408251310 10220444924388120 2765486511467308131 n

Поздравителен адрес до министъра на ОСВ и нотификация до министър председателя на републиката

|

С ОФИЦИАЛНО ПРЕДНАЗНАЧЕНИЕ

Уважаеми дами и господа,

Скъпи приятели,

Имаме удоволствието да Ви уведомим, че днес е Никулден, празник на рибарчетата, с който Ви поздравяваме.

Също така, на първо място отправяме специални поздрави и за г-н Юлиян Попов, все още министър за учудване на разтревожената общественост , за брилянтната Му идея да зариби реките на София с шаран и прочее шараноподобни риби!

За тази иначе тъй благородна и природосъобразна инициатива, целяща подобряване на екологичното състояние на повърхностните водни тела у Сф ние разбираме от множество публикации на медиите, шокирани и непроявяващи устойчиво разбиране по въпроса, например:

https://blitz.bg/obshtestvo/ministr-na-pp-shokira-shche-plni-kanalite-na-sofiya-s-sharani-bili-nepretentsiozni_news989921.html?fbclid=IwAR0YqsHenNE1yRLar15pejEqez3H1xeyzwUjdAHjNd7Xz_EFxzn89W5uqn0

По този повод, окрилени от перспективите за устойчив любителски риболов на една ръка разстояние, ние веднага отправихме призив към рибарчетата от Сф за следното:

Да стегнат такъмите, да сменят влакната, да натегнат авансите, да подготвят дип-овете, ароматизират царевиците, пуканките, трохите, протеиновите топчета да накиснат в най-близката септична яма с актуалния за водния обект аромат и т.н.,

а също така и да не се блъскат и пререждат, тъй като шарани ще има за всички.

Сега, с оглед гаранцията, която поемаме, ние намираме, че за дейностите по програмата за зарибяване на реките на София, ще бъде необходимо да се заделят средства по ОПОС от около 5 /пет/ милиона лева, а с оглед богатия ни опит с всякакви зарибявания, ние поемаме ангажимент да помагаме срещу скромен процент.

Като първа стъпка в съвместното ни сътрудничество, засега безплатно предлагаме в прикачената фотография да се запознаете с най-подходящия вид шаран за зарибяване на софийските реки.

Намираме също така волеизявлението на министър Попов досежно невъзможността за зарибяване с пъстървови видове риби за повече от неуместно.

Стига да има желание и финансиране по ОПОС, ние убедено вярваме, че няма невъзможни неща! Щом Алдомировското блато го зарибяваха с вйюн, що да не надрусаме и с пъстърви реките на Сф?

Разбира се, за дейностите по зарибяването с шаран се надяваме от МОСВ да ни осигурят противогази и други защитни средства, тъй като около реките на Сф просто не се диша. Осигурявате ги тия неща и само казвате кога започваме, а за процентите от ОПОС все ще се разберем…

На второ място изказваме дълбока благодарност на директора на Дирекция Управление на водите – г.жа Красимира Бръмчева – за поканата да присъстваме вчера на заключителната конференция по изготвянето на ПУРН 2026-2027 у нас, на която ни се даде възможност да изразим мнение относно безобразното качеството на процесните планове, което Ви е добре известно.

На конференцията единствено не съумяхме да споделим ентусиазма на „компетентните“ или не органи, че ПУРН-овете щели да бъдат приети с решение на Министерски Съвет до края на тази година…

Ето защо:

С настоящото уведомяваме министър председателя на републиката, че Становищата на уважавания министър Попов по докладите за ЕО и ОСВ за процесните планове ще бъдат обжалвани в срок пред ВАС заради безобразно качество и най-нахалното и безпардонно отхвърляне на безброй необходими мерки, поради което самите становища по ЕО и ОСВ няма да влезат в сила поне до края на 2024 година, а после ще бъдат върнати за преработка и за ново обществено обсъждане…

В този смисъл уведомяваме министър председателя, че вече обжалвахме успешно и в срок и предварителните изпълнения на процесните становища на министъра, публикувани  на сайта на МОСВ в Петък, в Пет часа вечерта, белким заинтересованата общественост не успее до понеделник да ги обжалва…

Самото поведение на МОСВ намираме за срамно и апелираме за повече достойнство при взимането на решения, които е невъзможно да бъдат скрити от нас!

Та по този повод уведомяваме премиера, ЧЕ без влезли в сила Становища по ЕО и ОСВ процесните ПУРН-ове не могат да бъдат одобрявани от Министерски Съвет, да не вземе няКой да го излъже и по този въпрос!

А беше толкова просто – приемате ни мерките, които отхвърлихте, и щяхме да сме Мир и Любов.

Съобщаваме ги тези неща и за да напомним, че всичките ни мерки към ПУРН могат да бъдат включени тепърва в новите ПУРБ – в раздела с мерки от ПУРБ, които имат връзка и към ПУРН.

Ако и това не стане, гарантираме Ви, че новите ПУРБ-ове въобще няма да влязат в сила до края на проектния период – 2027 година поради безобразното тяхно качество! Има се предвид дори и да сте изготвили най-съвършените ДЕО и ДОСВ за тях!

Моля от приемната на Министерски Съвет да ни изпратят входящ номер!

Предварително благодарим за разбирането, съпричастието и съдействието!

Честит празник!

С още по-непресъхващо уважение,
Искрено Ваш
Димитър Куманов
Главен съветник Околна среда
Сдружение Балканка, гр.София

Снимка: Интернет

Подобни публикации