3 5

По следите на френските пъстърви

Дългоочакваната отпуска ме отведе до далечни и красиви земи в Европа и преминах през няколко реки, които ми спряха дъха с цялата си красотата и рибните си обитатели, които се виждаха да плуват на воля! Личеше си, че хората извън България се опитват да запазват красотата, която имат! В България тези хора сме малцинство все още, но се надявам и в нашата страна да сме свидетели на време, когато освен на красивите места (които ги имаме в България) да се радваме и на незабравими риболовни емоции! За целта трябва да опазваме и още повече да помагаме на природата да се възстановява!
Екскурзията ми, която не беше с цел риболов беше интересна, но както всеки път поемам на път въдицата и рибарския елек са винаги в колата! Така и сега! Попаднах на едно място във Франция, което ме плени още в посока отиване, където се разхождаха необезпокоявани балканки с различни габарити (от маломерни до класни риби по 40-50 см и нагоре. Вторите бяха редки, но се забелязваха на моменти).

1 4

Рекох си на връщане ще спрем с моята приятелка на това място и така и стана! Разпънахме на връщане тази неделя палатката в един къмпинг точно на реката, а на мен ми трябваха точно 5 минути да се подготвя и да съм веднага на реката! А тя ме посрещна с цялата се прелест!

2 4
3 4

Камъните притихнали под преминаващата студена вода, а между тях се спотайваха петнистите обитатели!

4 5

Пробвах какви ли не примамки от блесни и сума воблери, но само на две примамки беше резултатно! Това бяха Антакс от магазина на Пигов и един воблер Салмо! Останалите единствено събуждаха интерес за кратко на пъстървите, подгонваха и се отказваха в последствие! Всички примамки са с премачкани контри предварително още от България за минимално нараняване на пъстървите, които така или иначе виднага връщах във красивата планинска река! Появи се и първата мерна балканка!

5 4

Последва и следващата и следващата, като рибите варираха от 25 см до 35 см!

6 4
7 4
8 3

Всяка една риба е откачена с предварително изстудена ръка в реката и върната обратно в потока!
Ударите следваха един след друг, като част от рибите се откачаха при подскоците и липсата на контри, но вдигаха адреналина ми на макс!
Местата следваха едно след друго и всяко едно ми изглеждаше по-перспективно от предишното! Красота, която хората са запазили и пазят, защото ние хората сме само за миг на тази земя, а природата си остава!

9 3
10 2
11

Веднага последваше и това

12

Придвижих се до следващото перспективно място, което представляваше дълъг бързеи! Притаих се зад едни клони и заметнах воблера Салмо (почти не съм ловил на него, но малко по-късно го закачих в едни подводни корени и там си остана)! Ето го бързея!

13

Задържах за миг и направих леко потрепване с китката, за да придам дразнеща игра на рибката, когато последва бесен удар, който сам, където не извади пръчката от ръцете ми и започна да развива бясно! Течението беше силно и трудно се одържаше порива на закачилата се риба! Викам си това не е 35 см балканка, а нещо по-голямо! Разтърчах се надолу по реката, за да се измъкна от клоните, които допълнително ми пречеха! Влезнах в реката, защото се хлъзгах по камъните и тогава съзрях голямата пъстърва! Голяма и охранена балканка с червени точки! Кеп нямах както винаги, но се справих! Рибата се приближи към мен, като при всяко леко докосване във водата и духваше обратно в бързея! След малко се предаде и вече беше до мен във водата! Красива балканка с червени точки и кафеникаво червеникав нюанс! Мерките набързо показаха 52 см, която след целувка и възстановяване във водата обърната в посока на течението за около 5 минути отплува обратно в дълбоката част!

14
15

Бях на седмото небе от щастие! Това ми е най-голямата балканска пъстърва! Пожелавам си и в България да имам късмет с такъв трофеен екземпляр!
А реката една красива и течаща си тихомълком и разкриваща ми тайните си скрити под повърностните слоеве на водната маса спускаща се от високата планина!

16

Последва и още една красива балканка, която бързо беше освободена и върната обратно!

17

За около 5 часа имах може би над 60 удара, а извадените риби бяха над 25!
Това красиво място и риболовният успех ми напомнят за думите на Димо (Pitcha) „Магията на пъстървовия риболов“

Поздрави и наслука

Подобни публикации