IMG 20230624 123556

Сигнал за пресушаване на река Белилска над Габрово

| | |

Уважаеми дами и господа,

Пиша в качеството си на председател на УС и отговорник по проблемите свързани с околната среда в Сдружение Балканка – гр.София

Молим да разгледате внимателно, защото докато ние си седим вкъщи, животът в реките изнемогва (там, където изобщо е останал) – в случаят такъв не се наблюдава,а само една бутафорна табела, която стърчи над сухото речно корито.

Настоящият доклад е насочен специално до БДУВ-ДР и министъра на околната среда и водите, но го пращаме до всички БД, с една единствена цел: да виждат какво се случва навсякъде. Нашите проверки нито са целенасочени, нито имаме някаква друга цел освен една единствена: опазване на местообитанията, чрез повишаване на информираността сред обществото и компетентните органи и засилване контрола над ползвателите на вода, защото явно те не могат да се самоконтролират.

Моля, прочетете докрай, защото това е приказката за българските реки след 13 години ПУРБ-ове, след 15 години ЗВ, ЗБР, при налични ЗОПОЕЩ, ЗООС и други.

Водохващане на река Белилска

С писмо с изх. № КД-05-114-(3)/02.09.2021 г. сме информирани за предприети действия от страна на БДДР във връзка с предходни наши сигнали за пресушаване от водохващанията на река Козята над Габрово, включае река Белилска. От писмото на БДДР тогава научаваме, че са установили, че в реката се изпускат цели 1-, за което е направено съответното Предписание към ВиК оператора и е поканен да му бъде връчен АУАН. Още по-абсурдното е, че операторът е обжалвал, като нямаме информация за изхода от обжалването.

Разтревожени граждани ни изпратих снимки, от които е видно, че река Белилска отново е пресушена и в нея не се изпуска нито капчица вода дори сега:

Ориентировъчните координати на водохващането са : 42.799115, 25.283492 ( https://goo.gl/maps/4nEbCmFkgykuYojt5 )

А иначе река Белилска в района е включена в т.4.1 от заповед на министъра на земеделието храните и горите, одобрена и съгласувана с МОСВ в режим целогодишно забранена за риболов с цел „естествено възпроизводство на речната ихтиофауна“. Уви, животът в реката е тотално ликвидиран след водохващането.

Снимките, приложени тук, са от 06.2023г.., заснети са в период на пълноводие и е видно, че водохващането не изпуска и капка вода.

Няма изграден рибен проход! – не е приложена мярка HY_11 от ПУРБ и разпоредбите на Закона за рибарство и аквакултури, чл. 44б

Няма и помен от направените предходни предписания!

Обръщаме внимание, че водохващането се намира в границите на защитена територия по ЗЗТ ПП „Българка“, както и в границите на две защитени зони от екологичната мрежа Натура 2000 – и по директивата за хабитатите и по директивата за птиците.

За съжаление това е едно от многото водохващания на реките в района над Габрово, които напълно ликвидират живота под тях. Без значение защитени територии, натура зони, Закона за водите, закон за биологичното разнообразие, ЗУТ, ЗООС, ПУРБ-ове и прочие.

Ние ще продължим да питаме до кога?

Отправяме следните базисни въпроси:

– От цитирания предходен отговор на БДДР е видно, че в период на маловодие, притокът в реката е бил 45л/с, а по разрешително след водохващането трябвало да се изпускат невероятните 10л/с. Питаме кога ще бъде спазен ЗВ и приложена мярка в раздел 7 на действащ ПУРБ и поправен очевадна грешка в разрешителното?

– Законите са написани, за да се опазват водите и живота в тях, като се гарантира и задоволяване на нуждите на населението. Не случайно, при преценка на водовземанията се прилагат приоритетите по чл.50 на ЗВ. В тази връзка според нас назрява необходимостта, ако искаме да се постигнат целите на закона, да се направи обследване на цялата деривация и функционирането ѝ, както и на изградения мВЕЦ на язовир Христо Смирненски. Да, приоритетно водите от язовира трябва да се използват за питейно-битови нужди, като при пролетни дъждове и снеготопене да се улавят води, които да са достатъчни за задоволяване на нуждите на населението, така че в периодите на маловоди, водохващанията на реките да са отворени.

В тази връзка, конкретно питаме БДДР:
– Считате ли, че 10л/с по разрешително е достатъчно за поддържане живота в реката и изобщо образуването на повърхностен воден отток в река Белилска?
– Тъй като в настоящият сигнал се дава информация за нарушения и пресушаване на река в защитена територия и защитени зони, в условия на рецидив, което е било установявано и от БДДР, изпращаме настоящия сигнал и до РИОСВ Велико Търново, с призив за предприемане на административно-наказателно производство и сезиране на прокуратурата във връзка с работата на водохващанията над Габрово и пресушаването на реките, представляващо състав на престъпление по чл 278в от НК.
До БДДР и РИОСВ. Нека проверката по настоящия сигнал обхване най-малко и 3те водохващания на река Козята, две за ВЕЦ Малуша и едно за деривацията на язовир Христо Смирненски, за където и преди сме подавали сигнали. Всичко изложено за водохващането на река Белилска, се отнася и за тях.
До БДДР обръщаме внимание, че в предходен отговор сме информирани, че след двете водохващания на ВЕЦ Малуша се били осигурявали сумарно водните количества за река Козята – цели 17л/с. В тази връзка, разрешителното е напълно сбъркано, тъй като подобна дефиниция в Закона за водите няма, а оттока се определя към точката на всяко водовземно съоръжение. Моля от БДДР да ни информират за предприети действия в тази посока и преразглеждане на разрешителното на ВЕЦ Малуша във връзка с разпоредбите на мярка CA_7 в действащ ПУРБ на Дунавски район.

С уважение,                                                                                  
Иван Пандъков                                                                       
Председател на Сдружение „Балканка“    

Подобни публикации