8 2

Една от тайните реки

Мен неделният ден ме отведе на една река (от тайните) след дълго мислене къде да похвърлям примамките с оглед проливните дъждове, които ни бяха обхванали последните две седмици! Реките навсякъде големи и влачещи какво ли не! Прогнозата за неделя беше за хубаво време и още от сутринта се изстрелях към предначертаното място! Достигайки реката ме посрещна един бягащ див заек, който търчеше като обезумял! Пристигнах на реката, а тя една пълноводна и намятала какви ли не клечки и дървета наляво и надясно. Викам си днес съм на блесни и воблери! То на стръв почти на никъде не ставаше поради силното течение! Скокнах в ботушите и хайде на първите места! Водата голяма, леко замътена, но все пак с видимост! Подводните камъни трудно се виждаха, за да изненадам някоя пъстърва. Мятах час някъде, но без резултат! Премествам се по-нагоре по течението и замятам диагонално срещу течението и веднага раздвижвам блесната в бурната вода! Удари нещо, но само забелязах светлото тяло докато се опита да захапе блесната! Мятах, мятах, но не искаше вече! Явно заради вкуса на метала! Смених с какво ли не! Други блесни, потъващи воблери, но не и не! Загледах се в краката си и видях ручейници! Преоборудвах линията и заметнах, но отново не искаше! Разрових се в елека и намерих кутийка от предишно ходене с камола и реших да я добавя и нея при ручейниците, но отново не даде резултат! Сложих малко повече отежнение на линията и още с първото прокарване индикаторът изчезна! Рибата се беше закачила вече и се порадходихме известно време по бързея докато приближи до мен! Оказа се американка към 27-28 см, която бързо наснимах и обратно във водата!

1 3
2 3
3 3

Този ден обаче с това течение никак не ми се пробваше повече на стръв след уловената риба и отново се върнах на по-дълбоко газеща блесна! Продължих по реката нагоре, но на моменти имах потрепервания от удрящи риби, но без закачка! Преминаха няколко часа, а аз се придвижвах нагоре по реката без да имам втора извадена риба!

4 3
5 3
6 3

В по-късния следобяд, а беше почти станало време да прибирам багажите се закачи и първата балканка, която се преметна няколко пъти в бързея преди да дойде да позира за снимка!

7 3

Контрите на блесните и воблерите, с които ловя са предварително смачкани, за да няма поражения по красивите риби! С предварително изстудени ръце в реката я откачах и обратно в студения поток!

8 2
9 2

За съжаление отново нямаше риба превишаваща мярката от 30 см, но знам, че скоро и тя ще се появи!
Времето летеше, а на мен никак не ми се прибираше, но оставих пъстървите да поотраснат и за по-нататък, когато риболова ще ме отведе на това красиво място!

Поздрави и наслука

Подобни публикации