11 13

Почистване на Златна Панега в Луковит

|
171339293 2453390364806813 2131017288105621711 n 1

Благодарение на инициативата на местните жители с организатор Николай Граждански и сдружение „Балканка“ на 10-ти април 2021 се свърши едно добро дело. Голямо количесто бутилки, торбички, чашки, дрехи, обувки и други боклуци бяха ръчно премахнати от коритото на река Златна Панега в град Луковит.
За жалост това е гледката около повечето български реки. Много от боклуците са там от деситилетия и вече се разпадат или стават част от растителността, което прави почистването им още по-трудно.

Събраха се стотици чували с разнороден боклук. И този път имаше пластмасов стол и много стъклени бутилки от соц времената.

3 27

На реката ни посрещнаха страхотни младежи на възраст 10-15 години, които познават реката като петте си пръста, ловят риби в стил „хвани и пусни“ и се включиха в акцията като зверове. Многото деца изпълниха деня със смях и приятни емоции. Разказваха ни истории на уловени и пуснати пъстърви по начин, който може само едно дете да разкаже, връщайки ни към нашите младини.

Почистването започна от стената на ВЕЦ Луковит и завърши около края на градската част. Хората бяха разделени на няколко групи като всяка имаше ръководител и район за почистване.

7 21
Стената на ВЕЦ Луковит

Премахнаха се много боклуци от реката, влизаше се в храсти и къпинаци и бяха почистени площи около реката.

Кантарът на сметището показа, че за няколко часа доброволците измъкнаха 1320кг боклук за участък около 1 км. А това далеч не е най-замърсената река в България.

Въпреки умората и издраните ръце, сред доброволците витаеха усмивки и радост, знаейки че този боклук вече не е в реката. В близките седмици ще се извърши зарибяване с балканска пъстърва, което е още една стъпка към следващия риболовен рай на България. Чистата среда и наблюдението на местните ще повиши успеваемостта новите рибки да намерят своя нов чист дом.

Местната преса също отрази събитието. Повече информация можете на откриете тук: https://lukovit-news.com/1320-kg-otpadaczi-izchistiha-dobrovolczi-ot-r-zlatna-panega.html?fbclid=IwAR3j7jHUt6gfKrYbBNd3KwNx7cQCHS0JBBsuCSjll-51IlG2juJIw3l37xc

Подобни публикации