20221204 113330

Черни Вит пак е №1

|

Важното е да е №1 …На фона на десетгодишната сага с ВЕЦ Черни Вит, с която се занимаваме и с която можете да се запознаете подробно от следния линк https://dams.reki.bg/0325-dam/0325-dam, на фона на злощастните събития от края на миналата година, за които разказваме подробно в следния материал тук, на 26.03.2023г. подадохме нов сигнал за това, че дори в период на пролетно снеготопене, след стената на ВЕЦ Черни Вит реката църцори между камъните в разултат на случайни и недобре уплътнени пропуски в савака.

С резултатът от проверката на компетентната БДДР-Плевен може да се запознаете ето тук:

Разбира се, това, че БДДР са установили, че всичко е наред, никого не изненадва. Обаче, нещо интересно. В отговорът се споменава за направата на частичен изкоп на левия бряг на реката, който уж бил за евентуален рибен проход, с който трябвало да се осигури хидравличната непрекъсваемост на реката. Споменава се и че същият е напревен преди 2018г. 😃

В новото писмо, което получихме вчера 07.04.2023г. най-долу на 1 страница пишат: „С констативен протокол № … от 31.03.2023г. е дадено предписание №1 на Управителя на „Про Арм“ ЕООД„….“ за предоставяне в БДДР на информация относно етапа на достигане на преработката на проекта за рибен проход. Краен срок 07.04.2023г.

И веднага си спомнихме, че това писмо ни звучи познато. Бърза справка и установяваме, че след наши сигнали срещу ВЕЦ Черни Вит от 2021г. в отговорът на БДДР-Плевен е записано: „„С констативен протокол № … от 29.07.2021г. е дадено Предписание №1 на Управителя на „Про Арм“ ЕООД“„, подчертаваме,че текстът на предписанието е абсолютно същия. Краен срок 12.08.2021г.

Ето да видите, ако не ни вярвате, на първа страница най-долу:

И двете писма са подписани от Цветомира Христова, изпълняваща длъжността Директор в БДДР, докато любимецът на всички власти, П. Димитров, през това време, вместо в БДДР се подвизава като зам. министър на околната среда сресор Води в служебните кабинети на Радев.

Та интересно, въпросът ни е: Колко ли пъти подред БДДР може да издава предписания за едно и също нещо и те винаги да са №1? Впрочем, то рибен проход трябваше да има преди пускането в експлоатация, но това е дребна подробност на фона на 10 годишно престъпление в условията на рецидив. Но откакто функционира тази централа, единственото, което се случи е, че се ремонтира и обмаза стената през 2017г., за да изпуска още по-малко вода в реката ….

Подобни публикации