mark

Сигнал до министъра на ОСВ относно бездействия от страна на инспектората на МОСВ относно доказана некомпетентост на „компетентния“ директор на БДИБР

|

С ОФИЦИАЛНО ПРЕДНАЗНАЧЕНИЕ

Уважаеми дами и господа,

Скъпи приятели,

В качеството си на процесуален представител и отговорник в Сдружение Балканка по въпросите на екосистемните проблеми Ви информирам за следното:

В изпълнение на програмата на Сдружението за спасяване на Българските реки и на хората от убийственото въздействие на Минното дело, ВЕЦ-овете и другите бедствия и ведомства у нас, във връзка с поетия ангажимент да помагаме  на структурите на МОСВ и БД, и с мисията на сдружението за повишаване информираността на всички останали държавни органи с цел усъвършенстване на административния им капацитет за справяне с проблемите на околната среда и водите, рибарството и аквакултурите, риска от наводнения за населените места, пресушаването на питейни язовири и езера в национални паркове, изсичането на крайбрежна растителност, задръстването на речните корита с габиони и прочее неподходящи уреди, подкопаването на мостовете над реките,  кражбата на речна баластра, пясък, други подземни богатства и метални полезни изкопаеми, строителството на Магисрали, Турски газопроводи и т.н., пресушаването и/или отравянето на подземни води, реки, езера, водопади и язовири, включително питейни, превръщането на държавата ни в Галактически Боклучарник и Лунен Пейзаж от дупки за мини, газови и петролни полета, незаконни баластриери и кариери, включително маскирани и като „Рибарници“, увреждането на сградния фонд и имуществото на гражданите в непосредствена близост до любимите на МОСВ баластриери, липсата на множество реки, неотразени в кадастъра, строителството на супер безсмислени и рискови нови Язовири и на Водопроводи от Дунава или до Перник, или Бургас, Усвояването и/или Покриването на речните корита в населените места, застрояването на всичките ни реки с тръби и баражи, включително в Натура 2000 зоните, контрола, охраната и опазването на Защитените Територии и защитените Натура 2000 зони най-вече от местното население и прочее Ваши иначе благородни инициативи, както и за избягване на нови наказателни процедури от ЕК, а също така и на нови досъдебни производства и съдебни дела  срещу Ваши действия и/или бездействия, което вече е неизбежно:

Ви уведомявам ведно с екипа на СБ по ПУРБ и ПУРН /за да видят за какво става дума, като говорим за кражбите на баластра от реките/,

че от името на сдружение Балканка сме поискали от Инспектората на МОСВ да извърши проверка как така директорът на БДИБР не си знае реките и притоците им в поверения Му РБУ. Сигналът до Инспектората е с Входящ номер № 48-00-478/13.04.2023 г. на МОСВ

Повод беше искане по реда на ЗДОИ информация от директора на БДИБР. Искахме Той да ни отговори официално на следния супер елементарен въпрос:

„Според наличните данни за повърхностните водни обекти и водни тела в обхвата на БДИБР, в участъка между Бент Маноле и вливането на река Черкезица, съществува ли и влива ли се в Марица някакъв друг непресъхващ приток на самата Марица?“ Ако съществува друг такъв приток между бента и р.Черкезица, моля да ни дадете наименованието на притока и координатите на вливането му в Марица, за да се запознаем с него и ние, и да го включим в нашия мониторинг.

Искането по реда на ЗДОИ е регистрирано в БДИБР  с входящ №ЗДОИ-01-43/03.04.2023. Отговорът на директора на БДИБР беше, че препраща искането ни до НИМХ, понеже Той явно не знае има ли, няма ли непресъхващи притоци на Марица между бент Маноле и река Черкезица.

И на 06.06.2023г. получаваме отговор от Инспектората /прикачен, за да се посмеете малко/, №48-00-478/06.06.2023, който бие по безобразие всички рекорди в богатата ни практика с измамите на органите на МОСВ!

След като ни уведомяват, че три отводнителни канала май били притоци в процесния участък, може би, като даже са им измислили имена, от които едното е сбъркано /Копаната бара, а не Копанта бара/, които са си отводнителни канали или съоръжения според кадастъра, а не реки, тоест не са естествени притоци, иначе дълбоко уважаваният от на Инспекторат ни съобщава следното:

„3. Поради обстоятелството, че БДИБР не разполага с информация с търсената степен на конкретност, по тоя и тоя член на ЗДОИ искането е изпратено до НИМХ…“

От цитирания текст на Инспектората може да се релевират и изведат следните правни изводи:

1. Директорът на БДИБР не знае с необходимата степен на конкретност дали между бент Маноле и вливането на  река Черкезица има други непресъхващи притоци на Марица или няма!

2. Лицето, което е представлявало БДИБР в междуведомствената комисия на областния управител за кражбата на баластра, пардон – „чистенето“ на Марица в участъка между бент Маноле и Черкезица също не знае с необходимата степен на конкретност дали има непресъхващи притоци на Марица или няма в участъка, който иначе е обследван най-подробно от т.н. Комисия на областния по кражбите, пардон – „чистенията“ в БДИБР за района на област Пловдив.

И при така установената фактическа обстановка уважаваният Инспекторат е пропуснал да си зададе въпроса – как така в уважаваната БДИБР определят участък за кражбата на речна баластра от Марица, пардон – за „чистене“, при положение че  дори не знаят с необходимата степен на конкретност дали в този участък между бент Маноле и р.Черкезица има други непресъхващи притоци, и попада ли този участък под забраната на чл.118з от ЗВ, или не попада?

Според нас целите да се спазват законите са изцяло в задължеията на директора на БДИБР, а законът в случая няма как да се спази, или да не се спази, поради неведението на директора на БДИБР дали участъкът е под забрана за кражба на баластра или не е!

Навремето, когато иначе тогава уважаваният директор на БДДР ни беше отговорил за кражбата на дървета от Янтра/за която Го осъдихме/, че дърветата по бреговете на реките не били крайбрежна растителност и можело да се секат, ние си мислехме, че няма възможно по-дълбоко Падение, обаче все повече се убеждаваме, че няма дъно за органите на МОСВ, под което да не могат да паднат, само и само парите от кражбите на баластра от Марица да се разделят между замесените лица!

Разбира се, не може да не се отчете вдъхновението на процесните органи на МОСВ от последните служебни правителства – благодарение на Президента и на областните Му управители – да се открадне колкото може повече баластра и дървесина от реките ни! Направиха каквото можаха, горките.

ИСКАНЕ:

Въз основа на гореизложеното настояваме новият министър на ОСВ да направи проверка на Инспектората като се проверят всички сигнали до туй злощастно учереждение от последните десет години и се види как са приключили проверките, а

въз основа на настоящия ни сигнал настояваме директорът на Инспектората да бъде уволнен заради бездействие в неследваща се облага на трети лица!

Настояваме също така за моменталното уволнение директора на БДИБР Васил Узунов, който превърна БДИБР в Рай за кражбите на баластра от реките ни!

Накрая и въпреки гореизложеното, изказваме неколебливо удовлетворение от писмото на Инспектората, защото с това писмо ще спечелим всяко дело в съда срещу процесното „чистене“ на Марица под бент Маноле!

Ако не ни вярвате, може да питате процесуалния представител на РИОСВ Пловдив какво точно стана на откритото съдебно заседание  по делото ни срещу чистенето на Марица в района на Цалапица…

Молим от МОСВ да ни изпратите входящ номер!

Предварително благодарим за разбирането и съдействието на всички.

С непресъхващо уважение,
Искрено Ваш
Димитър Куманов
Главен съветник Околна среда
Сдружение Балканка, гр.София

Подобни публикации