IMG 20210518 190456

Протест срещу унищожението на река Искър край Герман

| |

След като Йорданка Фандъкова се похвали в социалните мрежи как е извършила престъпления срещу река Искър, сдружение Балканка веднага подаде сигнал и заедно с гражданиte на село Герман беше организиран протест.

Сигналът се отнася до поредното унищожаване на естественото състояние на бреговете и леглото на река Искър в горния край на с. Герман, както и за безумната, брутална сеч на крайбрежната растителност, укрепваща бреговете на реката срещу ерозия, формираща крайбрежните местообитания, включително и приоритетното за опазване в рамките на ЕС местообитание 91Е0*, играеща ключова роля за самопречистващите функции на реката, а така също и за хидравличната свързаност на повърхностните и на подземните води.

И цялото това Безумие, реализирано в рамките на размножителния период както на водните организми, така и на безброй други живи твари около Реката!

„Чистенето“ на речното корито, всъщност се изразява в изсичане на крайбрежна растителност и изземване на наносни отложения от коритото на реката, които впоследствие са натрупани върху десния бряг. Жителите на с. Герман са спрели багера, който се е опитал да рови в реката.
Всичко това, което се прави е незаконно, защото според Закона за водите, е необходимо разрешително за ползване на повърхностен воден обект, издадено от Басейновата дирекция в Плевен, а такова разрешително Басейновата не е издавала.

Освен това в този участък реката преминава през неурбанизирана територия, а това означава, че не кметът, а областният управител е компетентният орган, който трябва да се занимава с почистването.

Защото унищожаването на една естествена крайбрежна растителност е брутално морално и незаконно нарушение. Браво на будните жители от село Герман. Единственото нещо, което има нужда от почистване, са битовите отпадъци и гнусните опити за ПР на кметицата на София.

Много медии отразиха случая.
Дневник:
https://www.dnevnik.bg/zelen/2021/05/19/4211105_grajdani_protestiraha_sreshtu_gorska_sech_predstavena/
https://www.dnevnik.bg/zelen/2021/05/21/4212421_sled_ekoministerstvoto_i_gorskite_nalojiha_spirane_na/?fbclid=IwAR3bPIU0s-8KgTSSwDezdmMcGAOpKKGO2Yy38417GA6NxkUU0xQHIz0KoP0&ref=rss

BG ON AIR
https://www.bgonair.bg/a/188-gallery/226815-protest-na-zhitelite-na-german-protiv-razvalyaneto-na-brega-na-koritoto-na-riskar

Nova
https://nova.bg/news/view/2021/05/17/326873/жители-на-герман-недоволстват-заради-почистване-на-река-искър/

Mediapool
https://www.mediapool.bg/skandal-sas-skrita-sech-na-stotitsi-darveta-pri-pochistvaneto-na-r-iskar-news322035.html?fbclid=IwAR3v-76zc9RB-p_SVsxcy-yVFvHKMOwDz9EGukmhhgnDWpcL6XV-EC2nFcM

News.bg
https://news.bg/bulgaria/ot-riboloven-klub-balkanka-branyat-s-protest-reka-iskar-ot-fandakova.html

Подобни публикации