20210330 182317

Сигнал незаконни сметища край река Искър в район Панчарево

|

Уважаеми дами и господа,

В качеството си на председател на УС в Сдружение Балканка, гр.София, Ви информирам за следното: във връзка с поетия ангажимент да помагаме на структурите на МОСВ и БД по проблемите свързани с водите и околната среда, представяме информация за незаконни сметища край бреговете на река Искър, в района на с. Герман, община Панчарево и района на Дяволския мост над село Кокаляне. 

До нас достигна информация от разтревожени граждани, че река Искър в района на село Герман е подложена на замърсяване, в резултат на натрупване по бреговете на нерегламентирани битови и строителни отпадъци, както и кумулативното въздействия от изливане на отпадни повърхностни води, оттичащи се от животновъдна ферма, разположена непосредствено до реката и един канал, оттичащ от някаква пречиствателна станция.

Координати на част от местата край село Герман са следните:

42.608419, 23.404539  -сметище
42.617275, 23.410051  – ферма заедно със сметище
42.614962, 23.408678   -сметище
42.613625, 23.408219  -сметище
42.618961, 23.412331  -сметище
42.608020, 23.404762  – канал от пречиствателната станция

Снимки от част от посочените координати могат да бъдат открити на следния линк: https://drive.google.com/drive/folders/1WGjuPgFJfV4Rc2vmj75y0ZpvRQAGt0RS?usp=sharing

Ние като риболовци, които се мотат по реката, потвърждаваме, че реката се нуждае от спешни мерки за очистване на битовите отпадъци. Планираме провеждането на доброволчески акции за почистване, но със строителните отпадъци, трайните замърсители и не на последно място без въвличането на местната община не можем да се справим, а и няма да има никакъв смисъл.

Подобно нерегламентирано изхвърляне на битови отпадъци се наблюдава и в района на Дяволския мост, в близост до устието на река Ведена(Егуля) в река Искър.

Координати на мястото са следните: 42.560308, 23.422209

Снимки от мястото може да откриете на следния линк: https://drive.google.com/drive/folders/1OSQIs2toSTthV2RdEgatJ2v0IGHjzZxT?usp=sharing

Като обосновка на нуждата от спешни мерки за премахване посоченото незаконно сметище, привеждаме следните правни и други основания:

–       Изхвърлянето на отпадъци на описаната територия не е регламентирано в наредбата по чл. 22 от Закона за управление на отпадъците (ЗУО) и не е част от регионалната система за управление на отпадъците на общината изградена съгласно чл. 23 от ЗУО. Следователно, използването на нерегламентираното сметище нарушава забраните на чл. 29, ал. 2 от ЗУО, както и постигането на заложените цели в чл. 1, ал.3 от ЗУО.

–  Незаконното сметище в района на Дяволския мост уврежда територия попадаща в защитена зона „Плана“ (BG0001307), по смисъла Закона за биологичното разнообразие (ЗБР), одобрена с Решение №122 от 02 март 2007г на Министерски съвет.

–  Поради разнородния характер на изхвърляните отпадъци, съществува съществен риск от токсично замърсяване на околната среда и застрашаване живота и здравето на хората и животните. Особено притеснителен е факта, че депонирането се извършва и върху заливните тераси на реката, което предполага разнасянето на отпадъците надолу по течението;

–  река Искър след стената на Панчаревското езеро е влючена в списъка на реки в специален режим на риболов, където е забранено задържането на еземпляри от балканска пъстърва. Този участък, и поради близостта до столицата, предлага огромни възможности за рекреация, затова дейностите по почистване на битови отпадъци са тясно свързани с подобряване жизнената среда не само на дивите животни, но и на жителите на София;

– Характерна особеност на този вид сметища е, че те непрекъснато и неконтролируемо се разрастват, като са предпоставка и за възникване на нови локални сметища. Наличието на разнообразни боклуци предполага, че мястото все повече придобива нерегламентиран статут на сметище и е предпоставка и други да изхвърлят боклук там и същото да продължи да се разраства още по-бързо.

– Друга характерна особеност е, че извършителите са трудно установими.

Моля РИОСВ – София, БДДР и от община Столична, района Панчарево, да ни изпратят входящи номера за подадения сигнал!!!

За останалите получатели, съобщението е само за информация, доколкото информацията не ги засяга пряко.

Уважаеми дами и господа,

България и българските реки са превърнати в сметище. Подобни снимки и сигнали можем да ви пращаме до безкрай, за щастие до сега винаги сте реагирали и има резултат, като местата са били почиствани, но резултатите са само кратковременни. От нашето сдружение „Балканка“ вече 10 години организираме акции по почистване на реките на България, а много от нас го правят и при всяко посещение на река, като сме събрали и с помощта на местните общини сме извозили хиляди чували с боклук от коритата на реките. Призовавам Ви, да вземете мерки за решаване на проблема в национален мащаб. Решение за боклука има, но ние сме просто пословични дори на ниво Балкани с боклуците в нашите реки. Никъде го няма това, особено в реките и крайречните системи, които могат да предоставят комплексен набор от екосистемни услуги, каквито нищо друго не може да предложи. А отношението ни към тях е като към отходен канал/сметище. Какъв туризъм ще развиваме, ако в реките можем да намерим от памперси, до хладилници, тоалетни чинии, гуми и каквото още се сетим. Нужни са спешни действия!!! Имаме и закон за отпадъците и наредби към него, и системи за управление на отпадъците по населените места, но мисля, че никого няма да изненадам, ако кажем, че много от нещата си остават на хартия.

Предварително благодарим за разбирането и съдействието.

В очакване да ни информирате за предприетите действия. Имаме готовност да съдействаме с каквото е необходимо.

Поздрави,     
Иван Пандъков         
Председател на Сдружение „Балканка “    

Подобни публикации