IMG 20210718 141419

Незаконен бент на Бяла река Калофер

|

Преди близо две години в корито на Бяла река(Калофер) е забелязан незаконен строеж, попадащ в защитена зона Централен Балкан буфер. Всички институции са на едно мнение, че съоръжението е незаконно и подлежи на премахване. В продължение на повече от година са извършени множество проверки от различни контролни органи, но това не успява да спре строителството. Бентът е завършен и успешно водовзема голямо количество вода от реката. Как ще се реши този проблем предстои да разберем, тъй като инвеститорът обжалва заповедта за събаряне на съоръжението.

От изворите си под връх Ботев до вливането си в река Стряма, Бяла река преминава през живописна природа, създавайки райски гледки от кристално чиста, синееща, планинска вода, зелени гори и необятни поляни. Под резерват Джендема се намира екопътека Бяла река, която привлича хиляди посетители всяка година.
Реката протича през две защитени зони- Централен Балкан BG0000494 и Централен Балкан Буфер BG0001493, и е дом на много ценни видове.
Всяка промяна в речното корито би имала крайно негативен ефект върху живота. Безспорно една от най-живописните реки в България, която трябва да бъде запазена за бъдещите поколения.

През август 2020 година рибари ни сигнализираха, че са се натъкнали на ново стоманобетонно съоръжение, в процес на изграждане в коритото на река Бяла. От него тръгва стоманобетонен канал, който на около 150-200 метра по-надолу минава над реката, и стига до частен имот. Отново в реката са изградени стоманобетонни фундаменти (конструкция тип „мостова“), за да може каналът да премине от левия към десния бряг.

След бърз преглед установихме, че съоръжението попада изцяло на територията на защитена зона от екологичната мрежа Натура 2000 Централен Балкан – буфер (BG0001493).
Река Бяла в района е в режим хвани-пусни и попада в целогодишната забрана за риболов с цел естествено възпроизводство на речната ихтиофауна, т.4.2, където е забранено задържането на улов от речна/ балканска/пъстърва съгласно заповед РД 09-69/01.02.2019г. на Министъра на земеделието, храните и горите. 
Съоръжението попада в зона за защита на водите съгласно т.3.5.1, табл. 10 от ПУРБ 2016-2021г.
В ПУРБ има действаща мярка за водното тяло BG3MA400R093 РМ_9: „Недопускане реализацията на инвестиционни предложения, водещи до негативна промяна на състоянието на водните тела“

Беше подаден сигнал до институциите. Последваха проверки от страна на всички компетентни институции като БДИБР, ДГС Карлово, община Карлово и РДНСК потвърдиха незаконосъобразноостта на строежа. Интересното е, че в продължение на близо година, от разминаващите се повреме проверки и описание на изградеността, видяхме документално напредъка на изграденото съоръжение и нищо не беше направено в хода на самото строителство. Докато институциите ту се задействаха, ту забравяха за този казус, се налагаше периодично да ги подсещаме.
Включително бяхме информирани за това, че е стартирало производство по реда на глава шеста от ЗООС за преценяване на необходиостта от ОВОС към РИОСВ -Пловдив, които след отрицателно становище на БДИБР са прекратили процедурата.

На 18.07.2021 сдружение Балканка извърши посещение на терен. За жалост беше установено напълно завършено и работещо съоръжение. Въпреки маловодието, което е напълно нормално за този сезон, по канала на бента се отбиваше голямо количество вода. Единствената вода, която постъпваше в реката, беше от процеп в бента, получил се от некачественото строителство на преградата. Последва пореден сигнал до институциите.

Впоследствие научихме, че през април месец е стартирала процедура по глава VI от ЗООС към РИОСВ-Пловдив за преценка с цел последващо издаване на разрешително за водовземане от БДИБР за рибарник там, който се оказа със същия Възложител. Процедурата е прекратена!
Поздравления на РИОСВ Пловдив и БДИБР, че са спрели това гигантско недоразумение:
https://plovdiv.riosv.com/…/Prekratiavane_PV_15_P_21.pdf

Ето какво се установи до момента:
1. От БДИБР сме информирани, че няма издадени разрешителни за водовземане/ползване на повърхностни води.
2. OT ДГС Карлово сме информирани, че след извършени проверки и установяване на незаконосъобразността на строежа, е подаден сигнал към РДНСК – Пловдив.
3. От Областна администрация – Пловдив сме информирани, че нашият сигнал е подаден към РДНСК – Пловдив.
4. Съгласно писмо с изх. № К-1518-00-364/21.06.2021год на РДНСК съоръжението е изградено без учредено право на строеж, без одобрени проекти и без разрешение за строеж, и подлежи на събаряне.
5. Установен е собственикът на съоръжението.
6. Съоръжението попада в Натура зона.
7. Съоръжението попада в зона за защита на водите.
8. Съоръжението е изградено без провеждане на каквито и да било процедури по ЗООС и ЗБР.
9. В сайтът на РИОСВ – Пловдив се открива Решение №ПВ-15-П/2021г., с което е прекратена процедурата по ЗООС, поради установеният факт, че съоръжението е изградено преди стартирането на каквито и да било процедури.
10. На 18.08.2021г. е издадена Заповед №ДК-02-Пд-01 на Началника на РДНСК-Пловдив, с която е наредено да се премахен незаконния строеж.

На 17.12.2021 година получихме писмо с изх.№ K-1518-00-913 по описа на РДНСК-Пловдив, че инвеститорът обжалва заповедта за събаряне на съоръжението, което е негово право, въпреки железните доказателства. Делото е под №2788/2021 по описа на Административен съд – Пловдив.

Надяваме се в крайна сметка справедливостта да възтържествува, като след това инвеститорът ще трябва да премахне и възстанови реката в предишното ѝ състояние за негова сметка като се спази принципът „замърсителят плаща“.

Това е един от малкото случаи, в които всички институции са категорични, че законите и правилата за строителство в Р България са напълно потъпкани. И въпреки това, скоро ще се навършат 2 години от първия сигнал, а река Бяла река край Калофер продължава да бъде преградена. За пореден път виждаме колко е трудно да се опазват защитените зони. Институциите и процедурите са бавни, тромави и трябва постоянно да се следят докъде са стигнали. Инвеститорите се чувстват, че могат да ги заобиколят и да си правят каквото искат. Както видяхме, въпреки че РДНСК реши, определи, че съоръжението е незаконно, то беше построено и „пуснато в експлоатация“ без санкции за извършителя. Ако нямаше силен граждански натиск от самото начало, най-вероятно това съоръжение щеше да работи и да ощетява природата и държавата.

Допълнителна информация можете да намерите във видеото:

Видео след посещението на 18.07.2021

Подобни публикации