mark

Добронамерен сигнал на сдружение Балканка до РИОСВ и КИИП Пловдив, и до БДИБР досежно поредното упражнение на община Пловдив с река Марица – Пробива до водната палата

| |

С ОФИЦИАЛНО ПРЕДНАЗНАЧЕНИЕ

Уважаеми дами и господа,

Скъпи приятели,

В качеството си на процесуален представител и отговорник в Сдружение Балканка по въпросите на екосистемните проблеми Ви информирам за следното:

В изпълнение на програмата на Сдружението за спасяване на Българските реки и на хората от убийственото въздействие на Минното дело, ВЕЦ-овете и другите бедствия и ведомства у нас, във връзка с поетия ангажимент да помагаме  на структурите на МОСВ и БД, и с мисията на сдружението за повишаване информираността на всички останали държавни органи с цел усъвършенстване на административния им капацитет за справяне с проблемите на околната среда и водите, рибарството и аквакултурите, риска от наводнения за населените места, пресушаването на питейни язовири и езера в национални паркове, изсичането на крайбрежна растителност, задръстването на речните корита с габиони и прочее неподходящи уреди, подкопаването на мостовете над реките,  кражбата на речна баластра, пясък, други подземни богатства и метални полезни изкопаеми, строителството на Магисрали, Турски газопроводи и т.н., пресушаването и/или отравянето на подземни води, реки, езера, водопади и язовири, включително питейни, превръщането на държавата ни в Галактически Боклучарник и Лунен Пейзаж от дупки за мини, газови и петролни полета, незаконни баластриери и кариери, включително маскирани и като „Рибарници“, увреждането на сградния фонд и имуществото на гражданите в непосредствена близост до любимите на МОСВ баластриери и други ИП, липсата на множество реки, неотразени в кадастъра, строителството на супер безсмислени нови Язовири и на Водопроводи от Дунава или до Перник, или Бургас, Усвояването и/или Покриването на речните корита в населените места, застрояването на всичките ни реки с тръби и баражи, включително в Натура 2000 зонитеконтрола, охраната и опазването на Защитените Територии и защитените Натура 2000 зони най-вече от местното население и прочее Ваши иначе благородни инициативи, както и за избягване на нови наказателни процедури от ЕК, а също така и на нови досъдебни производства и съдебни дела  срещу Ваши действия и/или бездействия, което вече е неизбежно:

Ви уведомяваме, че тия дни сме установили поредното усилие на община Пловдив с характер на нарушение на законите и опит да се увредят имуществотто на населението и общината и оградните стени на реката в рамките на града.

Става дума за така наречения „Пробив при Водната палата“

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Zahapaha-kmeta-na-Plovdiv-za-probiva-pri-Vodnata-palata-1425531?fbclid=IwAR0O99kcg0EJzjLEWx-9bLbkXZHRQraqlBIDr5TLGACH-F5gdyA3kUK-4mA

За процесното ИП ний научихме от споделеното и от нас възмущение на угрижената за състоянието на реката пловдивска Бохема във Фейсбук, Инстаграм, Телеграм и т.н.

А, всъщност, според нас ние трябваше да научим за процесното ИП от сайтовете на РИОСВ Пловдив и БДИБР, които следим непрекъснато за подобни нарушения както на законите, така и на Здравия Разум.

По-точно тук става въпрос за установяване на потенциални Решения на компетентния орган по реда на Глава Шеста от ЗООС и чл.31 от ЗБР, както и със свързаните с подобни решения становища за допустимост на Басейновата спрямо ПУРБ и ПУРН, а така също и с потенциални решения на същата БДИБР досежно евентуални разрешителни за ползване на ПВО, ако е необходимо.

И така,

За процесното ИП „Пробив…“ ние считаме, че трябва да са били спазени изискванията на чл.144, ал.1, предложение пето от ЗУТ, като по-специално под „специален закон“ в това предложение намираме, че ведно със ЗООС и ЗБР трябва да се подразбира и Законът за водите.

Също така считаме, че трябва да са били спазени изискванията на чл.148, ал.8 и ал.9, от ЗУТ.

От друга страна, след кратко запознаване със самото процесно ИП ний установихме, че в него се предвижда премахване на крайбрежна растителност в непосредствена близост до оградните стени на реката. Същата тази растителност след кратка справка се установява, че попада в Защитена Зона от мрежата Натура 2000  Река Марица (BG0000578) по Директивата за местообитанията на ЕС, освен ако не е в непосредствена близост до самата граница за защитената зона.

Установява се също така, че ще се реконструира и модернизира линейна инфраструктура, непосредствено до и пресичаща воден обект, а така също и че процесната инфраструктура ще навлезе значително под нивото на подземните води непосредствено до реката на самия й десен бряг.

От горепосочените обстоятелства произлиза, че за одобряването на процесното ИП и за издаването на разрешение за строеж са били необходими най-малко И следните документи:

1. Решение на компетентния орган по реда на Глава Шеста от ЗООС за преценка необходимостта от ОВОС и за необходимостта от ОСВ във връзка с чл.31 ЗБР.

2. Досежно горната точка 1. е необходимо БДИБР да се  е произнесла със Становище за допустимост на ИП спрямо ПУРБ и ПУРН на ИБР.

3. Решение на компетентния орган по ЗВ за издаване на разрешително за ползване на ПВО във връзка с чл.46, ал.1, предложение първо, буква „б“ от ЗВ – имайки предвид и дейностите по реконструкция на моста при Панаира, като например подмяна на настилки и сигнализации, реконструкция и подмяна на фугите му, което в случая е задължително, и пр.

4. Решение на компетентния орган по ЗВ за издаване на разрешително за водовземане от подземни води във връзка с водопонизителните мерки срещу наводняване на строежа – временни и постоянни, както по време на строителството, така и при експлоатацията впоследствие.

С известни колебания ще споделим също така, че ние не сме откривали на сайта на БДИБР нито становище за допустимост, нито раззрешително за ползване на ПВО за процесното ИП, нито пък разрешително за водовземане от подземни води.

А ако няма становище за допустимост, тогава се пораждат и предположения, че не са проведени и необходимите процедури по реда на ЗООС и на ЗБР, нали така?

Обръщаме внимание, че не сме сигурни дали наистина такива документи не са налични, НО ние не сме успели да ги открием, което значи, че те не са публикувани и ги няма.

Затова учтиво молим:

РИОСВ Пловдив и БДИБР да извършат проверки на процедурата по одобряване на проекта и издаване на разрешението за строеж за процесното ИП и, ако са налице нарушения и липсващи действия по реда на ЗООС, ЗБР и ЗВ, да спрат строежа до изправяне на пропуските! А най-добре да го спрат завинаги, ето защо:

На второ място сме длъжни да Ви уведомим, че сдружение Балканка разполага с изключителна експертиза по отношение на подобни обекти, които са страшно рискови от гледна точка на сигурността на инфраструктурата, а също така и че по една или друга причина ние познаваме геоложките условия при оградните стени на река Марица отлично, поради факта, че наши членове участваха в проекта за покриването на Пешеходния мост Съединение, включително и за двете сгради на бреговете на реката, както и в проекта на първия Бриколаж, който е пак до реката.

Оттам знаем, че тези геоложки условия са отвратителни най-меко казано – бездънни водонаситени тини и слаби, водонаситени песъчливи глини.

От друга страна, случаят с процесното ИП едно към едно съвпада със случая в Бургас, когато заради един подземен паркинг за малко щяха да съборят в дупката църквата Св.Св.Кирил и Методий, която е паметник на културата от национално значение.

По случая в Бургас наши членове участваха в НЕСУТРП за одобряване на проекта за спасяване на църквата и много добре знаем за какви рискове става въпрос!

Ето защо, с цел избягване на проблемите, от които църквата в Бургас за малко не падна в дупката на паркинга, Ви предупреждаваме за следното:

– Създава се огромен риск при строителството околните сгради да слегнат неравномерно от водочерпенето по време на строителството, което 100% ще предизвика суфозия, тоест изнасяне на пясъците и тинята под основите им.

 Създава се огромен риск новото вкопано пътно платно да изплува от воден подем при вдигането на Марица при висока вълна – ако се сещате къде течеше Марица при наводнението от август 2005г. – на 20 см под долния ръб на моста при Панаира. За целта трябва цялата нова част да се анкерира в земната основа с постоянни анкери, А около Марица всичко е тиня и анкериране не е възможно. Анкериране с пилоти е абсолютно неприложимо – пак заради суфозията. Само с постоянни анкери, които обаче няма къде да се закотвят качествено.

– Създава се огромен риск за оградните стени около реката, защото те са от каменна зидария и са много плитко фундирани – буквално на нивото на дъното на реката. И пак суфозията ще им разкаже играта!

 Постоянно водопонижение на подземните води за периода на експоатация е абсолютно недопустимо, ако случайно такова е предвидено в проекта.

Има и още съображения на тема сигурност на съоръженията, ама и тия стигат.

Ето защо ние считаме, че най-малко проектът трябва да бъде оценен от ТЕС на КИИП Пловдив за горепосочените проблеми, за да не стане Това, което стана в Бургас!

Затова този сигнал е изпратен и до КИИП Пловдив с очакване на реакция и потвърждаване на изложените тук рискове.

Ама проектът е изготвен от правоспособни проектанти и е проверен от правоспособен ТК ли? Еми и проектът в Бургас беше на същото дередже, пък стана Тя, каквато стана!

Предупреждаваме Ви също така, че ако продължите строежа, а околните сгради и оградната стена на реката тръгнат нанякъде, ние ще откажем да участваме в спасяването на инфраструктурата, след като сме Ви предупредили за предстоящите проблеми навреме!

В заключение ще споделим, че извън горепосоченото и във връзка с останалите проблеми – градоустройствени, комуникационни, екологични  и пр., ние се колебаем дали процесното ИП е почти толкова или повече несъвместимо със Здравия Разум, колкото беше и „Усвояването“ на Марица преди няколко години, което имахме удоволствието тогава да спрем с лекота, в едни много по-добри времена на органите на МОСВ.

Накрая молим от РИОСВ Пловдив, БДИБР и КИИП Пловдив да ни изпратят входящ номер на този сигнал и да ни уведомят по съответния ред за предприетите от тях проверки и действия в спешен порядък, преди ние да предприемем необходимите и неизбежни действия в медиите!

Предварително благодарим за разбирането и съдействието на всички.

С непресъхващо уважение,
Искрено Ваш
Димитър Куманов
Главен съветник Околна среда
Сдружение Балканка, гр.София

Подобни публикации