IMG 20220618 141218

Сигнал до МОСВ за водохващане на Стара река за ВЕЦ Алеко

| |

Уважаеми дами и господа,

В качеството си на председател на УС и отговорник по проблемите свързани с околната среда в Сдружение Балканка – гр.София, Ви информирам за следното: в изпълнение на програмата на Сдружението за спасяване на българските реки от убийственото влияние на ВЕЦ/МВЕЦ, във връзка с поетия ангажимент да помагаме на структурите на МОСВ и БД, изпращам доклад за посетени ВЕЦ в обхвата на БДИБР.

Молим да разгледате внимателно, защото докато ние си седим вкъщи, животът в реките изнемогва (там, където изобщо е останал) – в случая такъв не се наблюдава вече доста години ….

Настоящият доклад е насочен специално до БДУВ-ИБР и министъра на околната среда и водите, но го пращаме до всички БД, с една единствена цел – да виждат какво се случва навсякъде. Нашите проверки нямат друга цел освен една единствена: опазване на местообитанията, чрез повишаване на информираността сред обществото и компетентните органи и засилване контрола над ползвателите на вода, защото явно те не могат да се самоконтролират.

Моля, прочетете докрай, защото това е приказката за българските реки след 12 години ПУРБ-ове, след 15 години ЗВ, ЗБР, при налични ЗОПОЕЩ, ЗООС и при налично МОСВ.

ВЕЦ Алеко-водохващане на река Стара река

Посещението е от 18.06.2022г., при нормално ниво за сезона, дори леко високо. За съжаление отново след водохващането на НЕК ЕАД се изпускат по 5 капки вода на час, едва църцорещи през не съвсем добре уплътнения савак. Престъпление в условията на рецидив, за което многократно сме докладвали и сигнализирали компетентната БДИБР при предходните ѝ ръководства, но те не направиха нищо освен да прикриват това престъпление. 
Не се е променило нищо от последното ни посещение, а животът отдавна е напуснал тази част от реката.
Ако не ни вярвате, ето тук са качени доклади за последните 7 години, снимани през различни сезони, но винаги положението е едно и също: https://dams.reki.bg/0482-dam/0482-dam
Рибен проход няма, няма и какво да мигрира през него.

Координати на водохващането са: 42.017470,24.273641 (https://goo.gl/maps/ZS8EPHdTkegkbZfYA)

С направеното наблюдение може да се запознаете от снимките качени в нашия сайт: https://dams.reki.bg/0482-dam/2022-06-18
Молим от БДИБР в никакъв случай да не извършат проверка, освен ако не са решили да променят политиката си към НЕК ЕАД и да започнат да прилагат закона спрямо тях! Това означава, че когато отидат следващия път и видят, че след водохващането няма река, да не се чудят как да ни обяснят, че хидравличната свързаност на реката е осигурена, като малко вода се изпускала по-надолу и то само защото съгласуваната с НЕК проверка ще бъде извършена в момент, когато турбините не работят, а каналът към централата е пълен до горе и прилива….(тук преразказваме последния отговор до нас от миналото лято). 
Всички рибари знаят за какво става въпрос там!
Молим от БДИБР да ни изпратят входящ номер. За всички останали, настоящето писмо е само за информация.

След подадения сигнал, на 29.08.2022г. дойде и отговорът на компетентната БДИБР. Оказа се, че в това учреждение, колкото и да се сменят директорите, колкото и сигнали да подаваме, нищо не се променя – особено, когато говорим за прилагане на закона по отношение на НЕК ЕАД. От БДИБР са установили, че след водовземното съоръжение не се изпускат минимални водни количества в реката, че хидравличната свързност на реката била осигурена забележете не с реката над водовземното съоръжение, а с водоразпределителен колектор …. и накрая правиш предписание чак през средата на 2023г. да ти представят проект за рибен проход и преработка на водовземното съоръжение, а за настоящето нарушение НИЩО. И това при положение, че това е пореден подобен сигнал и пореден подобен отговор за последните 10 години.

И така проверка №101 на водохващането за ВЕЦ Алеко на Стара река завърши без особени последствия и с поредните изхарчени пари на данъкоплатеца за подхранване бездействието в БДИБР. А пък онея 35л/с, които нямало как да ползват от НЕК и които може би се очаква, че щели да спасяват реката дори няма да ги коментирам…. да им завиди човек, 3 кофи вода щели да спасяват отдавна мъртвата река. Хем им бяхме казали, да не правят проверки, ако не смятат този път да си свършат работата.

Ето го и цветущия отговор на компетентната БДИБР:


Поздрави,
Иван Пандъков
Председател на Сдружение „Балканка „

Подобни публикации