273159162 119397217299424 8467105987991415906 n

Административен съд – София област отсъди в полза на Петругия ООД за инсинератора край Нова Върбовка

|

На 12.07.2023г. съдията от Административен съд – София Област, Емил Желев, реши, че гражданите, техният живот, традиции, право, нямат значение. Същият отмени отрицателното решение на директора на РИОСВ В.Търново във връзка с ИП за завода за боклук, който фирмата Петрургия на Румен Гайтански – Вълка, иска да строи край Павликенското село Върбовка.

Като преки свидетели на процеса със сигурност можем да твърдим, че това решение на НЕевропейски съд е взето не в пленарната зала, а някъде навън. С това решение се пропусна възможността да се сложи край на 2 годишната сага, в която над 20 000 граждани от района на Павликени и Велико Търново се включиха да отстояват правото си на чист въздух, чиста околна среда, чиста вода, запазване на поминък на земеделците.

Гражданска позиция и активност, която ние винаги ще даваме за пример. Само една информация от хода на това скандално дело. На делото като свидетел, адвокатът на инвеститора доведе не кой да е, а Цонка Христова, бившият директор на РИОСВ В. Търново, изпълняваща длъжността по време на проведения първи ЕЕС(Експертен екологичен съвет). В същото време, съдията отказа на юристите на РИОСВ В.Търново, без нито един аргумент, пред съда да се изправят лично участниците и в проведените два ЕЕС, нашият представител и представителят на сдружение За Земята.

Само ще вмъкнем, че Цонка Христова като директор на РИОСВ В.Търново положи редица усилия за рекордно бързо придвижване на процедурата, а на членовете на ЕЕС е било представено решение с подкрепа на ДОВОС-а, изготвено още преди да се е състоял ЕЕС. Същата, въпреки, че не е пряк участник в първия ЕЕС, се явява да свидетелства за резултатите от него, докато хората, които участват лично в съвета със своята експертиза, не са допуснати като свидетели от съда.

Припомняме, че Цонка Христова беше освободена от длъжност един ден след проведения скандален ЕЕС, а новият директор Мая Радева върна процедурата и организира втори ЕЕС, за който постъпиха редица отрицателни становища. Резултатът от втория ЕЕС беше категорично отрицателен, а след него дойде и отрицателното решение на директора, който е единствен компетентен да вземе това решение, което е обект на настоящия спор. Съдът да задължава директора да се позове на решение на първия ЕЕС е абсурдно, доколкото решенията на ЕЕС, както написа и бившия заместник министър Тома Белев в своя профил във facebook, са един от факторите, които трябва да се вземат предвид, но не са достатъчно условие – не е задължително решението на директора да се препокрива с решението на ЕЕС.

Ето как коментираха решението от гражданската група ТИ РЕШАВАШ:
„Свидетели сме на поредното, „справедливо и в полза на хората“, съдебно решение. „Справедливият“ съдия Емил Желев от Административен съд-София област отсъди в полза на Петрургия ООД и отмени отрицателното становище на РИОСВ-Велико Търново по ДОВОС, след проведения втори ЕЕС на 24.04.2023.

С това още едно препятствие е премахнато от пътя на „Петрургия“ ООД, за реализиране на инвестиционното им намерение в землището на с. Върбовка. Време е отново да се събудим! Година и половина по-късно, ние не сме забравили КОЙ гласува на първия ЕЕС срещу съгражданите си и в полза на Вълка!!!“

С пълния текст от решението на съда може да се запознаете от следния линк:
http://212.122.175.110/delovodna_sistema.nsf/2e9d170dda58908fc225774c00270ef2/c0b423b983b55184c22589ea0049b2fe?OpenDocument&fbclid=IwAR2RwAIhxQjRE2wS3VXxjK08PuIr1nVIVxQgWbHUo8qgcWrT9rLrC941kDk

Битката продължава! Решението на съда подлежи на обжалване!

Подобни публикации