ГОЛЯМОТО ПРОЛЕТНО ЗАРИБЯВАНЕ

42 000 - 43 000 Балкански Пъстърви – в повече от 50 километра реки.

Основни действащи лица:
Риболовен клуб Балканка, Клуб по риболов с муха и шнур Хач, Мухарски клуб Стари Видри,  яка Монтанска група /самоорганизирани ентусиасти/,  самостоятелни зарибители, приятели и съмишленици, дарили средства на клубовете, доброволци-разносвачи.  Всички участници ще бъдат изброени подробно накрая

Съвместен репортаж:

Уважаеми колеги,

Вчера, 10 май 2013г. се проведе акция, която - по своите мащаби - се случва за първи път у нас. Любители на риболова се обединиха за съвместно яко усилие по възстановяване на живота в планинските реки на България. Акцията, организирана от клуб Балканка, беше обявена преди около два месеца, през които много хора се включиха да помогнат. Едни дариха средства директно по банковите сметки на клубовете, други – самостоятелно или организирано, си събраха пари - за да зарибят реки в техните райони, трети събраха пари в касички.

И така, след безбройни телефонни обаждания, размяна на Е-мейли, преводи на пари, доуточнявания и съгласувания - на реки, на групи за разнасяне, проверка на участъците за достъп, дали има риби и т.н. – най-после Големият Ден дойде.

Хронологично събитието протече така:

1    Ставане към 4.20 сутринта.
2    Тръгване в 6.00 от сборното място

3    Пристигане в Ракитово – 7.45.
4    Излапване по една от световно известните Ракитовски Банички – до 8.00.

Задължителна част от репертоара на събитието. Без нея просто не може:

5    8.30 – Язовир Тошков Чарк.

Развъдника:


6    Чувалите с рибите вече ни чакаха. Ето една част от тях, останалите бяха вътре:

7    До 9.30 – товарене на чувалите в бус и кола, оформяне на документацията, плащане и тръгване обратно.
8    Към 11.00 – предаване на първите три хиляди риби на разклона на магистралата за Велинград. И тука се установи първата неразбория – явиха се четири човека – да разнесат само три хиляди риби? При положение, че на някои от другите групи се паднаха по две хиляди риби на калпак-разносвач:

9    11.45 – пристигане при основната група в София. Разпределяне на чувалите, последни инструкции – понеже на някои хора им беше за първи път. Тука допуснахме няколко грешки – забравихме да предадем документите за произход и здравен статус на отделните групи, забравихме да дадем пари за гориво на някои разносвачи, объркахме бройката на чувалите, Монтанската група закъсня и др. Ама като се съберат трийсетина майстори на риболова на едно място – знаете какво става. Най-големия майтап – един чувал изчезна мистериозно. Понеже всеки мъкнеше чували наляво-надясно, търсихме най-омекналите чували – за да ги дадем на най-близките групи, и заради това ги премествахме няколко пъти. И така една от реките беше зарибена с хиляда рибки повече, а друга – с хиляда рибки по-малко. Т.е – нищо фатално, но следващия път ще внимаваме повече.

Ето самата неразбория:

Част от действащите лица:

Отваряне на буса:

Мухарската група:


Понатам репортажът е хаотичен, без точни часове и подробности. Ето разказите на някои от групите в снимки:

На самата река – темпериране на чували:

Първо пускане на рибки:

Ето какво ще ядат:

Кофата с рибките:

Красоти по реките:

Баирите:

Сбор на отделните групи за кратка почерпка:

Прибиране в София. Последните групи се прибраха към 10 часа вечерта.
По разказ на един от участниците – възнамерявал, като се прибере – да удари една водка и да заспи. Вместо това – направо заспал.

По сведения на всички участници – всички чували са били наред до самите реки. Рибките – не повече от две-три смачкани в чувал, останалите - живи и здрави.

Накрая – участниците, с хиляди благодарности за тях:
1.    Клубове – клуб Балканка, клуб Хач - които осигуриха парите за част от рибките, клуб Стари Видри - които помогнаха яко в разнасянето – за тях специални благодарности, защото тази седмица те зарибяваха също и въпреки това помогнаха и в тази акция.
2.    Неорганизирани групи – Монтанската гвардия – Калин, Красимир, Илия, Тошко, Светли, Михаил, Росен, Джими, Пламен, Десислав.
3.    Самостоятелни зарибители – Станислав /Primusgtr/, Крум/Bankok/ , Митака, Любо, Костадин от Стара Загора.
4.    Волни, нечленуващи никъде дарители на средства – Георги Иванов Стефанов, Светослав Дренски, Костадин Шомов/Ingos/, група служители на Кока Кола Хеленики, Стоян Иванов Стоянов.
5.    Разносвачи – Милен Тюлена, Христо Златев, Васил Куманов, Виктор Стоянов и др.- не можахме да запомним на всички имената, на някои даже не ги разбрахме – за което молим да бъдем извинени.

Ако сме изпуснали някой, МОЛИМ за извинение, но в тази неразбория и адреналин ...

Благодарим за доверието на всички, които участваха! Извиняваме се и за неразбориите, обаче мащабът си беше проблем. Следващия път ще се стараем повече.

Изключителни благодарности за Асен /вторият отляво на снимката с баничките/, който осигури буса за транспортиране на рибките.

Специални благодарности и за екипа на развъдника Тошков Чарк, начело с бай Кольо Урумов. Те ни дадоха един допълнителен чувал, и във всеки чувал имаше между 50 и 100 рибки повече, отколкото бяхме платили.

Накрая и една равносметка. За тази година клуб Балканка – заедно с едни 7 000 рибки от генералната репетиция преди Голямото Пролетно Зарибяване, проведена  на 29 април – почти закръгли 50 000 рибки в съвместни акции със спонсори, дарители, съмишленици и приятели.

От началото на създаването на клуба – вече минахме 100 000 – за по-малко от три пълни години съществуване. Е, тука допуснахме и последната грешка – 100- хилядната рибка беше в ето тази кофа:

Но не я разбрахме коя е. Затова нейни снимки няма, а трябваше! 200- хилядната няма да я пропуснем

Поздрави

<