01

БДДР – няма нарушения в работата на водохващанията над град Габрово

| |

Питате се защо Балканът над Габрово остава без вода?

На 28.06.2023г. подадохме сигнал за поредното пресушаване на река Белилска над град Габрово от деривацията на ВиК Габрово, захранваща язовир Христо Смирненски. Със сигналът, фактите и обстоятелствата по случая може да се запознаете от следния линк.

С деривациите над Габрово се занимаваме отдавна, като нашите сигнали винаги са били във връзка с установено пресушаване на реките. През 2021г. при такова посещение отново след наш сигнал, БДДР установява, че в река Белилска се изпускат само 1-2л/с, което е нарушение на условията по разрешителното, а на операторът е съставен АУАН.

Всичко това се случва в условия на тежък рецидив, в защитени зони и защитени територии, но без последствия. РИОСВ Велико Търново досега не реагира на призивите за сигнализиране на прокуратурата, както и оценка на състоянието на реката.

На 23.08.2023г. БДДР ни информира за резултатите от извършена проверка на 03.07.2023г в свое писмо с изх.№КД 05-100-(2)/23-08-2023. По-долу може да се запознаете с целия текст на писмото и отговорите по поставените в сигнала ни въпроси.

При проверката, в река Белилска над Габрово, в ПП Българка, Натура зона и това онова, след водохващането се изпускат(според БДДР) цели „около“ 10л/с, в което животът щял да просъществува?! Стойността е толкова, защото толкова било по разрешително, а не защото има каквато и да било възможност да бъде замерено, нито пък някой може да оцени дали са 5, 10л/с или 15л/с …. Такава точност категорично е невъзможна, при липсата на техническа възможност за замерване, а и БДДР са написа ОКОЛО, което също потвъждава това.

Притокът на реката над водохващането е оценен на около 120л/с. Т.е. дори да допуснем, че е протичало средно водно количество, а то вероятно е било доста по-ниско, според БДДР отнемане на 92% от водата в реката през лятото е нормално и няма нужда от допълнителни действия, гарантиращи оцеляването на живота в реката. Всичко си било по разрешително … А освен това във връзка с въпросите ни, свързани с предходно посещение(пак по наши сигнали) на ВиК Габрово е съставен АУАН, който е платен …. т.е. вече няма начин да ги глобят повече. Те са си платили, нали? ….

По отношение на допълнителната информация свързана с въпроси за водохващанията на ВЕЦ Малуша и това, че титулярът по разрешителното за ВЕЦ Малуша бил съобщил, че „щял да си мести водохващанията“ във връзка с тунела под Шипка, т.е. ще изгражда нови водохващания за производство на електроенергия в ПП Българка, в Натура зона и така нат, както и пък това, че те не могли да ги достигнат, защото пътя бил лош, дори не ни се коментира. Ние сме ходили по няколко часа понякога пеша, докато достигнем до някое водохващане, а те отишли на 2км от него и не го достигнали?! Направи ни впечатление и че ВЕЦ-ът работел и преработвал цели 60л/с … което само показва, колко абсурден е този ВЕЦ и че е несъвместим с живот в реката.

Разбира се, БДДР не взема отношение по това, че водохващане „Козето“ на река Козята, част от СД „Янтра“, се намира между водохващанията и сградата на ВЕЦ Малуша – брутален Кумулативен ефект. Там реално няма значим непресъхващ приток и това водохващане работи на екологичните води, които са се появили, след като реката първо е пресушена след водохващанията на ВЕЦ-а.

И докато се акцентира на това, че язовир Христо Смирненски е питеен, ще подчертаем дебело, че на язовира има изградена много стара ВЕЦ на НЕК, заради която всъщност се отнема всичката вода над Габрово, а се произвеждат едва 760KW. Резултатът е, че Балканът над Габрово остава без вода.

Отдавна призоваваме БДДР да направи преглед на действащите разрешителни и техните параметри, защото е очевадно, че има сериозни пропуски. Според БДДР обаче състоянието на повърхностните водни тела над Габрово е ДОБРО и няма нужда да се изпълнява мярка от ПУРБ за преразглеждане на действащи разрешителни за водовземане.

Съгласно закона водите след всяко водохващане се осигуряват приоритетно за реката, а след това за питейните нужди на населението, напояване евентуално и на последно място – за ВЕЦ – чл.50 от Закона за водите.

БДДР rules

Уви, реките са мъртви, а по тях уж е обявена зона за естествено размножаване на балканската пъстърва и са целогодишно забранени за риболов ….

С уважение,
Иван Пандъков

Ето малко снимки от ПВТ, които са в добро, направо отлично, ако питате мен състояние над град Габрово – според БДДР:

Подобни публикации