06.02.2022 1

Сигнал за предполагаемо тровене по река Марица

|

Уважаеми дами и господа,

В качеството си на председател на УС и отговорник по проблемите свързани с околната среда в Сдружение Баланка – гр.София, Ви информирам за следното: в изпълнение на програмата на Сдружението за спасяване на българските реки от убийственото влияние на всякакви увреждащи бизнеси и бъдещи инвестиционни намерения, прикрити зад едни или други „благородни“ инициативи, във връзка с поетия ангажимент да помагаме на структурите на МОСВ и БД, изпращам сигнал за предполагаемо поредно тровене по река Марица (вероятно имащо връзка със случая от преди 2 години).

Във връзка с няколко сигнала, постъпили до нас от любители риболовци от град Пловдив, за наличие на умряла риба в различни участъци на река Марица, ви уведомяваме за следната фактическа обстановка. От сигналите предполагаме, че отново е преминал (този път тихомълком) токсичен залп по река Марица от пазарджишката индустрия, подобен на този от 25.01.2020 г.  Хронологията на събитията е следната:

27.01.2022
За първи път любител риболовец констатира умряла риба – маришки морунаш и кефал, носеща се във водите на река Марица в градската част на Пловдив – десния бряг на река Марица между мост Герджика и този на „Цар Борис 3-ти Обединител“. Риболовецът твърди, че е подал сигнал до РИОСВ-Пловдив и ИАРА, около 17:00 часа. 

06.02.2022

При обход на реката на 06.02 все още се забелязват умрели животни край реката, като видно и от снимките някои от тях са умрели доста преди това.

07.02.2022

Вчера се обадихме в ИАРА Пловдив, където потвърдиха за подаден сигнал и съмненията им, че е имало отново тровене по Марица седмица по-рано. Прилагаме снимков материал от наблюденията по реката. 

Молим да получим входящи номера за сигнала и информация, ако бъдат предприети действия, въпреки, че събитието вече е отминалото.

Поздрави,
Иван Пандъков
Председател на Сдружение „Балканка “    

Подобни публикации