mark

Бент на река Бяла край Калофер – развитие

|

Уважаеми дами и господа,

В качеството си на председател на УС и отговорник по проблемите свързани с околната среда в Сдружение Баланка – гр.София, в изпълнение на програмата на Сдружението за спасяване на българските реки от убийственото влияние на всякакви водохващания у нас, изградени в коритата на реките, във връзка с поетия ангажимент да помагаме на структурите на МОСВ и БД,

Отправяме питане, във връзка с направените констатации на всички компетентните институции и отговорът на РДНСК – Пловдив(приложен по-долу), в който се правят заключения за незаконността на изграденото съоръжение и необходимостта от неговото премахване,

Моля да ни информирате докъде стигна процедурата по премахване на въпросното съоръжения, тъй като последния сигнал с информация за това, че съоръжението функционира и отнема водни обеми от река Бяла, документирано включително с видео камера, е от 18.07.2021г. От тогава нямаме нова информация и не сме посещавали района.

Представяме следните видеа, където се вижда, че се извършва водовземане от река Бяла: 

Информацията ни е нужна, за да информираме обществеността за ефективността от работата на институциите в един много лесен, бих казал, за решаване случай, в който всички установиха с официални писма, че има едно незаконно строителство, а ние показахме, че дори се извършва незаконно водовземане.

Изказваме благодарности на РИОСВ Пловдив и БДИБР за Решение с № ПВ-15-П/2021г. на директора на РИОСВ Пловдив, с което е прекратена процедурата по глава VI от ЗООС, поради явни нарушения и констатациите на РДНСК – Пловдив, описани и от БДИБР.

Освен това, отправяме въпрос към БДИБР и РИОСВ Пловдив относно това, дали са предприети някакви административни санкции.

Поздрави, 
Иван Пандъков
Председател на Сдружение „Балканка “    

Подобни публикации