109

„Дай шанс на Балканката“ – доброволна акция по река Искър в Самоковско – 03.10.2020г.

| |

Въпреките тежката пандемична обстановка, Сдружение Балканка събра членове и приятели в акция по почистване и зарибяване на най-ярката и важна река за „Софиянци“ – река Искър. Риболовците от години алармират, че реката в района наград Самоков е превърната в сметище, а само няколко км след града тя се влива в язовир Искър, от където се водоснабдява столицата.

Поредна акция по реките в специален режим на риболов „хвани и пусни“ за балканската пъстърва съвместно с ЛИДЛ България и дългогодишното партньорство в кампанията „Дай шанс на Балканката“!

Акцията премина с много настроение. Мероприятието се осъществи в три основни посоки: почистване, зарибяване и провеждане на информационна кампания. В акцията взеха участие около 40 служителя на ЛИДЛ, техните деца, риболовци и приятели на Сдружение Балканка. Всички останаха изключително доволни от проведеното мероприятие, превърнало се и в своеобразно зелено училище за малки и големи.

Резултат от акцията:
– Събрани бяха огромно количество боклуци – над 300 чувала;
– Зарибяване с 25 000 балканки на река Искър в новия участък хвани и пусни;
– Всички участници в акцията получиха безценни знания и опит по отношение на реките, заплахите за тях и пример как могат да бъдат опазвани.

Акцията се проведе съвместно с община Самоков, която се зае с извозването на боклука, а за зарибяването бяха изготвени протоколи от служителите на ИАРА.

Подобни публикации