20230623 103308

Доклад за посетени ВЕЦ на територията на БДЗБР

| |

Уважаеми дами и господа,

В качеството си на председател на УС и отговорник по проблемите свързани с околната среда в Сдружение Баланка – гр.София, Ви информирам за следното: в изпълнение на програмата на Сдружението за спасяване на българските реки от убийственото влияние на ВЕЦ/МВЕЦ, във връзка с поетия ангажимент да помагаме на структурите на МОСВ и БД, изпращам доклад за посетени ВЕЦ на 23.06.2023г. във водосбора на река Струма, разположени на територията на БДЗБР.

Молим да разгледате внимателно, защото докато ние си седим вкъщи, животът в реките изнемогва (там, където изобщо е останал).

Настоящият доклад е насочен специално до БДУВ-ЗБР, но го пращаме до всички БД, с една единствена цел: да виждат какво се случва навсякъде. Нашите проверки нямат друга цел освен една единствена: опазване на местообитанията, чрез повишаване на информираността сред обществото и компетентните органи и засилване контрола над ползвателите на вода, защото явно те не могат да се самоконтролират.

Моля, прочетете докрай, защото това е приказката за българските реки след 13 години ПУРБ-ове, след 23 години ЗВ, при налични ЗБР, ЗОПОЕЩ, ЗООС и при налично МОСВ.

ВЕЦ  Осогово, река Кюстендилска(Соволянска) Бистрица

Посещението е при много високи води и след обилни валежи в района. Водата тече отвсякъде, включително от утаечната камера преди тръбата. Рибният проход е басейнов тип, много глупав, недостъпен и неоразмерен правилно. Подавали сме сигнали и преди, но без резултат, а трябваше да се реконструира отдавна като се приложат действащи мерки в ПУРБ.
Продължават хидротехническите решения със задържани на води, които решетката не може да улови, чрез кофражни дъски, както и запушването на рибния проход, което установихме при последното ни посещение от 2017г, достъпно също в сайта.
Като цяло, единственото положително на тази преграда е, че е от „алпийски“ тип и няма задбаражно езеро, което да трябва да се чисти, но продължават всички нарушения, които вече сме установявали в условията на рецидив.

Координати на водохващането са: 42.230785,22.555491 (https://goo.gl/maps/DywDFKMpnVWbTBd2A)

С направеното наблюдение може да се запознаете от снимките и видеото качени в нашия сайт: https://dams.reki.bg/0446-dam/2023-06-23

Реката, в участъка между водовземането и МВЕЦ Осогово, попада в защитени зони от мрежата Натура 2000, както следва:
 ЗЗ „Осоговска планина” BG0001011 – по директивата за опазване на хабитати.
 ЗЗ „Осогово” 
BG0002079 – по директивата за опазване на птици.

Поздрави,
Иван Пандъков
Председател на Сдружение „Балканка“    

Подобни публикации