mark

Добронамерен Сигнал на сдружение Балканка относно бъдещия в минало време язовир Яденица

| |

С ОФИЦИАЛНО ПРЕДНАЗНАЧЕНИЕ

Уважаеми дами и господа,

Скъпи приятели,

В качеството си на процесуален представител и отговорник в Сдружение Балканка по въпросите на екосистемните проблеми Ви информирам за следното:

В изпълнение на програмата на Сдружението за спасяване на Българските реки и на хората от убийственото въздействие на Минното дело, ВЕЦ-овете и другите бедствия и ведомства у нас, във връзка с поетия ангажимент да помагаме  на структурите на МОСВ и БД, и с мисията на сдружението за повишаване информираността на всички останали държавни органи с цел усъвършенстване на административния им капацитет за справяне с проблемите на околната среда и водите, рибарството и аквакултурите, риска от наводнения за населените места, пресушаването на питейни язовири и езера в национални паркове, изсичането на крайбрежна растителност, задръстването на речните корита с габиони и прочее неподходящи уреди, подкопаването на мостовете над реките,  кражбата на речна баластра, пясък, други подземни богатства и метални полезни изкопаеми, строителството на Магисрали, Турски газопроводи и т.н., пресушаването и/или отравянето на подземни води, реки, езера, водопади и язовири, включително питейни, превръщането на държавата ни в Галактически Боклучарник и Лунен Пейзаж от дупки за мини, газови и петролни полета, незаконни баластриери и кариери, включително маскирани и като „Рибарници“, увреждането на сградния фонд и имуществото на гражданите в непосредствена близост до любимите на МОСВ баластриери, липсата на множество реки, неотразени в кадастъра, строителството на супер безсмислени нови Язовири и на Водопроводи от Дунава или до Перник, или Бургас, Усвояването и/или Покриването на речните корита в населените места, застрояването на всичките ни реки с тръби и баражи, включително в Натура 2000 зоните и прочее Ваши иначе благородни инициативи, както и за избягване на нови наказателни процедури от ЕК, а също така и на нови досъдебни производства и съдебни дела  срещу Ваши действия и/или бездействия, което вече е неизбежно:

…И във връзка с ползотворната дискусия в Парламента по темата с бъдещия в минало време язовир Яденица между иначе уважавани от нас представители на опозицията и иначе уважавания от нас вицепремиер – г-н Асен Василев,  в която той пое ангажимент до края на годината строежът на „разширението“ на ПАВЕЦ Чаира да бил започнел едва ли не, сведения за която дискусия се откриват на следния линк:  

https://www.investor.bg/energetika/472/a/nakazatelni-proceduri-spirat-razshirenieto-na-pavec-chaira-346192/

Ви уведомяваме за следното:

1. Язовир Яденица не е никакво разширение на ПАВЕЦ Чаира! Разширението на долния изравнител не вдига мощността нито в генераторен, нито в помпен режим! В рамките на 42 часа дори не се вдига и времето за работа на ПАВЕЦ Чаира в двата режима въобще. Тоест, ползата е равна на Кръгла, Задраскана Нула.

2. За този язовир от МОСВ бяха одобрени ДОВОС и ДОСВ, които бяха Пълна, Брутална, Абсолютна Измама!  Пълни основания по този въпрос можете да откриете във възражението ни до МОСВ от следния линк:

https://dams.reki.bg/uploads/Docs/Files/OBJECTION_YADENITSA_draft4.pdf

Доста е дълго наистина, НО това възражение, изпратено до ГД Околна среда на ЕК и до ИНЕА, даде основания за отрицателно становище на ЕК, както и за спиране на финансирането от ИНЕА.

3. Ако нямате време да прочетете горното, синтезирани част от проблемите се откриват във възражението ни до БДИБР срещу издаването на разрешителни за водовземане и ползване за жалкия малък ВЕЦ на бъдещия в минало време язовир. Възражението е прикачено към този имейл.

Моля всички получатели и особено новият директор на БДИБР, да обърнат Изключително внимание на сеизмичния и на общия геоложки риск, обективирани и доказани във Възражението!!!

Моля, това възражение, адесирано навремето до тогавашния директор на БДИБР да се счита за актуално възражение срещу новите Ви намерения! Само сменете името на тогавашния директор на БДИБР и отчетете, че в крайна сметка ЗЗ Рила Буфер по директивата за местообитанията беше определена под наименованието ЗЗ Ниска Рила.

Всичко останало е вярно и супер актуално и понастоящем.

Надяваме се да проявите разбиране, че язовир Яденица е по-тъп и от Цанков камък дори, колкото и да е трудно да си представим, че това е възможно, но за сметка на това е много по-рисков!

Искрено се надяваме да вземете правилните решения и да се откажете навреме, преди да се е наложило да обменяме волеизявления пред медиите и да обясняваме пред цялото общество защо са толкова големи рисковете, на които Вие не обръщате внимание, дори след като сте предупредени!

Прочее, ако все пак случайно вземете, че успеете да Го построите, за което шансовете Ви са малки, нищожни, даже не съществуват,  то ние с настоящото усилие ще сме сигурни, че сме направили всичко възможно Вие да сте наясно с рисковете и отговорностите, които поемате!

Защото после като стане белята, ще бъде търсена отговорност от замесените лица! Обещаваме Ви това.

Моля, не се съмнявайте, че над обединената експертиза на Института по Геофизика на БАН и на сдружение Балканка по темата за сеизмичната сигурност Няма Никой в тази страна. Никой! Затова моля, да не подценявате ситуацията!

Моля, от КОСВ, МОСВ и БДИБР да ни изпратите входящи номера!

Предварително благодарим за разбирането и съдействието на всички.

С непресъхващо уважение,

Искрено Ваш
Димитър Куманов
Главен съветник Околна среда
Сдружение Балканка, гр.София

Подобни публикации