mark

Възражение на сдружение Балканка досежно повишаване на цената на питейната вода в Ботевград – до МОСВ, РИОСВ София, БДДР и община Ботевград

| |

С ОФИЦИАЛНО ПРЕДНАЗНАЧЕНИЕ

Уважаеми дами и господа,

Скъпи приятели,

В качеството си на процесуален представител и отговорник в Сдружение Балканка по въпросите на екосистемните проблеми Ви информирам за следното:

В изпълнение на програмата на Сдружението за спасяване на Българските реки и на хората от убийственото въздействие на Минното дело, ВЕЦ-овете и другите бедствия и ведомства у нас, във връзка с поетия ангажимент да помагаме  на структурите на МОСВ и БД, и с мисията на сдружението за повишаване информираността на всички останали държавни органи с цел усъвършенстване на административния им капацитет за справяне с проблемите на околната среда и водите, рибарството и аквакултурите, риска от наводнения за населените места, пресушаването на питейни язовири и езера в национални паркове, изсичането на крайбрежна растителност, задръстването на речните корита с габиони и прочее неподходящи уреди, подкопаването на мостовете над реките,  кражбата на речна баластра, пясък, други подземни богатства и метални полезни изкопаеми, строителството на Магисрали, Турски газопроводи и т.н., пресушаването и/или отравянето на подземни води, реки, езера, водопади и язовири, включително питейни, превръщането на държавата ни в Галактически Боклучарник и Лунен Пейзаж от дупки за мини, газови и петролни полета, незаконни баластриери и кариери, включително маскирани и като „Рибарници“, увреждането на сградния фонд и имуществото на гражданите в непосредствена близост до любимите на МОСВ баластриери, липсата на множество реки, неотразени в кадастъра, строителството на супер безсмислени нови Язовири и на Водопроводи от Дунава или до Перник, или Бургас, Усвояването и/или Покриването на речните корита в населените места, застрояването на всичките ни реки с тръби и баражи, включително в Натура 2000 зоните и прочее Ваши иначе благородни инициативи, както и за избягване на нови наказателни процедури от ЕК, а също така и на нови досъдебни производства и съдебни дела  срещу Ваши действия и/или бездействия, което вече е неизбежно:

Моля, администрациите на МОСВ, РИОСВ София, БДДР и община Ботевград да приемат настоящото Възражение!

И така, уважаеми,

от името на сдружение Балканка Ви уведомявам, че възразяваме най-категорично срещу Инвестиционно Предложение /ИП/:

„Изграждане на нова водовземна система от шест броя тръбни кладенци за водовземане на подземни води в границите на водоснабдителни груби „Краище 3“ и „Краище 1″ в поземлени имоти, находящи се в землището на село Скравена, община Ботевград“

Същото намираме за незаконосъобразно, нецелесъобразно и противоречащо на обществения интерес, по-специално на населението на община Ботевград за достъп до чиста и евтина питейна водакакто и в тежко противоречие с материално правните разпоредби!

Възражението изпращаме и на кмета на община Ботевград, с надеждата поне този път общинските власти да се посъбудят, защото в противен случай не е далеч времето, в което жителите на общината ще започнат да плащат много по-скъпа вода.

За процесното ИП ние научихме от становище за допустимост на световно известната Басейнова Плевен и още по-известния Й директор, което е прикачено.

Става дума за изграждане на нови кладенци, които никак няма да са безплатни, за които на стр.2 от становището е казано следното:

Чрез изграждането им общината има намерение да възстанови питейно-битовото водоснабдяване на града с подземни води.

Всъщност, никъде в становището не е казано Защо изобщо трябва да се „възстановява“ водоснабдяването, от Кого и заради Кого е нарушено то, нито се изяснява кой точно е възложителят, НО ако това наистина е общината, както се намеква в горния цитат, а не някое ВиК дружество или холдинг, това означава, че общината за пореден път предава интересите на собствените си жители за сметка на едни други интереси на някои иначе „благодетели“ на някои хора от същата община. Ето предисторията: 

През юни 2014г. е пуснат в експлоатация чисто нов малък ВЕЦ на питейния язовир Бебреш за Ботевград. Този ВЕЦ не е построен при СОЦ-а, защото е било ясно като бял ден, че водата няма да стига и за него, и за останалите нужди в Ботевградско – питейни и за напояване.

През 2016г. при новия директор на Басейнова Плевен – Петър Димитров, язовирът е източен до дупка и Ботевград остава без питейна вода.

https://btvnovinite.bg/videos/news/obshtina-botevgrad-pred-kriza-s-pitejna-voda.html?fbclid=IwAR2RI4nEu8bFtxbdWD7PhdlvOiUspeTe0csdw-15HhxNdqHHXSkjNwD4QG8

Това става под благосклонния взор на Басейновата и директора й, която не осъществява абсолютно никакъв контрол върху водовземането от ВЕЦ-а въобще.

Нещо повече, но и много по-лошо – пред 2017г. иначе уважаваният от нас директор Димитров изменя параметрите на водовземането за ВЕЦ-а, като разрешава от язовира да се черпи чиста питейна вода за ВЕЦ-а до ниво на водата, което е с 2.5 метра по-ниско, отколкото е по първоначалното разрешително и така повече от половината питейна вода от язовира отива за ВЕЦ-а, а не за Ботевград.

Възразявахме пред Него да не разрешава повече вода за ВЕЦ-а, за да не остане Ботевград без вода, и Той ни изхвърли възражението в Коша.

И

в края на 2019 година язовирът отново е празен, понеже Той пак не осъществява никакъв контрол, а пък Ботевград пак седи без вода:

https://segabg.com/node/115046

Този път водата не е открадната от ВЕЦ-а, обаче всички в Ботевград и в Басейновата знаят къде отиде тя и мъъълчат като комунисти на разпит…

От всичко това излиза, че директор Димитров е по-загрижен за интересите на собственика на мижавия ВЕЦ-а /по една случайност бащата на Валентин Златев/, пък хората в Ботевград нека да си седят без вода.

Всъщност, съгласно глава Втора, чл.11, алинея 3  от ТАРИФА за таксите за водовземане, за ползване на воден обект и за замърсяванецената, която благодетелят на Ботевград плаща за водата от язовир Бебреш за ВЕЦ-а Е равна на:

0.0018 лева на кубик, умножена по нетния пад и разделена на 450.

Нетният пад е много по-малко от 100 метра и това означава, че благодетелят на Ботевград плаща за водата на ВЕЦ-а си не повече от:

0.0004 леватоест 0.04 стотинки на кубикбе уважаеми съучастници в благородното дело!

Четири Стотни от стотинката на кубик за ВЕЦ-а, докато населението на Ботевград вероятно досега плаща поне 2.50 лева за абсолютно същата чиста питейна вода…!

Ето Ви линк към тарифата, за да се убедите:

https://www.bsbd.org/NU/Ttaksi_vodovz_polzv_zamyrs.pdf

И това съвсем не е всичко!

Поради разрешението на Лицето Димитров ВЕЦ-ът да точи повече от половината вода от язовира, сега община Ботевград ще харчи нови и нови пари за изграждане на нови и нови кладенци за питейна вода на Ботевград, вместо да се прекрати водовземането на ВЕЦ-а!

При наличен, евтин питеен водоизочник за общината, от който водата се взима гравитачно, прехвърлянето на нуждите от питейна вода на общината върху подземни питейни водоизточници, от които водата ще е много по-скъпа заради цената за изграждането и тока за помпането, безспорно е налице грубо нарушение на обществения интерес.  

То е и незаконно, в грубо противоречие с чл.50, алинея 4 от закона за водите, тъй като при наличен питеен водоизточник – язовир Бебреш, който е напълно достатъчен за нуждите на общината, Само Заради ВЕЦ-а сега общината ще харчи луди пари, за да си осигурява много по-скъпа вода! 

Прочее, никой да не се учудва, когато общината си направи кладенците за населението, А Петър Димитров разреши на ВЕЦ-а да точи всичката вода от язовира до дупка! Сигурни сме, че и тогава общинският съвет на Ботевград Пак Няма Да Възрази!

Защото най-срамното в цялата работа е, че навремето общински съвет Ботевград отказа да възразява пред Басейновата срещу увеличението на водата за ВЕЦ-а, което е абсолютен Срам!

Затова ще повторим – направите ли кладенците, цялата питейна вода за общината ще се взима от тях, а язовирът ще бъде подарен на „благодетелите“ на общинската власт и на директора на Басейновата!

ИСКАНЕ:

1. До министъра на ОСВ – настояваме директорът на БДДР да бъде уволнен моментално! Не го ли направите, това ще ясен сигнал, че има протекция от Ваша страна върху върху самия него и върху нещата, които Той е сътворил през годините, и които Вие явно очаквате от Него и в бъдеще – царят на безплатните усуги за инвеститорите…

Тепърва ще разберете за тях, въпреки че дори само случаят с Бебреш е предостатъчен! По същия начин същото Лице щеше да остави и община Антоново без вода, като съгласува един хипер незаконен ВЕЦ на язовир Ястребино и, ако това не Ви стига, ще Ви запознаваме с другите Му геройства и с жертвите Му до дупка – Трън, Мартиново /Чипровско/, убийството на река Вит при Боаза, задръстването с бентонит на водоснабдителна система Крушовица за собствения Му град Плевен, фалшифицирането протокола от приемателната комисия за Турски поток относно метода за пресичането на река Вит, увеличаването на водата от язовир Дяково за ВЕЦ Яхиново за сметка на община Дупница и т.н. и т.н! Ако продължите да Го държите, значи сте съучастници – включително и по настоящия случай, а Той може много, много повече!

Те Ви например да видите Кой е подписал за ВЕЦ Яхиново и язовир Дяково в точка 3., при положение, че и този питеен язовир пресъхна преди две – три години:

https://www.moew.government.bg/static/media/ups/tiny/filebase/Water/Povarhnostnivodi/%D0%90%D0%BA%D1%82%D1%83%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%B8%20%D1%81%D1%8A%D0%BE%D0%B1%D1%89%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%8F/%D0%9F%D0%92-26_15.02.2021_%D0%A1%D1%8A%D0%BE%D0%B1%D1%89%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5_%D0%94%D1%8F%D0%BA%D0%BE%D0%B2%D0%BE.pdf

2. До община Ботевград – уважаеми, ние не сме сигурни дали Вие сте изследвали водата в бъдещите си нови кладенци за съответствие със стандартите за качество на питейна вода. Дори и сега тя да отговаря, това не значи, че е невъзможно да настъпи замърсяване, тъй като река Бебреш при Скравена не е най-чистата на света, водите на реката са хидравлично свързани с подземните води, а в страната има десетки случаи на замърсени кладенци за питейна вода, причинени от замърсените реки в близост до кладенците поради целенасочени и нарочни бездействия на всички Басейнови срещу замърсяванията.  

Още повече че Вие имате най-лошия късмет на света да попадате на територията на Басейнова Плевен, а те допуснаха  задръстване с бентонит на една от водоснабдителните системи на собствения си град – Крушовица, без въобще да им мигне окото! Те няма да Ви опазят от замърсяване нито река Бебреш, нито новите кладенци, а в това време ще са подарили целия язовир за ВЕЦ-а на Вашия „благодетел“!

Прочее, когато цената на водата за Ботевград стане двойна, ние ще имаме грижата да уведомим хората Кой е виновен!

3. До директора на РИОСВ София – молим да прекратите моментално процедурата за процесното ИП и да предприемете мерки за връщане на водовземането за ВЕЦ Бебреш към първоначалните му параметри, увеличени през 2017г. от П.Димитров незаконно!

4. До БДДР, при нов директор, разбира се – молим и БДДР да предприемат мерки за връщане на водовземането за ВЕЦ Бебреш към първоначалните му параметри, увеличени през 2017г. от П.Димитров незаконно! Ако Ботевград изпадне отново в криза и при първоначалните параметри на ВЕЦ-а, веднага да се предприемат стъпки  за отнемане на разрешителното за водовземане, пък нека тогава ВЕЦ-а да си направи кладенци, вместо да използва чиста питейна вода напълно безплатно!

Накрая молим от МОСВ, РИОСВ София и община Ботевград да ни изпратите входящ номер! От БДДР нищо не щем, докато директорът не е уволнен.

С непресъхващо уважение,
Искрено Ваш
Димитър Куманов
Главен съветник Околна среда
Сдружение Балканка, гр.София

Подобни публикации