image 2023 04 13 202436482

Многоцелеви доклад/сигнал от Сдружение Балканка във връзка с бент на Бяла река и призив за съдействие

|

Уважаеми дами и господа,

В качеството си на председател на УС и отговорник по проблемите свързани с околната среда в Сдружение Балканка – гр. София, Ви информирам за следното: в изпълнение на програмата на Сдружението за спасяване на българските реки от убийственото влияние на всякакви водовземни съоръжения и незаконни строежи в коритата на реките, в качеството си на сигналоподател за изграждане на незаконен бент в коритото на Бяла река, общ. Карлово, землището на град Калофер, ви информирам за следното:

Вчера се запознах с излязло решение на Административен съд – Пловдив, Решение №2383 от 14.12.2022г., по адм. дело № 2788 по описа за 2021 г., с което се обжалва Заповед № ДК-02-Пд-01/18.08.2021 г. на Началника на РДНСК-Пловдив, Главна дирекция “СК“, ДНСК, с която на основание чл. 225, ал.1 ЗУТ, вр. чл. 222, ал.1, т.10 ЗУТ, е наредено премахването на незаконен строеж  „Хидротехническо съоръжение, изградено в ПИ № 35496.29.702-публична държавна собственост, НТП- водно течение, р. Бяла река, ПИ 35496.203.4-частна държавна собственост, горска територия, НТП вид дървопроизводителна гора, ПИ 35496.138.11, м. Долна корнидица-публична общинска собственост, НТП-пасище и ПИ 35496.138.369- публична общинска собственост, НТП-за селскостопански, горски, ведомствен път, землище на гр. Калофер, община-Карлово“, изпълнен в чужд имот от Д.Т.А. без одобрен проект и без разрешение за строеж.

С решението на АС – Пловдив можете да се запознаете от следния линк:

https://ecase.justice.bg/api/file/download/4ae996b6-ef46-45f6-ab2c-472ca5a85e26?fbclid=IwAR08z39owcsxLFKz1lBdR_-DSm_SNnVIYgrNKOiXYLvXbg0aB25sx1yOoDc

До органите на МОСВ, по-специално БДИБР, обърнете специално внимание на решението, тъй като сте наречени, както ще се изясни по-долу, ВЪЗЛОЖИТЕЛ на строителството на незаконния бент на Бяла река, с който ви занимаваме вече 2 години и 4 месеца и съдът смята, че може би е нужно РДНСК да наложи и на вас някаква тежест по премахването.

По хода на делото става ясно, че лицето Д.Т.А. е направило самопризнания, че е изградил съоръжението, за да си прави рибарник и на база това, РДНСК е установило, че той е извършителя на незаконния строеж и е наложила мярката за принудително събаряне на Д.Т.А. Налага се тезата на жалбоподателя, която теза се поддържа от СТЕ, че това е възстановяване на съществуващо съоръжение, но все пак се потвърждава незаконността на строителните дейности.

В текста на решението е записано едно съждение, което е меко казано скандално:

„Строежът е определен като от ІІІ категория и изграден през м. септември 2020г. до м. юни 2021г. Установено е, че възложител на строежа е МОСВ, чрез Басейнова дирекция Източнобеломорски район, МЗГ-НУГ, чрез Национално управление по горите и Община-Карлово и извършител и строител на строежа е Д.Т.А.

Съответно съдът смята, че неправомерно заповедта е издадена на Д.Т.А., установен като извършител на база самопризнания, като РДНСК не са положили всички усилия за изясняване на обстоятелствата как да бъде разпределена тежестта за премахване на съоръжението.

За нас това е абсурдно и меко казано скандално решение, при положение, че Сигнали за незаконен строеж до РДНСК са подадени от БДИБР, Областна Управа – Пловдив, РИОСВ – Пловдив, а в хода на процедурата писма бяха получени и от кмета на община Карлово и от ДГС Карлово. Освен това, всички посочени по делото като „Възложители“ само защото са собственици на имотите, са констатирали незаконността на строежа, а органите РИОСВ Пловдив е издало решение ПВ-15-П/07.09.2021г. за прекратяване на започнала процедура след отрицателно становище на БДИБР. И освен това, съгласно ЗВ, имота на реката е публична-държавна собственост и е абсурдно да се твърди, че МОСВ чрез БДИБР е собственик на имота, доколкото правомощия за разпореждане с имоти публична държавна собственост и учредяване на права има Министерски съвет, а не министърът на околната среда и водите.

Уважаеми представители на РДНСК – Пловдив, призоваваме ви да обжалвате пред горестоящия орган Решение №2383 от 14.12.2022г., по адм. дело № 2788 по описа за 2021 г. като издадено неправомерно, заобикалящо административно-производствените правила, незащитаващо обществения интерес. Изненадани сме, че като сигналоподател (нашият сигнал е приложен към всички сигнали до РДНСК от посочените по-горе институции) ние не сме били призовани като свидетели. Разполагаме със снимков материал от 08.2020г. и снимков и видео материал от 2021г., където вече дори се извършваше водовземане от реката без да има каквито и да било права за това. Считаме, че се прави опит с административни хватки да се узакони едно престъпление по чл. 353ж от НК, без да коментираме, че е упражнен състав на престъпление по чл. 278в. Освен това, действието е в нарушение на ПУРБ на ИБР, тъй като е недопустимо хидроморфологично изменение и съоръжението се явява нетърпимо за правния мир.

Уведомяваме Ви, че сме събрали всички материали в хронологичен ред на следния линк. https://drive.google.com/drive/folders/

В него ще намерите освен доклади, снимки и видеа. На снимките от 08.2020г. съоръжението е на етап кофраж и армировка, с прясно налят бетон и стърчаща поне още 50см армировъчна мрежа. Вижда се, че няма и помен от отклонителен канал, а той още не е изграден. В реката преди там нямаше бетон и това е видно от снимките. Уточнявам, че снимките са авторски архив на сдружението и лицето, което ги е правило, е наш член.

Освен това, ако прочетете описанието от констативните протоколи внимателно и в хронологичен ред ще се види, че при своите посещения, компетентните органи са били живи свидетели на строежа като строеж, като на различните етапи на посещения се вижда и неговото изграждане и довършване.

Като допълнителен мотив за защита представям РЕШЕНИЕ № 7405 от 20.05.2019 на Върховен Административен съд, с което е оставена в сила заповед № ДК-11-1/20.03.2018 г. на директора на РДНСК Благоевград, с която е постановено премахването на изградени водовземни съоръжения за мВЕЦ Баба Цвета, без извършителят да разполага с учредени права за строителство в имоти публична държавна собственост, каквито са речните корита и водите на реките по чл.11 от ЗВ. Същите съоръжения са премахнати от извършителя към днешната дата. Същото се отнася и до настоящия случай, при който такива права установеният извършител не притежава и за нито един от другите имоти, а да не забравяме, че освен отклонителен канал, по-надолу е изградено и мостово съоръжение над река Бяла. 

С РЕШЕНИЕ № 7405 от 20.05.2019 на Върховен Административен съд може да се запознаете от следния линк:

https://info-adc.justice.bg/courts/portal/edis.nsf/e_act.xsp?id=912418&code=vas&q=%D0%91%D0%B0%D0%B1%D0%B0%20%D0%A6%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B0

Информираме ви също така, че на база установеният извършител сме подали сигнал в Окръжна прокуратура – Пловдив за извършване на престъпление по чл.353ж. Всички материали сме ги предоставили на органите на МВР в хода на наказателното производство. Ако РДНСК или някой от горните адресати прецени, може да подаде също сигнал до прокуратурата за престъпление по чл.353ж от НК.

Завършваме с призив до РДНСК. Обжалвайте решение №2383 от 14.12.2022г., по адм. дело № 2788 по описа за 2021 г., като изискайте от съдебния състав да бъдем призовани като свидетели, а защо не и органите на МОСВ, които също констатират всички нарушения, а са намесени от съда като са наречени Възложители! Недопустими са опитите с административни хватки, да се „бетонира“ едно явно престъпление в коритото на река Бяла.

С уважение,                                                                                  
Иван Пандъков         
Председател на Сдружение „Балканка “    

Подобни публикации