VN 1454

Малък речен фестивал с образователен лагер „С река на сърцето“

|

На 17-ти и 18-ти септември 2022 година, за втора поредна година, се проведе Малък речен фестивал с образователен лагер „С река на сърцето“ край бреговете на река Росица при село Никюп!

Скъпи приятели, не спираме да изживяваме наум отново и отново тазгодишното издание на зеленото ни училище край река Росица, което прерасна в малък речен фестивал с образователен лагер. Имаме вече множество нови идеи, които ще се радваме да осъществим следващия път. Споделяме с Вас снимките на нашия фотограф Иван Дончев, който е успял да запечата част от неизброимите вълнуващи мигове. Благодарим Ви за усмивките, за желанието, за любознанието, за старанието, за живота, който дарихте на приказната поляна, омайната река и най-вече на нас – организаторите!

Програмата на зеленото училище беше насочена към опознаване на биоразнообразието на реката и важността на здравите екосистеми за качеството ни на живот. Изучавахме дънните безгръбначни животни, земноводните, рибите, птиците, бозайниците и растенията. Тествахме заобикалящата ни среда за наличието на микропластмаса. Опитни риболовци показаха риболовни техники. Децата имаха възможността да усетят реката чрез изкуството, а за любителите на водните спортове имаше спускания с каяци по спокойните води на Росица.

Зеленото училище започна в 9 часа сутринта и завърши около 15 часа следобед. Децата бяха разделени на четири учебни класа и на ротационен принцип присъстваха на всички учебни часове.

Учебен час по плаване с каяк

Уроците по спускане с каяци отново бяха проведени от Сашо Попов – Туристическо дружество „Приста“ – Русе.
След разходката с каяка децата се връщаха с усмивки до уши. Със сигурност ще разказват на своите връстници за страхотното изживяване.
Благодарим ти Сашо, за огромния професионализъм, за невероятния ти подход и спокойствието, с което пленяваш децата.

Учебен час за живота в реката

Пенчо Пандъков проведе беседа за рибите в басейна на река Янтра. За целта бяха уловени различни видове риба и бяха поставени в аквариум. Различни дънни безгръбначни животни от реката бяха уловени и поставени в различни легени. Децата не се притесняваха да ги докоснат и запознаят с тях от първо лице. След като се запознаха с обитателите, децата определиха екологичното състояние на река Росица на база намерените видове животни във водата. Освен малчуганите и техните родители научиха интересни познания за речния живот.

Учебен час за замърсяването на околната среда с пластмаса и управление на отпадъците

Helena Huđek проведе беседа по наболялата тема със замърсяването на околната среда с пластмаса и управление на отпадъците.
Какво е микропластмаса?
Какво е кръгова икономика?
Защо трябва да се рециклира?
На тези и други въпроси децата получиха отговор по време на занятието и се запознаха с различни видове материали.

По пладне всички бяха огладнели. За обяда се погрижиха кметицата на с. Никюп и най-милите баби и майки от с. Никюп и с. Правда, които ни дариха с вкусни и направени от сърце баници, палачинки и сладкиши.

Учебен час по изобразително изкуство- цианотипия

По време на часовете по изобразително изкуство Илза Христова запозна участниците с фотографската техника цианотипия, която всъщност е възникнала през 19 век с научна цел за изучаване на растенията. Чрез цианотипия можете да отпечатвате обекти или негативи върху светлочувствителна хартия. Безопасна е и подходяща за всякакви възрасти.
След това всеки имаше възможност да създаде свое собствено изображение с помощта на листа, цветя, пясък, миди и други природни елементи. С вода от реката измихa хартията, за да се насладят на сините образи.

След зеленото училище и въпреки наближаващата буря, фестивалът продължи с различни работилници, беседи и занимания.

В работилницата по грънчарство Анна Спасова разкри на деца и възрастни как да създадат различни керамики. В съседство Русана Цветанова научи участниците как се рисува върху текстил. Всичко това се случваше под самобитните ритми на Влади Ванков и Симеон Станчев.
Биологът Иван Христов проведе беседа за птиците, а Елица Максимова за натуралната козметика.
През целия ден всеки, който желаеше, беше посветен в изкуството на риболова. Освен основни риболовни техники, участниците слушаха истории за огромни риби и митични речни същества.

За вечеря всички бяха огладнели. Какво по-добро от една рибена чорба край реката, за която се погрижи шеф-готвачът Красимир Низамов.

За финал всеки участник можеше да прекара вечерта в палатковия лагер и да получи съвети как се бивакува край река.
Получи се един прекрасен ден край водите на река Росица!

Благодарности на всички, които ни подкрепиха и които допринесоха с труда, времето и познанията си за обособяване на лагера и за всяка от разнообразните дейности от програмата на събитието. Вероятно сме пропуснали някой в следващите редове, но не и в съзнанието си:
– Членовете на Риболовен клуб „БАЛКАНКА“ и сдружение Future World като основни организатори;
– Туристическо дружество „Приста“ – Русе (Сашо Попов), провели уроците по спускане с каяци;
– Кметството в с.Никюп за безусловната подкрепа и сътрудничество (Йорданка Атанасова и Цветомила Косева);
– Ръководителите на разнообразните творчески работилници, учебни часове и образователни беседи; (Милен Игнатов, Десислава Цвяткова, Иван Христов-Ванката, Elitsa Maksimova, Ilza Florizi, Анна Спасова, Русана Цветанова, Katherine Dimitrova,Margo Simeonova, Mabel Bodi, Daniela Zlatkova, Julia Neuhoff, Kostadin Kostadinov, Иван Пандъков, Dimiter Koumanov, Dimitar Dimitrov);
– Влади Ванков и Симеон Станчев за самобитните музикални ритми, които развълнуваха сетивата ни;
– Сърдечно благодарим и на прекрасните жени от с.Никюп и с. Правда, които ни дариха с вкусни и направени от сърце баници, палачинки и сладкиши;
– Специални благодарности на нашия шеф-готвач Красимир Низамов и семейството му, които, освен че ни приготвиха най-вкусната рибена чорба, се включиха дейно във всички занимания;
– Благодарим и на Vasil Mitkov Stoichkov, Иван Пандъков, Иван Христов-Ванката, Zlatina Naydenova и Edwin Jones за помощта при създаването на лагера;
– Благодарим и на Гичка Пандъкова и Георги Пандъков за всестранната помощ;
– Специални благодарности на Христо Христов, който ни предостави оборудването за лагера и винаги е готов да ни помогне!

На добър час! Не забравяйте да насърчавате децата да приключенстват, творят и да отглеждат познанието в себе си!

Всички снимки от събитието можете да видите тук:

Подобни публикации