53

30.09.2023г., река Тополница, град Копривщица – ЛИДЛ България и Балканка „Заедно за по-чисти реки“

| |

В събота 30.09.2023, една положителна енергия разцепи облаците и донесе истинско лято в сгушения в сърцето на Средна гора град-музей Копривщица. Сдружение Балканка и ЛИДЛ България направихме почистване на река Тополница под мотото: „Реката трябва да е символ на живот, а не на лошо управление“.

Вече 10 години ЛИДЛ България са наш партньор в борбата за по-чисти реки, като с всяка изминала година надграждаме нашето взаимодействие, така че да бъдат съвместните ни акции още по-ефективни.

Ето защо, когато от ЛИДЛ ни потърсиха за организиране на акция, нямаше какво друго да направим, ние веднага се съгласихме.

Датата беше бързо избрана. Последния ден на септември, всяка година, е една емблематична дата за всички , които обичат риболова на пъстърва, а знаейки, че съвсем скоро, нашите любими риби, ще се заемат с брачните си „игри“, ние тряваше да побързаме, за да превърнем техния дом в едно по-добро място. Казахме си: „после ще се закрива“, първо да свършим малко работа.

Мястото беше подбрано не случайно. В последната година и половина от сдружение Балканка сме подали 7 сигнала за нарушения и проблеми, които сме идентифицирали по река Тополница, така че акцията по реката беше естествено продължение и опит да обърнем още повече внимание на нашата борба за по-чиста Тополница, за по-чиста Копривщица.

Дните за организация се търкулиха неусетно за нас, улисани както винаги в служебни задължения, така и подготвяйки събитието. Утрото на 30.09 ни посрещна обещаващо, още в 7:30 вече някои от нас бяха на поляната и започна трескавата подготовка. Маси, шатри, знамена, всякакъв инвентар започна да се разхожда наляво и надясно, а часовникът тиктакаше.

Ето, че малко след 9 гостите започнаха да прииждат от вси страни, а птичите песни бяха приглушени и от детска глъчка 🙂

Малко след 9:30 започнахме с встъпителни думи от организаторите и разказ за това, как ще протече денят.

След като се разделихме на отбори, започна същинската част. В началото беше предвиден 1 час с образователни занимания за всички участници. Една част поеха по пътеките край реката с цел да изследват птичия свят, макар и вече да ги нямаше лястовиците и бързолетите, с които цяло лято е изпълнено небето. Друг част от участниците пък получиха безценни уроци свързани с биоразнообразието на реката, нейните обитатели риби и членестоноги. Говорихме си за правите раци и как да ги разпознаваме,; говорихме си за видовете риби на река Тополница и по какво те се различават от рибите на Дунавски водосбор; говорихме си за основните идентифицирани проблеми по река Тополница в района на Копривщица, измененията които са настъпили за много кратък период от време в резултат на човешката дейност. Беше засегнат и актуалния въпрос с риска от наводнения и това, че увреждането на реката над града неминуемо повишава риска от наводнения.

Акцент беше поставен и върху сметосъбирането, разделното събиране на боклук и колко е важно, проблемите да се решават още при източника….

След това участниците приминаха към същинската част от акцията – почистване на реката. Изключително разочаровани сме от това, че въпреки подадените 7 сигнала до органите на МОСВ за проблемите по реката, въпреки съгласуваността на акцията с общинската администрация и обещания на кмета още от 2022 за решаване на проблема, доброволците в акцията станаха свидетели как трактори с ремаркета и каруци идваха през целия ден да си изхвърлят незаконно отпадъците на нерегламентираното сметище до реката над града без никакъв срам, сякаш неосъзнавайки, че ако стане наводнение, каквото вече се е случвало неведнъж, и каквото съвсем наскоро сполетя Южното Черноморие, боклуците ще им бъдат върнати обратно в града „с лихвите“, ако ни разбирате ….

Накрая искаме да изкажем благодарност на малкото, но изключително будни местни граждани, които се включиха в акцията и показаха, какво означава да си родолюц с действията си, а не само на думи …

А накрая, разбира се, обещаното закриване на пъстървов сезон 2023г.

Равносметката от акцията е: близо 70 човека спомогнаха да съберем от реката и заливните тераси на реката 2140kg боклук, извозени с два камиона, от които 220kg са отделени и извозени за рециклиране.

Ето и сюжети и от основната част на акцията:

Подобни публикации