ПЪСТЪРВА – ПРОЛЕТНО ЗАРИБЯВАНЕ - 2013

Уважаеми колеги,

Риболовен Клуб Балканка - гр.София / http://www.balkanka.bg / организира акция по зарибяване през пролетта, в която ще пусне балкански пъстърви в избрани от членовете на клуба реки. От членовете вече е събрана известна сума пари, достатъчна за начало, която до края на кампанията се надяваме да нарасне.
Който желае да се включи, може да го направи по един от начините, изброени по-долу:

І-ви вариант – лично участие в акцията на клуба
В случай, че някой иска да помогне със средства – той може да го направи, като преведе пари в банкова сметка
Банка: ПИБ
BIC FINVBGSF
IBAN BG90FINV91501015087016

Алтернативно – може да дойде на следващата сбирка на клуба, на която да дари пари в брой.
И в двата случая – дарителят няма да има право на избор на река /тъй като реките вече са избрани/, няма да може да разбере кои са реките или да участва в разнасянето, освен ако не стане член на клуба. Реките ще бъдат запазени в тайна, но са популярни и често посещавани от риболовци..
Изключение ще се направи само ако сумата е толкова голяма, че да има смисъл да се зариби отделна река – тогава дарителят ще има право на избор на реката /може и да не ни казва коя е/, а ние ще осигурим помощ с транспорта и разнасянето, ако сметне за необходимо.
Всяка друга помощ - например с транспорт - също е добре дошла, защото тогава ще можем да купим повече рибки. Освен ако е само за разнасянето, тъй като то се счита за чест, която трябва да се заслужи. За разнасянето има достатъчно желаещи.
Недостатък на този вариант е, че няма да можем да докажем изразходването на средствата по друг начин, освен като официално публикуваме фактурата за закупуването и документа за произхода и здравния статус на рибите – общо за всички риби - заедно с тези, които ние ще си купим и пуснем. Така отделният дарител няма да разбере къде са отишли точно неговите пари.

ІІ-ри вариант – самостоятелно зарибяване /важи за желаещи от цялата страна, а също и за софиянци/
Ако отделен човек или група от хора искат да зарибят някоя река в техния район – можем да им помогнем. Трябва да си съберат пари и да ги преведат в банковата сметка на клуба /или да ги донесат на наша сбирка/, като ни изпратят съобщение и се обозначат ясно. Тогава ние ще транспортираме рибите в по-близка до тях точка, а ако производителят ни подари някоя рибка допълнително – и те ще се възползват, защото рибите ще са разпределени поравно в чувалите.
Предаването на рибите ще се извърши с протокол, придружен от отделна фактура.и отделен документ за произхода – издадени на име, което посочат - така че горските ако ги хванат – да не ги глобят.

Вероятните маршрути, по които ще можем да доставим рибите, са:
1. Тошков Чарк – Пещера – Копривщица или Златица – Правец или Троян – Ботевград – Враца /ще го уточним допълнително/
2. Тошков Чарк – Варвара или Пещера /зависи дали ще е отворен пътят Варвара – Велинград/ - по стария път за Пловдив до Костенец – Самоков - София или Перник

Вторият вариант е предпочитан от нас, понеже при него няма да има нужда от доказване на изразходените средства. Още по-добре би било, ако човекът дойде до София или някъде по маршрут №2 и се качи при нас до Тошков Чарк - за да си ги купи лично – така няма да има и съмнения колко рибки са му доставени. Ние ще го върнем заедно с рибките обратно. Така ще използва отстъпката в цената, с намалени разходи за транcпорта. За нас ползата е, че няма да се разправяме с чужди пари.

ВАЖНО!!!
ІІ-ри вариант важи с изключителна сила и за всички други риболовни клубове. В този случай идването на техен представител до Тошков Чарк е задължително! Той ще носи парите и ще ги купи от името на неговия клуб. Ние само помагаме с транспорта, но акцията става съвместна и ще бъде обявена и финализирана като такава.

Считаме, че такива акции са най-добрата форма за обединяване на всички хора, които се вълнуват от оцеляването на Балканската Пъстърва по нашите реки. Струва си да опитаме, нищо че имаме някои различия – по въпроси, които са несъществени. Защото най-същественият въпрос е - Да Я Има Тая Риба все пак. Иначе няма да има за какво да спорим даже.

ТЕХНИЧЕСКИ УСЛОВИЯ И ОГРАНИЧЕНИЯ:
1. Акцията ще се проведе през втората седмица на май – в пегък - 10.05.2013. Ако по независещи от нас причини денят бъде сменен – ще подадем своевременно информация.
2. Вероятната цена /най-висока - без отстъпка/ ще бъде 12 стотинки без ДДС за една рибка - най-малките през пролетта – закупени от Тошков Чарк. Предстои да преговаряме за отстъпката.
3. За втори вариант - минималното количество е 1000 рибки – толкова се събират тогава в един чувал, а чувалите няма да могат да бъдат делени при предаването. /Тези рибки са достатъчни за зарибяване през пролетта на около един - два километра, в зависимост от размера на реката/. Така че един чувал с 1000 рибки ще струва 120 лева без ДДС. Рибките може и да са повече – ако ни подарят някоя рибка, както винаги са правили досега.
4. Рибките ще трябва да бъдат разнесени и пуснати същия ден – докато е светло, като отговорността за това ще е на поръчителя. Вероятното пристигане във Враца ще е около 13.30 часа – ако се наложи да изпълним целия маршрут.
5. Крайна дата за набиране на средства или заявки – 1 май 2013г.

ВАЖНО!
Датата на зарибяването е избрана заради факта, че дотогава рибките са най-евтини. След 15-ти май цената скача с 20%. А петък е най-удобният ден - за да може всеки да закара рибките по родните си места.
Ще приемаме предложения и участие само за Балканска Пъстърва – в планински реки или езера. За никакви други риби или водни обекти.
Ще продължим да организираме подобни акции всяка пролет и всяка есен. Всички, които искат да се включат самостоятелно, трябва да имат предвид при избора на река, че рибките се пускат след оттичането на снежната вода. Пълна информация по всички технически въпроси има на сайта на нашия клуб - http://www.balkanka.bg - в статията ЗАРИБЯВАНЕ С ПЪСТЪРВИ – КЪДЕ, КОГА И КАК.

Забележка:
Няма да слагаме касички в риболовните магазини в София – само ще налепим обяви. Самите касички струват пари, които е по-добре да се похарчат за риби.
В по-малките населени места – всеки желаещ може да използва касички за да събере средства.
Всеки, който изяви желание, ще получи на ЛС телефон за контакти и въпроси.


Поканваме и всички производители, доставчици и търговци на риболовно оборудване да се включат, тъй като те са от най-заинтересованите да има риби в Българските реки и водоеми.

На всички, които се включат – обещаваме, че накрая ще публикуваме благодарствен списък с дарителите, без да съобщаваме кой-колко е дал, защото е важно желанието, а възможностите на всеки са различни.

Надяваме се повече Хора да се включат - за да върнем живота в нашите планински реки.

<