09.2020 1

Басейнова дирекция Черноморски район заловиха ВЕЦ Моста, че пресушава река Голяма Камчия след стената на язовир Тича

| | |

В началото на месец април подадохме сигнал до Инспектората на МОСВ за това, че с комплексните графици за ползване на водите от язовирите по Приложение №1 от Закона за водите, подписвани от служебния министър на ОСВ Деница Карамфилова, от началото на 2023г. се извършват безобразни нарушения на Закона за водите. В сигнала приведохме доказателства за това, че освен, че е редуцирано водното количество необходимо за поддържане на екосистеми е дадено право на ВЕЦ Моста да преработва водни количества, необходими за екологични нужди на реката, като това е напълно възможно да доведе до прекъсване водоподаването към реката, без да се нарушават параметрите на графика за водоползване: https://balkanka.bg/%d1%81%d0%b8%d0%b3%d0%bd%d0%b0%d0%bb-%d0%b4%d0%be-%d0%b8%d0%bd%d1%81%d0%bf%d0%b5%d0%ba%d1%82%d0%be%d1%80%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%bd%d0%b0-%d0%bc%d0%be%d1%81%d0%b2-%d0%b8-%d0%b4%d0%be-%d0%bf%d1%80%d0%b5/

На 25.04.2023г. получихме отговор по сигнала от МОСВ – писмо с изх.№ 48-00-414. Информирани сме, че при проверка от страна на БДЧР на ВЕЦ Моста на 04.04.2023г. са установени нередности в работата и подаването на вода към реката, а именно „ВЕЦ „Моста“ работи с прекъсвания и не осигурява постоянно водите за оводняване на река Голяма Камчия“, както и за образувано административно-наказателно производство за нарушения на Закона за водите.

В тази връзка отправихме запитване по ЗДОИ до БДЧР, търсейки отговор на следните въпроси:

  • Има ли възможност да се измерва с технически средства изпусканото след ВЕЦ Моста и/или след стената на язовир Тича водно количество в коритото на река Голяма Камчия?
  • Какви действия са предприети и какви санкции са наложени срещу титуляра на ВЕЦ Моста или Напоителни системи за установеното от БДЧР нарушаване на предоставените права по разрешителното и нарушение на права определени с комплексния график за ползване на води от язовир Тича?
  • На какво законово основание изпусканото водно количество след стената на язовир Тича е редуцирано до нива не съответстващи на параграф 125 от ПЗР на Закона за водите и то при положение, че съгласно чл.117 водите за оросяване на речното корито се осигуряват приоритетно?
  • Доколкото разбираме, работата с прекъсвания означава, че е допуснато осушаване на участъци от река Голяма Камчия, което е най-тежкото нарушение на всяко разрешително. Сигнализирана ли е компетентната РИОСВ, респективно прокуратурата, за установеното от БДЧР, тъй като реката след стената на язовир Тича попада в защитени зони от мрежата  Натура 2000 и всякакво неестествено осушаване е престъпление по чл. 278в от НК?

Ето го и писмото от МОСВ:

Ще припомним, че с ВЕЦ Моста сме се занимавали изключително активно, като централата неведнъж е попадала в полезрението на общественото недоволство. Същата е построена при скандални заменики и очевидно без ПУП, тъй като и до ден днешен в кадастъра не е сменен НТП на имотите. Централата е допусната от бившия министър на околната среда Долорес Арсенова в последните ѝ дни на този пост, а малко по-късно, след като тя вече не е Министър, титуляр на централата става именно тя и нейният мъж чрез фирмата КАСИОПЕЯ-7 ООД: https://papagal.bg/eik/131261960/8b2c.

Специфичността на язовир Тича и това, че се използва за водоснабдяване без подходяща пречиствателна станция обуславя изключително голям санитарен минимум. За съжаление, въпреки назряващите проблеми, не са предприети никакви стъпки към построяване на подходяща пречиствателна станция или към намаляване загубите на вода по напоителния канал на НС.

До преди пускането на ВЕЦ Моста сериозни конфликти не са наблюдавани по отношение на водоползването. Сушата през последните години в Източна България съчетано с пускането в експлоатация на ВЕЦ Моста доведе до все по-чести конфликти между ползвателите на вода и нуждата от оросяване коритото на реката. През 2018г. язовир Тича преливаше поради обилните валежи от сняг зимата на 2016-2017 в цялата страна и най-вече в Източна Стара Планина, но тази вода не беше задържана, а щеше да задоволи потребностите на населението за няколко години. Точно тогава беше позволено на ВЕЦ Моста, заедно с разположената на напоителния канал по-надолу мВЕЦ Тича да използват по 12млн м3 месечено. За сравнение, ако трябва да спазим Закона за водите, в коритото на река Голяма Камчия трябва да се изпускат не по-малко от около 1,5млн м3 вода равно на 10% от средно-многогодишното водно количество към точката на водовземане, което са само 18млн м3 за цяла година. За сравнение, язовир Тича е с обем от над 330млн м3, а през последните години обемът му през пролетта е около 200млн м3. Санитарният минимум обаче е 112млн. м3 и това притеснява властите.

Въпреки всичко, считаме, че ако се изпускат нужните водни количества в реката, което би трябвало да се извършва приоритетно съгласно чл.117 от ЗВ, това едва ли ще е причина за нарушения за водоподаването към населените места. В същото време, всички знаят за компромитирания напоителен канал, за незаконни водохващания от него и много хора са виждали, как напоителният канал е пълен с вода, дори когато навън вали ….

Подобни публикации