20220213 170633

Доклад до БДДР за посетена ВЕЦ Ботуня- Обновена

|

Уважаеми дами и господа,

В качеството си на председател на УС и отговорник по проблемите свързани с околната среда в Сдружение Баланка – гр.София, Ви информирам за следното: в изпълнение на програмата на Сдружението за спасяване на българските реки от убийственото влияние на ВЕЦ/МВЕЦ, във връзка с поетия ангажимент да помагаме на структурите на МОСВ и БД, изпращам доклад за посетени ВЕЦ на територията на БДУВ-ДР.

Молим да разгледате внимателно, защото докато ние си седим вкъщи, животът в реките изнемогва (там, където изобщо е останал) – в случая такъв не беше наблюдаван….

Настоящият доклад е насочен специално до БДДР и министъра на околната среда и водите, но го пращаме до всички БД, с една единствена цел: да виждат какво се случва навсякъде. Нашите проверки нямат друга цел освен една единствена: опазване на местообитанията, чрез повишаване на информираността сред обществото и компетентните органи и засилване контрола над ползвателите на вода, защото явно те не могат да се самоконтролират.

Моля, прочетете докрай, защото това е приказката за българските реки след 12 години ПУРБ-ове, след 15 години ЗВ, ЗБР, при налични ЗОПОЕЩ, ЗООС и при налично МОСВ.
ВЕЦ Ботуня, разположен на едноименната река Ботуня Посещението е направено на 13.02.2022г. при нормално и дори ниско ниво за сезона. Изпусканото водно количество след водохващането е много, много под определените 150л/с в разрешителното, които също са сбъркани жестоко за тази река – нещо, което и преди сме информирали, без резултат. Мерките в ПУРБнса хвърлени в коша разбира се. 
Вмомента се изпускаха не повече от 15л/с, които образуваха една заседяла локва под бетона и се губеха в камъните.Реката е напълно пресъхнала след водохващането. Рибният проход е много глупав и недостъпен, заради излятото огромно количество бетон в реката, а освен това запушен. Освен това не е и съобразен при изхраждането му с рибите в реката, така че това птосто не е рибен проход. Демек такъв Няма.

Това не е първото ни посещение на това водохващане, като отбелязваме, че за последните 6 години нищо не се е променило!!! Информация за предходни посещения също може да намерите в нашия сайт. Не случайно коритото на реката е задръстено с прорасла растителност. Река Ботуня в района от години е в това състояние, а задбаражното зловонно блато попада в Натура 2000.
Координати на водохващането са: 43.268610, 23.333166 
С направеното наблюдение може да се запознаете от снимките и видеото качени в нашия сайт: https://dams.reki.bg/0031-dam/2022-02-13

Задбаражното езеро над водохващанрто попада изцяло в зони от мрежата Натура 2000, както следва: ЗЗ „Врачански Балкан” BG0000166 по двете директиви.
Подали сме сигнал на Зелен телефон веднага и се надяваме да сте отишли да ги хванете.
Молим от БДДР да ни изпратят входящ номер!

Поздрави,                                                                                  
Иван Пандъков                                                                         
Председател на Сдружение „Балканка “    

Допълнение към доклад до БДДР за посетена ВЕЦ Ботуня

Уважаеми дами и господа, 

Във връзка с наш доклад с входящ номер на БДУВ-Дунавски район № КД-05-22/14.02.2022 г.(подаден и на зелен телефон на 13.02.2022г. следобед) и във връзка с поетия ангажимент да помагаме на структурите на МОСВ, Ви информираме, че направихме справка с качения регистър за водовземане от ПВО в сайта на БДДР,  при което установихме, че злощастното разрешително №11140110 на ВЕЦ Ботуня, в резултат на което, и в нарушение на което, се е стигнало до трайно неосигуряване на минимални водни количества след водовземното съоръжение в реката, а освен това, умишлено или не, поради занижен контрол, е допусната работа на съоръжението без адекватен рибен проход, в нарушение на ЗРА и действащи мерки в ПУРБ, като са на лице редица административни и наказателни престъпления, е изтекло на 07.07.2021.

В неделя 13.02.2022г. ние констатирахме отнемане на всичките води на река Ботуня за производство на електроенергия, което се е извършвало без необходимото за това разрешително. Това освен всичко останало означава, че не е ясно по какви критерии въпросната централа плаща или не плаща за водата, която използва, тъй като нямат действащо разрешително за водовземане, което е нарушение на чл.194 от ЗВ.

Тъй като вярваме(без да прекаляваме) в адекватното поведение на БДДР, се надяваме, в случай, че установите това, което и ние, на действия по предотвратяване на водовземането, докато не се поднови разрешителното за ВЕЦ Ботуня. И няма значение, кой кого, в какво е хванал. Това дали работят е лесно установимо и от сайта на Агенцията за устойчиво енергийно развитие АУЕР, където информацията може да бъде лесно проверена, че след дата 07.07.2021г. централата работи и произвежда без разрешително за водовземане/ползване на повърхностен воден обект(съгласно публичния регистър на БДДР). Очакваме адекватни действия. В противен случай обещаваме реципрочни ответни действия до завръщане на нормалността в правовата държава.

Поздрави,
Иван Пандъков
Председател на Сдружение „Балканка “    

Подобни публикации