20210101 153200

Възражение на сдружение Балканка срещу намерение за поредното „чистене“ на река Арда

|

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН САНДОВ,
С настоящето становище възразяваме в срок и категорично срещу Решение № СМ-03-ОС/2022 на РИОСВ – Смолян, издадено във връзка и със становище за допустимост №ПУ-01-105/25.02.2022г. по описа на БДИБР, с което се съгласува инвестиционно намерение “Почистване с цел поддържане на проводимостта на участък от река Арда, намиращ се срещу моста за с. Киселчово и зад „контрабаража“ на мВЕЦ „Ухловица“, в местността „Лучево“, в землищата на село Могилица и село Буката, община Смолян, област Смолян“. Намираме инвестиционното намерение като необосновано, нецелесъобразно и противоречащо на материалния закон, като в същото време дейностите, които е предвидено да бъдат извършени, ще доведат до поредното унищожаващо въздействие върху местообитания на защитени видове в Натура 2000 зона, обявена със заповед на Министъра на околната среда и водите РД-278 от 31.03.2021г.

21640791 10210638310058571 2449984750047141261 o

Снимка: Дейности в коритото на река Арда, юли 2019г.

ПРЕДИСТОРИЯ:
Считаме, че БДИБР доста уклончиво са се отнесли към ИП като са записали следното: „ИП е ново инвестиционно намерение, но за извършвана дейност и в предишни години в този участък “. Това донякъде е разбираемо, с оглед това, че последните години доста често се сменя ръководството в тази дирекция. Затова по-долу ще представя „положителния“ опит, който имаме от посещението си в района на река Арда.
За същото място, при моста за село Киселчово, на 09.07.2019г. подаваме сигнал,

с вх. № КД-03-97/09.07.2019 по описа на БДИБР, за установени багери, които копаят в реката и тежка механизирана техника разположени в коритото на река Арда.

В отговор до нас с изходящ номер КД-03-97/12.07.2019 и ПО-01-53/10.07.2019г. сме информирани за извършена проверка от страна на служители на БДИБР и РИОСВ – Смолян, като проверката е установила, че се извършват дейности от „Калвърт“ ЕООД, по договор с областния управител на област Смолян, сключен на 08.12.2016г. За дейностите има издадени и съответните разрешителни за ползване от БДИБР и е проведена процедура по преценяване на необходимостта от извършване на ОВОС – Решение №СМ-009-ПР/2017г. Няма отговор за това, дали са констатирани нарушения при теренната проверка!

Впоследствие обаче, във връзка с наши сигнали за проверки в района от 26.08.2020г. сме информирани от РИОСВ – Смолян, че на фирмата „Калвърт“ЕООД е съставен АУАН в размер на 2000лв в рамките на компетенциите на РИОСВ-Смолян за дейности извън обхвата на разрешителното. От БДИБР тогава не получаваме допълнителна информация по случая.

При ново посещение в района подаваме сигнал на 04.01.2021г., с вх. № КД-03-1/05.01.2021г. по описа на БДИБР, в който сигнал предоставяме информация, че:

„…задбаражното езеро на ВЕЦ-а(ВЕЦ Ухловица) опира в старо хидротехническо съоръжение – бент с височина около 1,5-2м над нивото на водата, на който също няма рибен проход и който завирява нови 200м от реката. Още малко по-нагоре пък има площ, в която са изгребани поне 3 метра от дъното на реката, за където сме информирани от РИОСВ – Смолян, че са установили нарушение и е съставен АУАН в размер на 2000лв. Поздравяваме ги за което.“ В сигнала предоставяме и подробен снимков материал от наблюдаваното:

Видно от представените снимки реката е напълно изгребана в района на устието на река Черешовска – нещо, което няма нищо общо с „осигуряване на проводимостта“. На предпоследната снимка, ако се вгледате, зад моста е паркиран дори червен багер. Снимките са заснети на 01.01.2021г.
За съжаления, този път не срещнахме същият ентусиазъм с предоставянето на отговори. Проверката е извършена на 07.01, т.е. 2 дни след подаване на сигнала и 6 дни, след като са заснети горните снимки.
Първият отговор по този сигнал пристига от БДИБР чак на 09.02.2021г. с изх. № КД-03-1(3)/09.02.2021г., в който сме информирани за следното:
„В участъка има видими следи от техника и изземване на наносни отложения, с дължина около 50м и ширина около 10м и средна височина 2м …. като в този участък от реката няма действащо издадено разрешително“.
Ето какво ни отговарят и от областната администрация Смолян, във връзка с назначена тяхна проверка, в отговор изх. №РД-01-22-28 от 12.01.2021г.:
„От представения отчет (бел.авт. по договора с „Калвърт“ ЕООД) се вижда, че количествата отнети наносни отложения са в пъти по-малко от заложените в проекта, което не би трябвало да засегне рибната популация в този участък.
Извън договора и представения проект за река Арда, от река Черешовска, е извършено незаконно изземване от неизвестен нарушител, поради факта, че е изтекъл срока на разрешителното и то не е подновявано и се носи наказателна отговорност съгласно Закона за водите.“

Разбира се, бихме добавили и че е извършено престъпление по чл.278в от Наказателния кодекс, но това в случая е маловажно. Тук няма дори да коментирам факта, че областния управител прави косвени заключения по отношение засягане на рибната популация без да има подобна компетентност в качеството си на длъжностно лице и очевидно, без изобщо да е наясно с живота в реките.
Сега, не искаме да се превръщаме в разследващи полицаи, но считаме, че в предисторията на случая до тук има достатъчно „червени лампи“, които трябваше да светнат, свързани с точно този Изпълнител и изобщо цялата процедура по „чистене“ на река Арда, много пъти на едно и също място, а след това установените нарушения от неизвестен нарушител, който е изкопал реката с 2 и повече метра … Още повече, че фирмата „Калвърт“ ЕООД е глобена от РИОСВ – Смолян за нарушение на площта по договора …

Тъй като изложението с мотивите, които привеждаме, е много дълго, може да се запознаете подробно с тях от следния линк: https://drive.google.com/file/d/1csrCb-_aSj3Vhj3rKqTF8FcINIDXt_9u/view?usp=sharing ,
като обощено могат да се опишат така:
– директни нарушение на Закона за водите – нарушения целите и забраните заложени в чл.118з, нарушения на процедурата по чл.140, ал.6, нарушения за чл.143;
– становището за допустимост на БДИБР не цитира всички приложими мерки в ПУРБ, някои от които са директно нарушени, и не отразява реалната обстановка по реката;
– липса на условия за чистене на мястото, тъй като същото не попада в райони със значителен потенциален риск от наводнения(РЗПРН) съгласно ПУРН;
– липса на оценка на кумулативния ефект, което е в директно нарушение на рамковата директива за води – Директива 2000/60/ЕО
– липса на качествена оценка на видовете и консервационната значимост на мястото, където има приоритетни видове за опазване на ниво ЕС в рамките на защитени зони от екологичната мрежа Натура 2000.

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН САНДОВ,

Отчитайки приведените по-горе мотиви и доказателства настояваме решението на РИОСВ – Смолян №СМ-03-ОС/2022 от 10.03.2022г. да бъде отменено, а процедурата с Възложител „Калвърт“ ЕООД да бъде прекратена, тъй като за нас е недопустимо да се сключват отново и отново договори за едно и също нещо с лица, които вече са имали наглостта да увреждат околната среда по изключително брутален начин.

При евентуално подновяване на процедурата е необходимо  БДИБР да издаде ново становище, което да определи дейностите като недопустими, тъй като ИП подлежи на разрешителен режим по смисъла на чл.46 от Закона за водите и няма как да се допускат дейности, които са в разрез със закона. За какво иначе пишете ПУРН-ове, определяте РЗПРН като ще се чисти къде ли не, отново и отново всяка година? Необходимо е да се извърши ново теренно обследване в района, за изясняване на реалната обстановка по реката, като се отчете и кумулативния ефект от въздействието на всички издадени разрешителни за ползване на повърхностен воден обект река Арда от изворите до вливането на река Сивинска, както и коректно да се отразят всички мерки и забрани в ПУРБ. При издаване на ново решение е редно да се отчетат всички приведени от нас обстоятелства, така че да бъдат защитени максимално природните местообитания от мрежата Натура 2000, които в случая с река Арда имат и голяма консервационна  значимост.


Подобни публикации