mark

Възражение на сдружение Балканка до МОСВ, БДЗБР и РИОСВ Благоевград срещу 101-вия ВЕЦ в поречието на Бл. Бистрица и срещу становището за допустимост на БДИБР за същия ВЕЦ

|

С ОФИЦИАЛНО ПРЕДНАЗНАЧЕНИЕ

Уважаеми дами и господа,

Скъпи приятели,

В качеството си на процесуален представител и отговорник в Сдружение Балканка по въпросите на екосистемните проблеми Ви информирам за следното:

В изпълнение на програмата на Сдружението за спасяване на Българските реки и на хората от убийственото въздействие на Минното дело, ВЕЦ-овете и другите бедствия и ведомства у нас, във връзка с поетия ангажимент да помагаме  на структурите на МОСВ и БД, и с мисията на сдружението за повишаване информираността на всички останали държавни органи с цел усъвършенстване на административния им капацитет за справяне с проблемите на околната среда и водите, рибарството и аквакултурите, риска от наводнения за населените места, пресушаването на питейни язовири и езера в национални паркове, изсичането на крайбрежна растителност, задръстването на речните корита с габиони и прочее неподходящи уреди, подкопаването на мостовете над реките,  кражбата на речна баластра, пясък, други подземни богатства и метални полезни изкопаеми, строителството на Магисрали, Турски газопроводи и т.н., пресушаването и/или отравянето на подземни води, реки, езера, водопади и язовири, включително питейни, превръщането на държавата ни в Галактически Боклучарник и Лунен Пейзаж от дупки за мини, газови и петролни полета, незаконни баластриери и кариери, включително маскирани и като „Рибарници“, увреждането на сградния фонд и имуществото на гражданите в непосредствена близост до любимите на МОСВ баластриери, липсата на множество реки, неотразени в кадастъра, строителството на супер безсмислени нови Язовири и на Водопроводи от Дунава или до Перник, или Бургас, Усвояването и/или Покриването на речните корита в населените места, застрояването на всичките ни реки с тръби и баражи, включително в Натура 2000 зонитеконтрола, охраната и опазването на Защитените Територии и защитените Натура 2000 зони най-вече от местното население, оставянето на цели общини без питейна вода и прочее Ваши иначе благородни инициативи, както и за избягване на нови наказателни процедури от ЕК, а също така и на нови досъдебни производства и съдебни дела  срещу Ваши действия и/или бездействия, което вече е неизбежно:

Ви уведомяваме, че възразяваме срещу срещу едно от най-безобразните становища за допустимост, което сме виждали досега за нов ВЕЦ на река Ковачица – десен приток на Благоевградска Бистрица!

Самото становище можете да откриете на следния линк:

https://wabd.bg/content/wp-content/uploads/2023/01/%D0%9F-01-371-5.pdf

Мотиви

1. В становището е обективирано волеизявление на директора на БДЗБР, иначе уважаваната от нас г-жа Кукова, че понеже разрешеното водно количество Qпр.мах = 200 л/сек не се било увеличавало, то и натискът от водовземане също не бил се увеличавал.

Твърдението е невярно и заблуждаващо компетентния орган по ЗООС. Описаното от иначе уважавания от нас директор на БДЗБР  е САМО едно от условията, с които се оказва хидроморфологичния натиск.

Друго такова условие е годишния лимит на използваната вода също да не се увеличава, а по темата с годишния лимит няма нито една дума в становището на иначе уважавания от нас директор на БДЗБР.

И ще се случи точно обратното – инвеститорът, който уж бил ВиК Благоевград, ще краде много повече вода, отколкото е взимал досега за питейните нужди на града, точно както същият прави и на водохващанията на прословутата каскада Бл. Бистрица!

Ние не знаем какво стана с едни намерения на предходни ръководства на БДЗБР и на МОСВ в едни много пъти по-добри времена на тези ведомства за връщане на годишния лимит на каскадата от около 25-26 милиона кубика годишно до лимита на ВиК Благоевград, който беше някъде около 8-9 милиона, Но, познавайки Ви със сигурност новите ръководства в последните две години не са го сторили това нещо И река Благоевградска Бистрица си тече полумъртва под водохващанията Картала, Кривия олук и Славова!

2. В становището също така е обективирано волеизявление на директора на БДЗБР, иначе уважаваната от нас г-жа Кукова, че сградата с турбината щяла била да попада в имот с идентификатор ПИ 04217.1.413, в който някак случайно или не толкова попада и сградата на ВЕЦ Бл. Бистрица 8…, което сме доказали с прикачената извадка от кадастъра.

Също така тръбата ф1000, в която щяла да изтича отработената вода от новия ВЕЦ според становището на иначе уважавания директор на БДЗБР, всъщност излиза пак от ВЕЦ Бл. Бистрица 8, а не се отае някак свободно в пространството, както ни се твърди от иначе уважавания директор.

И така всъщност, не става ясно Кой точно е инвеститор и, освен другото, ВиК Благоевград, дето ни се прави на инвеститор, трябва да представи документ, удостоверяващ съгласието на собственика на съоръженията, които си е приписал.

За тези подробности няма нито една дума в безобразното становище на иначе .. и т.н. директор на БДЗБР!

3. В становището НЕ е обективирано волеизявление на директора на БДЗБР, иначе уважаваната от нас г-жа Кукова Къде точно попада водохващането на Ковачица! Според нас и според интерактивната карта на Натура 2000 това водохващане най-малко попада в Натура 2000 зона по директивата за местообитанията, бе уважаеми. В законодателството има сто забрани за водовземане с цел производство на електроенергия и за недопускане на нови хидроморфологични изменения /в това число и увеличаване на водовземането от съществуващи водохващания/. Това е причината във волеизявлението на директора на БДЗБР, иначе уважаваната от нас г-жа Кукова, да мълчи като комунист на разпит досежно защитените зони и/или територии, които се засягат от водовземането, както и за годишния лимит!

Ето защо настояваме процедурата по ЗООС да се прекрати моментално, тъй като становището на … е пълен фалшификат и заблуждава компетентния орган и разтревожената общественост!

Ще завършим с огромното си възмущение от това Мазало, което вършат РИОСВ и Басейнова Благоевград със собствената им река!

То не са 16 ВЕЦ-а поне, най-тъпите рибни проходи на света по праговете, след тези в ИБРБУ, разбира се, цялото корито задръстено с габиони… и т.н.

На мястото на благоевградчани ние щяхме да накараме кмета да ги изгони и двете ведомства, за да управляват водите на Марс, вместо да ни срамят града!

И имате адски късмет, че ние не живеем в града с прокълнатата река, защото щеше да Ви се случи това, което се случи на Фандъкова, когато се пробва да унищожи Искъро при Герман!

И може би щяхте да се замислите какво Мазало по една от най-хубавите реки у нас в минало време ще оставите на децата си, стига да имахте сърца, разбира се! Каква е тая ненаситна Лакомия, какво е туй Чудо, бе, уважаеми?!

Междувременно ние също така обещаваме да проверим каква е тая работа ВиК Благоевград да турга турбини във ВЕЦ Бл. Бистрица 8, който е финансиран от ЕБВР, и такава жалбичка ще им праснем, включително и до ЕК, че ще видите Вие!

Както и да е, накрая Молим от МОСВ, БДЗБР и от РИОСВ Благоевград да ни изпратят входящи номера, и да ни информират за предприетите от тях действия и/или бездействия по това възражение, за да се срещнем отново в съда! 

Предварително благодарим за разбирането и съдействието.

С непресъхващо уважение,
Искрено Ваш
Димитър Куманов
Главен съветник Околна среда
Сдружение Балканка, гр. София

Подобни публикации