56958813 2261096647477244 5930743936149618688 n

Две години от убийството на река Ботуня от МВЕЦ Луна

| |

Изминаха две години и половина, откакто МВЕЦ Луна уби река Ботуня, изпускайки залпово утайките си в период на маловодие.

Припомняме, че тогавашният министър на МОСВ, Ивелина Василева, се закани, че ВЕЦ-ът няма повече да работи и че собственика ще бъде глобен с 500 000 лв!

В крайна сметка, след редица дела в съда, глобата му беше намалена повече от десетократно, собственикът си има все още разрешително и му купуваме тока скъпо и прескъпо, а на кметът, който поведе хората на бунт срещу ВЕЦ-а, му е затворена устата!

Проверихме какво е състоянието на реката сега и се оказа, че то е трагично. Под ВЕЦ-а открихме 5 вида безгръбначни, всичките свръхтолерантни и характерни за замърсени води. Риби не видяхме!

Ботуня, една райска река, доскоро опазваща застрашени от изчезване видове риби е убита. Над ВЕЦ-а беше приказно – над 30 вида безгръбначни, много от тях индикатори за чисти и здрави реки. Открихме и редкия балкански щиипок, който заедно с няколко черни мренки влязоха в кепчето, докато събираме безгръбначни.

Събрахме пробите по специална методика, базирана на мултихабитатният подход, която очакваме да ни даде ясна картина на убийственото влияние на ВЕЦ-овете.

Подобни публикации