09.2020 1

Втори сигнал до инспектората на МОСВ и първи до РИОСВ-Шумен във връзка със случващото се по река Голяма Камчия

| |

Уважаеми Дами и Господа,

Запознаваме ви отново с допълнителната информация по случай, за който вече сме сигнализирали. Първият ни сигнал е с входящ номер 48-00-414/03.04.2023 г. по описа на МОСВ.

Във Връзка с нашия сигнал с писмо изходящ номер 48-00-414/25.04.2023 г. по описа на МОСВ сме информирани за предприети действия от страна на контролния орган, Басейнова Дирекция Черноморски район и че: „ВЕЦ „Моста“ работи с прекъсвания и не осигурява постоянно водите за оводняване на река Голяма Камчия„, както и че са предприети административно-наказателни действия. Информирани сме също така, че с месечните графици, издавани от МОСВ, е редуцирано водното количество, което трябва да се изпуска след язовира. Въпркеи, че сигналът беше изпратен до инспектората на МОСВ, до този момент отговор тогава получихме еиднствено от зам. служ. министър Петър Димитров с цитираното писмо.

В тази връзка на 12.06.2023г. подадохме запитване по ЗДОИ до БДЧР за намиране на отговор на няколко съществени въпроса, които произлязоха от писмото на МОСВ, както следва:

  • Има ли възможност да се измерва с технически средства изпусканото след ВЕЦ Моста и/или след стената на язовир Тича водно количество в коритото на река Голяма Камчия?
  • Какви действия са предприети и какви санкции са наложени срещу титуляра на ВЕЦ Моста или Напоителни системи за установеното от БДЧР нарушаване на предоставените права по разрешителното и нарушение на права определени с комплексния график за ползване на води от язовир Тича?
  • На какво законово основание изпусканото водно количество след стената на язовир Тича е редуцирано до нива несъответстващи на параграф 125 от ПЗР на Закона за водите и то при положение, че съгласно чл.117 от ЗВ водите за оросяване на речното корито се осигуряват ПРИОРИТЕТНО?
  • Доколкото разбираме, работата с прекъсвания означава, че е допуснато осушаване на участъци от река Голяма Камчия, което е най-тежкото нарушение на всяко разрешително. Сигнализирана ли е компетентната РИОСВ, респективно прокуратурата, за установеното от БДЧР, тъй като реката след стената на язовир Тича попада в защитени зони от мрежата Натура 2000 и всяко неестествено осушаване е състав на престъпление по чл. 278в от НК?

Изненадани сме от бързата реакция, с която получихме отговор от  БДЧР, като информацията ни е предоставена в резултат на решение №27 от 13.06.2023г. на директора на БДЧР и ние получихме по електронната поща днес 14.06.2023г. 

Считаме, че получените отговори налагат вашата намеса, затова ви запознаваме с тях в приложения документ, както и с нашите коментари.

Въпрос 1: Без коментар.

Въпрос 2: 
Отговор от БДЧР – в приложеното писмо

Наш коментар: – Считаме, че доста уклончиво ни е отговорено, като неочаквано за нас, но административно наказателно производство е предприето и срещу Напоителни системи“ АД, без до сега да е ставало дума за извършени от тях нарушение, което породи допълнително нашето любопитство. Разбира се, липсва отговор по същество на нашия въпрос, тъй като искахме да научим на колко е оценено едно такова престъпление.

Въпрос 3:
Отговор от БДЧР – Количествата за екологичен отток се определят с ежемесечния график на министъра.

Наш коментар: 
Считаме, че отговорът не е по същество. Съгласно чл.53 от Закона за водите с графиците се регламентира използването на води от язовирите по Приложение 1 от титулярите на разрешителни, във връзка и с изпълнение на изискванията по чл.50, ал. 4(приоритети при предоставяне на права за водовземане), а НЕ колко да бъде екологичния отток!
Чл. 53. (Изм. – ДВ, бр. 61 от 2010 г.)
(1) Начинът на използването на водите на комплексните и значимите язовири по приложение № 1 се определя в годишен и месечни режимни графици, които се утвърждават от министъра на околната среда и водите и са неразделна част от разрешителното за водовземане………..
(4) С месечните графици се:
1. прехвърлят води;
2. определят свободни обеми за поемане на очакван приток;
3. определят специфични условия към титулярите на разрешителни……

Никъде не сме открили текст в закона, който да делигира специални правомощия на Министърът на околната среда и водите, че има право с графика да определя колко да бъде екологичния отток. Да, той може да определя водоползването на титулярите по разрешителни, както е записно и в чл.53, ал.4, т.3, но реката НЕ е титуляр и няма титуляр. Водите са си нейни! Съгласно чл. 117 от ЗВ, екологичния отток се осигурява ПРИОРИТЕТНО. Точка! А колко да бъде се определя в разрешителното за водовземане на язовира съгласно разпоредбите на Параграф 125 от ПЗР на ЗВ до издаването на Методиката за определяне на минимално-допустимия отток. За влезли в експлоатация съоръжения, трябваше разрешителните отдавна да са приведени в съответствие със закона.

Допуснахме, че може нещо да не знаем, затова попитахме, но за съжаление, не получихме конкретен отговор, а получихме политически отговор. И тъй като ние сме запознати с цитираната в писмото от МОСВ таблица на НИМХ и колко е средномногогодишното водно количество, както и минималното месечно с 95% обезпеченост, считаме, че с графиците от началото на 2023г. са нарушени разпоредбите на Закона за водите.

Въпрос 4:
Отговор от БДЧР – При извършената проверка на 04.04.2023г. по изпълнение на условията в разрешителното и месечния режимен график е констатирано, че мВЕЦ Моста работи с малка турбина с дебит 1577м3/час и не са констатирани пресушени участъци в реката след язовирната стена на язовир Тича, поради което не са сезирани РИОСВ и Прокуратурата.

Наш коментар: От наша гледна точка, този отговор е несериозен. Първо, хем го хванали, че работи с прекъсвания и са му съставили акт, хем като са ходили, той работел и не установили пресушени участъци. Може би трябваше да ги питам какво означава с прекъсвания и в тези моменти вода откъде постъпва в реката, но не съм го направил, защото в писмото на МОСВ изрично е записано, че „не осигурява постоянно водите за оводняване на река Голяма Камчия„?
Второ, цитираните стойности са равносилни на 0,438м3/с, а съгласно месечния график за април в реката трябва денонощно да се изпускат по 600000:30:24:60:60 = 0,231м3/с за оводняване на коритото. Във всяка секунда на денонощието, 24/7, за месец април! И на ВЕЦ-а му е разрешено да ползва само толкова.

Това не просто е нарушение на месечния график от страна на ВЕЦ. В нашият първи сигнал точно това бяхме описали подробно, че с подписания график от служебният министър на околната среда Карамфилова, ВЕЦ-ът 100% работи с прекъсвания, защото няма как да работи на 0,2м3/с. И за да излязат балансите, това означава, че реката трябва да пресъхва и да тече в режим.

Е, с настоящият отговор разбрахме, че вода в коритото на река Голяма Камчия не се подава, но тя не пресъхва, защото като били ходили на проверка, ВЕЦ-ът работел. Хипотетично, може и да има възможност вода в реката да се изпуска вода и без да работи ВЕЦ, но колко ще се изпуска и откъде? Това няма ли да доведе до нарушение на баланса по графика, защото пък Напоителни системи, ако изпускат от друго място водата, то трябва да си спазят графика, поне такава е логиката и тогава водовземането ще се увеличи. Хмх. Обаче, интересното тук е и че са съставили акт и на „Напоителни системи“ АД, а както знаем, техниката там е изключително допотопна. Всичко по-горе изглежда скалъпено. Все пак от МОСВ ни отговориха, че в реката вода не се подава. Точно и ясно. Да не говорим, че вече 2 месеца, актовете не били връчени, защото не ходели да им ги връчат. А всичко след язовира е Натура 2000 зона и дори не е сезирана компетентната РИОСВ, камо ли пък прокуратурата.

Уважаеми дами и господа, Молим за вашата намеса, тъй като да кажеш, че вода не се подава в реката, но тя не пресъхвала, звучи несериозно.

В допълнение ще кажем, че животът по реката тази пролет оцеля само благодарение на падналите през май месец дъждове, които вкараха вода и кислород в реката, а пък най-вече благодарение на авария в напоителния канал на Напоителни системи, довела до вкарването на големи количества вода от напоителния канал в реката. Същите, по информация от местни граждани, са избутали наносите, и тинята, които се образуваха в резултат на действията на МОСВ през 2019-2021г, както и от края на 2022 до април 2023г, а не в резултат на добро управление на водите, тъй като трудно се наваксват пропуски трупани с години.
Молим за входящ номер от МОСВ и РИОСВ Шумен.

ПП. Впрочем снимката по-долу е от река Голяма Камчия след стената на язовир Тича, точно в един такъв период на разписани „редуцирани“ графици – виждаме „щастливо течащата“ река.

09.2020 1

Поздрави,   
Иван Пандъков 
Председател на Сдружение „Балканка“    

Дописваме публикацията с отговора на РИОСВ по подадения сигнал. Според РИОСВ Шумен всичко е наред с реката и няма установени проблеми!

Подобни публикации