mark

Съмнително водохващане пресушава река Осинска, община Сатовча

| | |

След сигнали на граждани в социалните мрежи се свързахме с тях и подадохме сигнал до компетентните институции.

По-долу публикуваме текстът на сигнала без съкращения.

Настоящият доклад е насочен специално до БДУВ-ЗБР, но го пращаме до всички БД, с една единствена цел: да виждат какво се случва навсякъде. Нашите проверки нямат друга цел освен една единствена: опазване на местообитанията, чрез повишаване на информираността сред обществото и компетентните органи и засилване контрола над ползвателите на вода, защото явно те не могат да се самоконтролират.

Моля, прочетете докрай, защото това е приказката за българските реки след 13 години ПУРБ-ове, след 23 години ЗВ, при налични ЗБР, ЗОПОЕЩ, ЗООС и при налично МОСВ.

Водохващане на Осинска река, село Осина, община Сатовча
Местни граждани споделиха с нас информация за изградено водохващане в коритото на река Осинска, в землището на село Осина, което напълно е пресушило реката. 

Координати на водохващането са: 41.632807, 24.076437 (https://goo.gl/maps/ojPwnjhPdkkFoyNz9)

Гражданите адресиха водохващането към небезизвестния мВЕЦ Црънча, за който по досегашната информация има изградено водохващане единствено на река Доспатска. Това ни озадачи, тъй като наблюдаваните технически различия между водохващането за мВЕЦ Црънча и заснетото, ни наведоха на мисълта, че вероятно става въпрос за някое от водохващанията на НЕК за СД Осина в района, която захранва язовир Доспат. Оказа се обаче, че местните бяха изключително запознати и с местоположението на СД“Осина“ и водохващанията към нея и са категорични, че това е незаконно изградено водохващане в коритото на река Осина за нуждите на мВЕЦ Црънча.

Посещението е при нормално ниво на реката за сезона. Наблюдава се изграден в коритото на реката бент с височина около 2м, след него има 7-8метра бетон и след това праг с височина около 60см. Рибен проход няма!В средата на бента стърчи една тръба фи 200-250, от която не тече нищо и на която, както ще стане ясно от прикаченото по-долу видео, има затворен орган на винт, чрез който може да се подава вода в реката или …. да се пресушава напълно реката.

С направеното наблюдение може да се запознаете от видеото качено на следния линк: 


Самото водохващане не е изградено в Натура 2000 зона, но реката по-надолу, както и по-нагоре попада в защитена зона по директивата за хабитатите – Родопи Западни BG0001030. Малко по-надолу в река Осинска се вливат значително по-малки притоци, които трудно биха компенсирали водовземането, като по-големият от тях, който тече от другата страна на село Осина, също е водохванат, този път от НЕК ЕАД за нуждите СД Осина и язовир Доспат. Водохващането е нарушило хидравличната непрекъсваемост на повърхностното водно тяло.

Моля от БДЗБР и РИОСВ Смолян да ни изпратят входящ номер по настоящия сигнал и да извършат незабавна проверка, като ако се установи, че това водохващане е изградено напълно незаконно, да предприемат всички необходими действия по сезиране на компетентните органи за премахването на незаконните строежи, а към нарушителите да се потърси съответната наказателна отговорност.

Подчертаваме, че при доказване на незаконността на изграденото съоръжение, извършителят би бил осъществил състав на престъпление по чл. 353ж от НК.

Моля да ни информирате за предприетите действия. Също така, при посещение в района е добре да се извърши контрол и по водохващанията на СД на НЕК ЕАД за язовир Доспат, които са както следва:
 деривационни водохващания на СД „Вищерица – Канина” – 7 бр;
 деривационни водохващания на СД „Бистрица” – 11 бр;
 деривационни водохващания на СД „Осина” – 9 бр;

Тъй като преди време поискахме по ЗДОИ информация за координатите на водохващанията, но такива не получихме, се надяваме все пак компетентните органи да знаят къде се намират, за да осъществят контрол по водовземанията.

vlcsnap 2023 07 14 21h59m41s300

Подобни публикации