20240616 082023

Сдружение Балканка – Доклад за посетени бентове и водохв. за ВЕЦ на територията на БДИБР

|

Уважаеми Дами и Господа,

Това ще е пореден сигнал за водохващанията по горното течение на река Въча, където през годините сме установили безброй нарушения, вие също сте ги установявали с променлив успех. Миналата година отново имаше предписания, АУАН, сигнали в прокуратурата, но нищо не се променя.

Считаме, че в случая специално с река Буйновска, отдавна трябваше да са приложени разпоредбите на чл.199а във връзка и с чл.199 от Закона за водите и да бъдат отнети разрешителните на централите. Най-малко Директорът на РИОСВ Смолян също беше сигнализирала прокуратурата за увреждане на околната среда, а ние сме давали подробни доказателства в ОП Смолян от десетки страници, за установено увреждане. Включително сме правили собствен мониторинг, в присъствието на ИАРА Смолян, а не онези „пасквили“, с които БДИБР разполагате от „собствен мониторинг“ на собствениците на ВЕЦ, в които пише, че всичко било наред, а то река няма!

ВЕЦ Буйновска – река Буйновска

Посещението е при замътена и висока вода след обилни дъждове в района. Нищо не се е променило от последното ни посещение, въпреки обещанията за санкции, въпреки сигнaлите до прокуратурата и прочие. Рибният проход не става за нищо, а след водохващането се изпуска много по-малко количество вода от това, което е определено по разрешително. 
Престъпление в условия на рецидив.
Сигнализираме за това водохващане вече 9 години. Колко още?

Сега не сме правили снимки, но с предходните посещения можете да се запознаете от материалите в нашия сайт: https://dams.reki.bg/0034-dam/0034-dam
Координати на водохващането са: 41.608035, 24.323746 (https://goo.gl/maps/C9Kyr5E8dYhfp2g2A)

Реката, в участъка между водовземането и МВЕЦ Буйновска, попада в защитени зони от мрежата Натура 2000, както следва:
 ЗЗ „Западни Родопи” BG0001030 – по директивата за опазване на хабитати.
 ЗЗ „Триград-Мурсалица” BG0002113 – по директивата за опазване на птици.

В заключение отбелязваме, че на нашия сайт сме качили цялата кореспонденция  с вас за това водохващането от август – до декември 2021г. Освен всичко, което описахме тогава, отбелязваме, че централата продължава да работи с изтекло през 06.2021г. разрешително, което не е подновено до ден днешен(поне такива следи липсват в регистъра на БДИБР). И докога така?

Безименен бент на река Буйновска в м. Попини лъки
Посещението е при замътена и висока вода след обилни дъждове в района. При обход в района се натъкнахме на масивен стоманобетонов яз, изграден в коритото на река Буйновска. За същия не се открива разрешително в регистъра на ПВО в сайта на БДИБР. Очевидно е отпаднало от експлоатация съоръжение, което подлежи на премахване.

Моля, на основание чл. 17 от Закона за опазване на околната среда във връзка с чл. 26, ал.1 от Закона за опазване на околната среда и във връзка с чл.24 от Закона за достъп до обществена информация,

Да ми бъде предоставена информация в рамките на компетенциите на БДУВ-ИБР относно:- налична информация за това съоръжение;- неговата собственост;- указания относно възможностите за премахване на това съоръжения по наша инициатива и с частно финансиране.

Информацията да ми бъде предоставена като сканирано копие до настоящия мейл адрес.
Бента се намира при следните координати:  41.597382, 24.320493 (https://maps.app.goo.gl/wjFLZWHspZagPQ5s7)
Прилагаме снимки на бента за запознаване. Видео материал може да видите на слединия линк: https://youtu.be/AdKX3o82VLE

ВЕЦ Девин, водохващане на река Буйновска

Посещението в района е след обилни дъждове предните дни, при високо ниво и реката е замътена. Водохващането на река Буйновска традиционно отнема почти всичката вода на река Буйновска и я изпраща през тунел в скалите, на левия бряг, към изравнител Тешел. В реката след водохващането постъпват водни количества, които просто не могат да бъдат уловени през решетките, заради многото вода.
Дори да се подаваха водни количества в реката, то те щяха да имат значение за река Въча по-надолу, но не и за река Буйновска, от която водите могат да се заустват в река Триградска единствено през дълъг и прокопан в скалите тунел, но не и по естествен път.
Нарушена е завинаги хидравличната непрекъсваемост на повърхностното водно тяло.
Не се ли промени технологичната схема, рибният проход би бил безмислена дейност, но това не означава, че не може да се предвидят други смекчаващи мерки, а най-добре би било, ако се промени цялата технологична схема. Така или иначе, през голяма част от годината едва ли ВЕЦ Девин е опрял до водите на река Буйновска, при положение, че водата в изравнител Тешел постъпва от язовир Доспат.
Координати на водохващането са: 41.661452,24.341887 (https://goo.gl/maps/tpd36kcMay2FSpv97)

С направеното наблюдение може да се запознаете от снимките и видеото качени в нашия сайт: https://dams.reki.bg/0495-dam/2024-06-16-3
Реката, в участъка между водовземането и МВЕЦ Буйновска, попада в защитени зони от мрежата Натура 2000, както следва:
 ЗЗ „Западни Родопи” BG0001030 – по директивата за опазване на хабитати.
 ЗЗ „Триград-Мурсалица” BG0002113 – по директивата за опазване на птици.
В заключение отбелязваме, че положихме сили да намерим в регистъра на разрешителните за водовземане от ПВО това водохващане, но не успяхме, въпреки че го познаваме добре и знаем номер на разрешително от предходни ваши отговори.

ВЕЦ Девин, водохващане на река Триградска

Посещението е при пълноводие и след валежи в района. Това водохващане е разположено малко по-надолу от мВЕЦ Гьоврен, на който беше изграден през годините рибен проход, който не функционира, заради сбъркана конструкция, което самите вие сте установили. Този рибен проход е безмислен, заради кумулативния ефект с водохващането на НЕК! Това за нас е нерегламентирана държавна помощ за НЕК, които са толерирани, за разлика от частния инвеститор, който беше накаран да направи доста скъп при това рибен проход от типа „vertical slots“. 
Така или иначе водохващането на река Триградска за ВЕЦ Девин откъсва напълно популациите на реката над него и тези под него. Същото представлява масивен стоманобетонов яз, без рибен проход и традиционно отнемащ почти всичките води на река Триградска. Речното легло в района е чакълено и отнемането на води от реката води до почти пълното ѝ изчезване и едва протичаща между камъните. Забелязва се и обрастване на речното корито с разни храсти и треви.

ВЕЦ Девин, водохващане на река Мугленска

Посещението е при пълноводие и след валежи в района. Реката е напълно пресушена, както всякога до сега. Признаваме, че не видяхме състоянието на реката над водохващането, но с оглед обилните дъждове в района и това, че всяко пресъхващо дере беше пълно с вода, подозираме, че и река Мугленска е напълно водохваната за ВЕЦ Девин.
Моля да получим входящ номер от БДИБР по настоящия доклад.До РИОСВ-Смолян. Моля да ни информирате, ако разполагате с допълнителна информация свързана с досъдебното производство в прокуратурата за ВЕЦ-овете по река Буйновска. Нямаме повече информация от миналата година.

Подобни публикации