350450799 772984147883318 8419869602271125395 n

Поздравителен адрес до директорите на БДДР и на БДЗБР, възражение до РИОСВ София срещу директора на БДЗБР и Покана до министъра на ОСВ

|

С ОФИЦИАЛНО ПРЕДНАЗНАЧЕНИЕ

Уважаеми дами и господа,

В качеството си на процесуален представител и отговорник в Сдружение Балканка по въпросите на екосистемните проблеми и сеизмичните рискове Ви информирам за следното:

В изпълнение на програмата на Сдружението за спасяване на Българските реки и на хората от убийственото въздействие на Минното дело, ВЕЦ-овете и другите бедствия и ведомства у нас, във връзка с поетия ангажимент да помагаме  на структурите на МОСВ и БД, и с мисията на сдружението за повишаване информираността на всички останали държавни органи с цел усъвършенстване на административния им капацитет за справяне с проблемите на околната среда и водите, а също така и на нови досъдебни производства и съдебни дела  срещу Ваши действия и/или бездействия, което вече е неизбежно:

След редовната ни проверка на сайтовете на БДДР, БДЗБР и БДИБР, изказваме поздравления за директора на БДДР за няколко становища за допустимост за чистене на растителност в близост до някои реки, например в община Антоново и другаде, където намираме, че законовите изисквания и ограничения са спазени 100%.

За пореден път даваме за пример директора на БДДР най-вече на директора на БДИБР по темата с „чистенето“, тоест кражбата на дървесина и инертни материали от коритата на реките ни!

На второ място изразяваме поздравления за директора на БДЗБР за становището за допустимост за нов ВЕЦ на Соволянска Бистрица и изразяваме увереност, че след това становище процедурата в РИОСВ София ще бъде прекратена. Самото становище даваме за пример на всички останали БД, особено на директора на БДИБР, ако това е Васил Узунов все още:

https://wabd.bg/content/wp-content/uploads/2023/06/%D0%9F-01-86-3.pdf

На трето място изразяваме възражение до директора на РИОСВ София срещу директора на БДЗБР за становището за допустимост за чистенето на Арката:

https://wabd.bg/content/wp-content/uploads/2023/05/%D0%9F-01-158-1.pdf

Намираме становището за незаконосъобразно, тъй като Арката между ж.п. моста за Радомир и вливането й в Струма попада извън урбанизирана територия, а, както ни се съобщава най-горе на стр.2 от процесното становище, някаква си междуведомствена комисия е била организирана от кмета на Радомир, който в случаая не е компетентен.

Компетентен орган за почистването в случая, когато почистването попада извън урбанизирани територии, е областния управител на Перник, според нас и според чл.140, ал.5 от ЗВ.

Иначе потвърждаваме, че Арката в процесния участък е доста затлачена, въпреки че предвид мижавия й водосбор, тя е последната река на света, която би могла да предизвика наводнение според нас. Намирайки условията от становището на директора на БДЗБР за малко мижави и недостатъчни, ние не възразяваме срещу чистенето, обаче процедурата по ЗВ трябва да се спази 100% и чистенето, включително комисията, трябва да се организират от областния управител, а не от кмета на общината! Бъдете така любезни, да спазвате законите, ако обичате!

ПОКАНА до министъра на ОСВ

Уважаеми г-н Попов,

като изказваме поздравления за назначаването Ви и Ви стискаме палци, ние намираме, че Вие сте малко нов за проблемите, с които ще се сблъскате, особено що се отнася до управлението на водите и на риска от наводнения.

Наследството, което заварвате, е потресаващо според нас, а най-големият проблем, с който ще се сблъскате, е безобразното закъснение на новите ПУРБ и ПУРН, които май няма да станат готови до края на 2027г., когато трябва да изтече срокът им.

Най-лошото обаче е, че публикуваните досега, клани, недоклани документи са на невероятно ниско ниво. Става дума за Междинния преглед на значимите проблеми при управлението на водите и за проектите на новите ПУРН 2022-2027.

Чрез тези жалки хартии на Световната Банка се залага непостигане на целите както на ЗВ, така и на няколко директиви на ЕС, още повече че в проектите на новите ПУРН отказаха да включат дори една единствена мярка и действие към нея, които бяха предложени от заинтересованата общественост! Сигурни сме също така, че подобен подход беще препоръчан от предишното рководство на МОСВ, но вече сме изпратили жалби до ЕК по този въпрос и се надяваме документите да се подобрят из основи, за да не ни излагат разни световни банки пред Европата. Иначе, като знаем с какво „качество“ са публикуваните проекти на ПУРН, се тревожим какви ли ужаси ще видим в новите ПУРН, ако все някога ги публикуват въобще.  И едните, и другите са 1000 пъти по-зле от досегашните!!!

Ето защо изразяваме готовност за среща с министъра на ОСВ по въпроса за ПУРБ и ПУРН, за да видим как можем да помогнем и как ще я караме занапред! Един добър знак за промяна би бил уволнението на директора на БДИБР, който би всички рекорди по съгласуване на кражби на баластра от коритото на Марица!

Молим за входящи номера от РИОСВ София и от МОСВ!

Предварително благодарим за разбирането и съдействието.

С непресъхващо уважение,
Искрено Ваш
Димитър Куманов
Главен съветник Околна среда
Сдружение Балканка

Подобни публикации