362287335 10228433164232938 6527609833769233606 n

Покана от сдружение Балканка до омбудсмана на републиката за съвместни действия

| | |

С ОФИЦИАЛНО ПРЕДНАЗНАЧЕНИЕ

Уважаеми дами и господа,

Скъпи приятели,

В качеството си на процесуален представител и отговорник в Сдружение Балканка по въпросите на екосистемните проблеми и сеизмичните рискове Ви информирам за следното:

В изпълнение на програмата на Сдружението за спасяване на Българските реки и на хората от убийственото въздействие на Минното дело, ВЕЦ-овете и другите бедствия и ведомства у нас, във връзка с поетия ангажимент да помагаме  на структурите на МОСВ и БД, и с мисията на сдружението за повишаване информираността на всички останали държавни органи с цел усъвършенстване на административния им капацитет за справяне с проблемите на околната среда и водите, рибарството и аквакултурите, риска от наводнения за населените места, пресушаването на питейни язовири и езера в национални паркове, изсичането на крайбрежна растителност, задръстването на речните корита с габиони и прочее неподходящи уреди, подкопаването на мостовете над реките,  кражбата на речна баластра, пясък, други подземни богатства и метални полезни изкопаеми, строителството на Магисрали, Турски газопроводи и т.н., пресушаването и/или отравянето на подземни води, реки, езера, водопади и язовири, включително питейни, превръщането на държавата ни в Галактически Боклучарник и Лунен Пейзаж от дупки за мини, газови и петролни полета, незаконни баластриери и кариери, включително маскирани и като „Рибарници“, увреждането на сградния фонд и имуществото на гражданите в непосредствена близост до любимите на МОСВ баластриери, липсата на множество реки, неотразени в кадастъра, строителството на супер безсмислени нови Язовири и на Водопроводи от Дунава или до Перник, или Бургас, Усвояването и/или Покриването на речните корита в населените места, застрояването на всичките ни реки с тръби и баражи, включително в Натура 2000 зонитеконтрола, охраната и опазването на Защитените Територии и защитените Натура 2000 зони най-вече от местното население, оставянето на цели общини без питейна вода и прочее Ваши иначе благородни инициативи, както и за избягване на нови наказателни процедури от ЕК, а също така и на нови досъдебни производства и съдебни дела  срещу Ваши действия и/или бездействия, което вече е неизбежно:

Имаме удоволствието да уведомим дългогодишния приятел на сдружението г-жа Ковачева за поредния успех на МОСВ, сега под мъчителното ръководство на чисто новия ни министър на ОСВ – иначе уважаваия г-н Юлиян Попов, който не ни е съвем ясно откъде Го изкопаха за министър, обаче резултатите Му не закъсняха.

За няма и две седмици ръководеното от г-на Попова ведомство или по-скоро -учереждение или може би орган най-паче, съумя да постави Нов Световен Рекорд по унищожение на реки.

Представяме Ви списък с жертвите:

1. Отровени реки:

Боянска

https://www.facebook.com/mihail.p.petrov.3/videos/309614064801874/?idorvanity=919227738236993

Чепинска

Шаварница

Бели Лом

https://darik.bg/vodata-mirishe-i-luti-na-ochite-desetki-otroveni-starkeli-sled-kato-pili-ot-beli-lom

Девинска

Черна

https://btvnovinite.bg/predavania/tazi-sutrin/zamarsjavane-v-reka-cherna-kakva-e-prichinata-za-martvata-riba.html?fbclid=IwAR2p4Y07ucH6yTtEhwc5IsPMLgQvz51tjuvj2VXR-RY1WLxOfAcKuegXQxk

Специално за Черна причините се изясняват от изявлението на представител на ИАРА, че отровите тръгват от ВЕЦ-а в следното интервю:

https://bnr.bg/post/101867314/mnogo-umrala-riba-no-zasega-nikoi-ne-e-vinoven?fbclid=IwAR2fqLfi0u6CHgd_fKNa9J0svTdnkYAON_nOlOBH6HDb3oc7gDC6CVpKiOI

Малък Искър

2. Напълно пресушени реки

Владайска

https://www.facebook.com/groups/vladaya/?locale=bg_BG

Бели Осъм

https://www.facebook.com/groups/ultralightspin/?locale=bg_BG

Дългоделска Огоста

https://www.youtube.com/shorts/35EydBWg4Ss

Тука няма да броим и замърсяването на Черно море, установено от граждански организации и пак прикрито от МОСВ, тъй като проблемите там не са от вчера, не че с жалките си изявления по темата министър Попов не даде още един ясен знак, че не възнамерява да си мръдне Пръста, още повече че един от основните герои по темата – бивщият директор на РИОСВ Бургас – Тонка Атанасова – този тъй високо ценен Кадър – Му е съветник в момента.

И сега обръщаме внимание на г-жа Ковачева, че достъпът до чиста природа, включително и до чисти реки и вода, Е Основно Човешко Право! В този смисъл, омбудсманът има задължения да защитава гражданите от Злите сили, вменени Му от закона!

Плюс това, ако вземем за пример реките на София, всичките те са замърсени с фекални води до една, което се усеща от населението на града до такава степен, че около тях не се дишаааа!

Фекалиите на всички села от Витошката яка се изливат в реките, а се изливат и фекалии в рамките на Града

И когато водата от реките е открадната, концентрациите са сто пъти по-големи, а Това означава увеличаване на здравните рискове за населението!

Основен виновник за изхвърлянето на фекалиите, да не казваме лайна, е цялото държавно управление от много години назад.

Основен виновник за замърсяванията и за кражбите на вода от реките са ведомствата, учережденията и органите на МОСВ!

Не си изпълняват контролните функции Въ-о-Бще, а когато случайно хванат някого, или не го глобяват, или глобите им са смешни, а и често падат в съда.

Основен идеолог на цялата работа от поне ОСЕМ години е настоящият заместник министър с ресор Води – Петър Димитров, а най-прилежен Негов ученик и последовател е настоящият директор на БДИБР – Васил Узунов!

И преди имаше подобни проблеми, ОБАЧЕ в последните дни наистина стана страшно и отговорност трябва да бъде понесена!

Ето защо предлагаме на г-жа Ковачева да обмисли една среща с министър председателя по Въпроса, който поставяме тук!

На срещата няма проблем да участваме и ние, за да представим още огромен брой доказателства от последните десет години, за да се разбере за каква уникална Кочина става въпрос в МОСВ!

Мерки трябва да се вземат незабавно, а първите стъпки трябва да бъдат незабавното уволнение на Юлиян Попов, Петър Димитров и Васил Узунов! Тяхното продължаващо киснене из кабинетите на Ведомството е Ясен Знак до всички престъпници по реките, че никой от тях няма да бъде барнат!

Само един пример с рибарника на Дългоделска Огоста – ние пускаме сигнал за пресушената река до БДДР, те с цялото си уникално Нахалство ни отговарят, че отишли на проверка и всичко било наред, само дето преди това предупредили общината Георги Дамяново, в която собственикът на рибарника коли и беси…

Е, КАК ще го хванат? Нещо повече – набарали Го, че е оградил реката, което е забранено, и не че Го глобили, ами Му предложили да си поиска да Му дадат и разрешително за ползване на повърхностен воден обект, бе, моля Ви се!

Добрата новина е, че подобни услуги към престъпниците никога не са безплатни за тях, та барем пак  поизкараха някой лев от басейновата!

В този смисъл намираме, че усилията ни са доста полезни за финансовото благосъстояние на органите на МОСВ.

Да не говорим за кражбите на баластра от реките ни, която е друга дълга тема, докладвана безброй пъти, със световен рекордьор г-н Васил Узунов от БДИБР!

Да не говорим за „новите“ ПУРБ-ове и ПУРН-ове, която е отделна, още по-дълга тема!

Та по тези въпроси се обръщаме към Омбудсмана, защото сигналите ни, които винаги изпращаме И на иначе уважавания министър председател, явно не стигат до Него или пък Това Чудо, което вижда, май Му се харесва? „Промяна“ безспорно има, само че е към 100 пъти по-зле! Десет реки за няма и месец и Петър Димитров ресорен заместник…

Прочее, очаквайте още от същото – Той може много повече!

Тъй че, ако г-жа Ковачева се престраши да иска среща с акад. Денков, настояваме да дойдем и ние! Заедно бяхме в Босилеград, що не и тука – е го де е Министерски Съвет.

В противен случай ще организираме протести за „цялостен принос“ на всички замесени лица в най-подходящото време!

Предварително благодарим за разбирането и съдействието на всички.

С по-непресъхващо уважение,
Искрено Ваш
Димитър Куманов
Главен съветник Околна среда
Сдружение Балканка, гр. София

Подобни публикации