ОЩЕ 28 000 БАЛКАНКИ В РЕКИТЕ НА БЪЛГАРИЯ!

Вчера уснахме още 28 000 балканки в реките на България, които са само част от общо 140 000 балканки които ще се разслят тази есен!

Както беше съобщено по-рано, клуб „Балканка” наскоро беше поканен за партньор на един от планинските паркове в зарибяването с балканска пъстърва. По план общо 250 000 рибки ще бъдат пуснати за две години в реките на парка. Първата акция се проведе в събота, 14 септември, при която 28 000 пъстървички бяха разселени в общо девет реки от работниците в парка и доброволците от клуб „Балканка”.

Акцията стартира в 9 часа сутринта, като рибките бяха докарани от стопанството в „Тошков чарк”, спечелило по-рано обществената поръчка за доставка на зарибителния материал (ако ви трябват балканки, препоръчваме ви да ги вземете оттам http://www.avishold.com/) . Пъстървичките бяха с големина между 3 и 6 см, изключително жизнени и в отлична кондиция. Да протоколират зарибяването бяха дошли и представителите на местното подразделение на ИАРА.

След това парковите работници и доброволците от клуб „Балканка” започнаха разнасянето на чувалите с рибки. Задачата беше изключително трудоемка, тъй като по план балканките трябваше да бъдат закарани и разселени в най-дълбоките джендеми, далеч от бракониери и токаджии. Екипите потеглиха към планината с високопроходими автомобили, тъй като се налагаше шофиране по изключително труднодостъпни места. Наложи се на някои места чувалите да бъдат сваляни на ръка в урви, дълбоки почти километър!

За зарибяване бяха определени най-горните течения на реките, които на практика представляват чисти планински потоци с бистра и ледена вода. Експертите от парковата охрана и от клуб „Балканка” констатираха, че въпросните места бъкат от храна за пъстървичките – ручейници, мамарци и ред други ларви щъкаха по камъните и пясъка на дъното. Това е гаранция, че  мъниците ще имат с какво да се хранят, докато пораснат достатъчно и слязат да живеят в по-долните участъци на реките.

Следващата зарибителна акция ще бъде в петък, 20 септември 2013 г., в няколко други реки на територията на парка. От клуб „Балканка” приятелски канят всеки етичен и коректен риболовец и природолюбител, който желае на доброволни начала да помогне с труда си в разселването на рибите. Телефонът за връзка е 0897 033080 - Борислав Богданов, клуб БАЛКАНКА.

<