image 2023 03 13 233419982

Сигнал до президента и Искане до министъра на регионалното развитие и до директора на ДНСК, относно незаконен строеж на магистрала Хемус

| |

С ОФИЦИАЛНО ПРЕДНАЗНАЧЕНИЕ

Уважаеми дами и господа,

Скъпи приятели,

В качеството си на процесуален представител и отговорник в Сдружение Балканка по въпросите на екосистемните проблеми Ви информирам за следното:

В изпълнение на програмата на Сдружението за спасяване на Българските реки и на хората от убийственото въздействие на Минното дело, ВЕЦ-овете и другите бедствия и ведомства у нас, във връзка с поетия ангажимент да помагаме  на структурите на МОСВ и БД, и с мисията на сдружението за повишаване информираността на всички останали държавни органи с цел усъвършенстване на административния им капацитет за справяне с проблемите на околната среда и водите, рибарството и аквакултурите, риска от наводнения за населените места, пресушаването на питейни язовири и езера в национални паркове, изсичането на крайбрежна растителност, задръстването на речните корита с габиони и прочее неподходящи уреди, подкопаването на мостовете над реките,  кражбата на речна баластра, пясък, други подземни богатства и метални полезни изкопаеми, строителството на Магисрали, Турски газопроводи и т.н., пресушаването и/или отравянето на подземни води, реки, езера, водопади и язовири, включително питейни, превръщането на държавата ни в Галактически Боклучарник и Лунен Пейзаж от дупки за мини, газови и петролни полета, незаконни баластриери и кариери, включително маскирани и като „Рибарници“, увреждането на сградния фонд и имуществото на гражданите в непосредствена близост до любимите на МОСВ баластриери, липсата на множество реки, неотразени в кадастъра, строителството на супер безсмислени и рискови нови Язовири и на Водопроводи от Дунава или до Перник, Шумен или Бургас, Усвояването и/или Покриването на речните корита в населените места, застрояването на всичките ни реки с тръби и баражи, включително в Натура 2000 зонитеконтрола, охраната и опазването на Защитените Територии и защитените Натура 2000 зонинай-вече от местното население и прочее Ваши иначе благородни инициативи, както и за избягване на нови наказателни процедури от ЕК, а също така и на нови досъдебни производства и съдебни дела  срещу Ваши действия и/или бездействия, което вече е неизбежно:

Уведомяваме президента Румен Радев за това, че назначеното ни от него правителство и в частност министърът на РРБ са извършили плащания за абсолютно незаконен и некачествен строеж, неотговарящ на никакви норми и стандарти за качество.

Разбира се, че става дума за строежа на магистрала Хемус и, разбира се, че става дума за тази част от строежа, която е извършена в близост до моста на Боаза при пресичането на река Вит.

За самото плащане се откриват следи на следния линк:

https://www.segabg.com/node/226602

Случаят нашумя в медиите в края на 2019 година, когато сдружение Балканка, тоест ние, хвана как строителите на магистралата крадат несортирана баластра, жива кал, коренища и чимове даже от коритото на реката, за да ги трупа на това Нещо, наречено потенциален насип на магистралата, което сега е разплатено от министъра на РРБ.

Хронологията накратко:

На 08.11.2019г. ние изпратихме сигнал до Басейнова Плевен, че от река Вит се краде кал и баластра и се насипва на магистралата.

На 13.11.2019г. получихме отговор от директора на Басейновата /понастоящем заместник министър в МОСВ с ресор води/, в който ни се съобщава, че извършената проверка установила следи от изземване, Но било нямало извършител.

На 14.11.2019г. ние извършихме своя мълниеносна проверка, за да заснемем следните клипове с кражбата:

Камионите, които се виждат на клиповете, изсипваха откраднатото на насипа за магисрала Хемус, който е на десния бряг на река Вит.

Крайният резултат е, че в насипа на магистралата се съдържат несортирана баластра, жива кал, коренища и чимове, а даже и стари чепици. Ето един наш клип, да видите за какво става дума:

Случаят беше отразен масово в медиите, ето Ви няколко примера:

https://btvnovinite.bg/bulgaria/zastrashena-li-e-reka-vit-zaradi-stroezha-na-am-hemus.html

https://btvnovinite.bg/predavania/tazi-sabota-i-nedelia/grazhdani-izljazoha-na-protest-zaradi-razravjane-na-koritoto-na-r-vit.html

А ето и изявление на генерал Борисов по случая, което е много интересно:

https://btvnovinite.bg/bulgaria/sled-bagerite-v-r-vit-prodalzhava-da-se-izjasnjava-ima-li-narushenija-v-zashtitenata-zona-obzor.html

За Ваше сведение, към насипите за магистрали има специални изисквания за вложените материали и тяхното уплътнение в съответната наредба, НО при никакви обстоятелства Не може речната кал да се влага в подобни насипи, да не говорим пък да бъде платена като за насип от трошен камък! А точно това е сторил иначе уважаваният от нас министър на РРБ.

Освен другото, описаните неща могат да бъдат потвърдени от десетки хора, присъствали на протеста ни на 23.11.2019г., които видяха калта, коренищата и старите чепици, вложени в насипа.

Немаловажно е също така, че 20 минути след нашия сигнал до Басейнова Плевен багерите и камионите се пръснаха като пилци И същото се повтаря и в репортажа на БТВ от 17.11.2019г. Тогавашният директор на БДДР – Петър Димитров – в момента изпълнява длъжност заместник министър на ОСВ с ресор води за награда.

И не на последно място, може да се изкаже обосновано предположение, че насипът на магистралата е изпълнен директно върху нивите на хората, без дори те да знаят, да не говорим пък да са били обезщетени по онова време И без да е бил отстранен хумусният слой от нивите.

Всичките тези неща могат и днес да се проверят и установят много лесно чрез разкриването на шурфове от страните на основата на насипа, както и с взимането на сондажни ядки, преминаващи през цялата дебелина на насипа и през хумусния слой в основата му. Горните слоеве след като спряхме кражбата бяха изпълнени с каменни фракции, но отдолу е пълен Тюрлюгювеч!

В този смисъл изразяваме учудване, че иначе дълбоко уважаваният от нас министър Шишков е извършвал гореописаните проверки на магистрала Тракия в участъци, където гаранциите са изтекли много отдавна, но не е извършил подобни проверки там, където всички знаят за Какво става дума, и вместо това е платил за калта в Хемус като за трошен камък.

Искане до президента Румен Радев

Уважаеми,

Настояваме да въведете законов ред в назначеното от Вас правителство и да ни съдействате пред министър Шишков да изпълни искането по-долу. Настояваме също така да проверите как така се назначават дълбоко компрометирани хора за заместник министри в МОСВ, за които има и много други всеизвестни факти, като например съдружието им с Аркад, опита за подаряване на водата от питейния язовир Ястребино за един малък ВЕЦ и т.н. Вашият заместник министър, уважаеми, беше уволнен от Ревизоро за всичките Му геройски дела в едни много по-добри времена на управлението на околната среда и водите!

Искане до министъра на РРБ и до директора на ДНСК:

Уважаеми г-н Шишков,

Уважаема г-жо Панайотова,

Въз основа на гореизложеното, Ви молим, да извършите същата като на Тракия проверка на строежа на магистрала Хемус за качеството на изпълнения и платен насип в района на река Вит! Изразяваме готовност да окажем съдействие и да посочим къде точно да се изпълнят проучвателните шурфове и сондажите в насипа, за да е по-лесна проверката.

Молим също така за среща с министър Шишков в удобно за него време, за да обсъдим последващите съвместни действия то този и по някои други въпроси, сред които:

–         Разрешението за строеж на бъдещия в минало време язовир Яденица

–         Състоянието на мостовете по Марица и оголените им с по три и повече метра основи вследствие на денонощната кражба на баластра и от Марица

Моля, да ни уведомите за предприетите по този сигнал Ваши действия в разумен срок, преди да сме нанесли реципрочна репутационна щета в медиите. Не ни се иска да публикуваме този сигнал, преди да можем да Ви похвалим за Вашите адекватни или не действия и предприетите мерки.

В светлината на факта, че качеството на магистралите е въпрос и на националната сигурност, сами разбирате тревогата ни Кражбата на кал и баластра от река Вит и насипването им на магистрали Хемус, които бяха извършени при генерал Борисов, да не бъдат окончателно платени и узаконени при генерал Радев!

Съзнавате вероятно, че така обществеността би могла да загуби устойчива вяра в целия български генералитет!

Моля за входящ номер от администрацията на президента, МРРБ и ДНСК!

Предварително благодарим за разбирането и съдействието на всички.

С непресъхващо уважение,
Искрено Ваш
Димитър Куманов
Главен съветник Околна среда
Сдружение Балканка, гр. София

Допълнение към сигнала след близо месец

С ОФИЦИАЛНО ПРЕДНАЗНАЧЕНИЕ

Уважаеми дами и господа,

Скъпи приятели,

В качеството си на процесуален представител и отговорник в Сдружение Балканка по въпросите на екосистемните проблеми Ви информирам за следното:

В изпълнение на програмата на Сдружението за спасяване на Българските реки и на хората от убийственото въздействие на Минното дело, ВЕЦ-овете и другите бедствия и ведомства у нас, във връзка с поетия ангажимент да помагаме  на структурите на МОСВ и БД, и с мисията на сдружението за повишаване информираността на всички останали държавни органи с цел усъвършенстване на административния им капацитет за справяне с проблемите на околната среда и водите, рибарството и аквакултурите, риска от наводнения за населените места, пресушаването на питейни язовири и езера в национални паркове, изсичането на крайбрежна растителност, задръстването на речните корита с габиони и прочее неподходящи уреди, подкопаването на мостовете над реките,  кражбата на речна баластра, пясък, други подземни богатства и метални полезни изкопаеми, строителството на Магисрали, Турски газопроводи и т.н., пресушаването и/или отравянето на подземни води, реки, езера, водопади и язовири, включително питейни, превръщането на държавата ни в Галактически Боклучарник и Лунен Пейзаж от дупки за мини, газови и петролни полета, незаконни баластриери и кариери, включително маскирани и като „Рибарници“, увреждането на сградния фонд и имуществото на гражданите в непосредствена близост до любимите на МОСВ баластриери, липсата на множество реки, неотразени в кадастъра, строителството на супер безсмислени и рискови нови Язовири и на Водопроводи от Дунава или до Перник, Шумен или Бургас, Усвояването и/или Покриването на речните корита в населените места, застрояването на всичките ни реки с тръби и баражи, включително в Натура 2000 зонитеконтрола, охраната и опазването на Защитените Територии и защитените Натура 2000 зонинай-вече от местното население и прочее Ваши иначе благородни инициативи, както и за избягване на нови наказателни процедури от ЕК, а също така и на нови досъдебни производства и съдебни дела  срещу Ваши действия и/или бездействия, което вече е неизбежно:

Уведомяваме с удоволствие иначе дълбоко уважаваните от нас президент Румен Радев, министъра на РРБ Иван Шишков и директора на ДНСК Деляна Панайотова за това, че днес имаме юбилей – точно един месец откакто подадохме прикачения ни сигнал за хипер некачествения строеж на магистрали Хемус в района на Боаза на река Вит.

Както много добре знаете, след вчерашните ни задкулисни контакти с министъра на РРБ и с директора на ДНСК на заседанието на КРПБМС в парламента, се постигна договореност да Ви изпращаме този сигнал всеки месец, за да не го забравяте.

Страхуваме се, че от страна на компетентните органи се проявява известна, необоснована безгрижност, с подценяване на ситуацията и бъдещото развитие на нашите иначе ползотворни взаимоотношения. Рисковете, които ние съзираме, се изразяват във факта, че насипчето от несортирана, крадена речна баластра, жива кал, коренища, чимове и стари чепици ще си остане на мястото и няма къде да избяга, от една страна.

От друга страна – отказът на компетентните органи да изпълняват служебните си задължения по сигнали на заинтересованата общественост в неследваща се облага за трети лица е разгледан много подробно в ЗПКОНПИ и в НК, а насипчето от жива кал наистина няма къде да избяга.

И от трета страна, проверките за установяване на насипчето от жива кал и мерките за неговото евентуално заздравяване и/или подмяна е най-добре да се вземат преди пускането на некачествения строеж в експлоатация и преди магистралата да се е превърнала в поредните дунавски вълни. Молим, да имате предвид, че ние регистрираме тези наши сигнали и Вие няма да има къде да мърдате, докато насипчето от жива кал си е там, при моста на Боаза, И няма къде да избяга…

И понеже сте доста нови в държавното управление и в контактите с нас, може би Вий не знаете, че ний сме информирали ЕК досежно мазалото по река Вит и процесния насип, който няма къде да избяга. Причината е, че ако лотът от магистралата е изграден от крадена кал с национално финансиране, което Вий така безгрижно платихте, то докладите по ОВОС и ОСВ бяха финансирани с европейски средства, а мерките в тях бяха сдъвкани, глътнати, смляни и т.н., поради което очевидно ще се наложи да информираме и ОЛАФ, а така също и администрацията на Европейския прокурор.

При така описаните обстоятелства, ние намираме, че Вий засега подценявате ситуацията и нас необосновано. Може би няма да е зле органите на МРРБ да обменят контакти и мисли с МОСВ, за да бъде споделен опит относно усилията ни за повишаване на административния Ви капацитет, тъй като от МОСВ имат значителен опит в повишаването на административния им капацитет, който ние дълбоко вярваме, че те могат с удовлетворение да споделят.

Оставаме на разположение за съвместните ни действия, релевирани в прикачения ни сигнал, като може би наистина няма за къде да се бърза. Пускате магистралата в участъка при Боаза, тя с набръчква за нула време… и после ще си говорим през медиите, за което не трябва да имате никакви съмнения в нашите необятни комуникационни способности. А после, някъде в сияйното бъдеще идва ред на ОЛАФ и на Европейския прокурор…

Накрая на този сигнал подканваме за пореден път след вчерашното заседание на КРПБМС в парламента министър Шишков да си изтегли жалкия ЗИД на ЗУТ, в който се предвиждаше малките ВЕЦ-ове да станат елементи на техническата инфраструктура, впоследствие да бъдат обявявани за търпими, без да подлежат на премахване, и най-лошото – противоконституционно да се нарушават права на добросъвестни собственици на строежите на паркове и градинки върху иначе частни терени. Намираме и този противоконституционен проблем за недопустимо подценяване на контактите ни с всички парламентарно представени партии, който проблем ние посочихме на заседанието на КРПБМС, а бяхме вербално подкрепени и от името на най-голямата партия от н.п. Младен Шишков, дългогодишен приятел на сдружението.  Гарантираме Ви голям Срам пред медиите, когато всички партии в парламента отхвърлят единодушно иначе нелошите Ви намерения да уредите още малко Имотната и Хидроенергийната Мафия в татковината.  С нашето изявление за противокоституционност, подкрепата от КИИП и с релевантното волеизявление на н.п. Младен Шишков можете да се запознаете от следния линк от 3:00:20 часа натам. Приятно гледане:

https://www.parliament.bg/bg/parliamentarycommittees/3126

В заключение обръщаме внимание на министър Шишков, че трябва да уволни незабавно цялата си дирекция Връзки с обществеността, тъй като засегнатата общественост като нас намира, че тази дирекция се е отдала само на кръстословиците и кройките си, държи се изключително арогантно със загрижената общественост и не върши Нищо в полза на обществеността, а точно обратното!

Позволяваме си да Му дадем за пример дирекция АИО на МОСВ, която наистина си върши работата желязно, за разлика от останалите дирекции на МОСВ, особено пък правна, разбира се.

Следващият ни контакт по темата за насипа от жива кал на магистрала Хемус ще бъде или след един месец, или по-рано през медиите, или по един друг, много интересен начин, който засега ще запазим в тайна, за да е Изненада…

Подобни публикации