272685386 1399097057194992 2835390978033905448 n

Сигнал за незаконни дейности в река Искър в м.“Мечката“

|

Уважаеми дами и господа,

В качеството си на председател на УС и отговорник по проблемите свързани с околната среда в Сдружение Баланка – гр.София, Ви информирам за следното: в изпълнение на програмата на Сдружението за спасяване на българските реки от убийственото влияние на ВЕЦ/МВЕЦ, както и всякакви други водохващания и увреждащи дейности извършвани в реките на България, във връзка с поетия ангажимент да помагаме на структурите на МОСВ и БД, изпращам доклад за направено посещение на река Искър, в м. Мечката, в района на каменния мост над река Искър, разположена на територията на БДУВ-ДР.

Молим да разгледате внимателно, защото докато ние си седим вкъщи, животът в реките изнемогва (там, където изобщо е останал) – в случая такъв не беше наблюдаван….

Настоящият доклад е насочен специално до БДДР и министъра на околната среда и водите, но го пращаме до всички БД, с една единствена цел: да виждат какво се случва навсякъде. Нашите проверки нямат друга цел освен една единствена: опазване на местообитанията, чрез повишаване на информираността сред обществото и компетентните органи и засилване контрола над ползвателите на вода, защото явно те не могат да се самоконтролират.

Моля, прочетете докрай, защото това е приказката за българските реки след 12 години ПУРБ-ове, след 15 години ЗВ, ЗБР, при налични ЗОПОЕЩ, ЗООС и при налично МОСВ.

По откъслечна информация на рибари, посетили реката Искър в района научихме на 21.02.2022г. сутринта, че се извършват някакви дейности в коритото на реката над опашката на язовир Искър. По стечение на обстоятелствата организирахме проверка около 17 часа на същия ден, като първоначалната информация беше за дейности около моста. На моста обаче не се случваше нищо. Направихме оглед и видяхме черен път, след моста в ляво. Спуснахме се по него и чухме сигнализацията на работеща тежка механизация. На около 300м надолу се натъкнахме на разораните брегове на реката, 3 камиона пълни догоре с баластра, които напуснаха района, депонираха я в страни от черния път и си тръгнаха. Вероятно, защото беше 17 часа. Като стигнахме реката забелязахме Багер, който се придвижва по брега и влиза в реката, гребе в реката и извършва движения напред-назад в коритото, вероятно в опит да се очисти от калта в края на работния ден. Всичко това е документирано на снимките и видеоматериалите по-долу.

Знаем, че малко по-надолу се намира един бент, изграден преди 10тина години напълно неизвестно с какви функции, но дейностите се извършваха малко над този бент. Бяхме потресени от мащаба на дейностите, като се забелязва прокапана траншея, на десния бряг на реката, с ширина 4м и дълбочина около 1,5м, която наподява на корито за деривационен канал. Бреговете на реката и крайбрежната растителност са напълно унищожени, с което е напълно нарушен чл 143 от Закона за водите.

Считаме, че едва ли става въпрос за дейност, която е съгласувана с БДДР и за която има издадени каквито и да било разрешителни за дейности в имот публична държавна собственост.

При посещението не се констатира и наличие на табела за строителен обект, каквато е задължителна по чл. 13 от ЗУТ, което допълнително ни усъмни в законността на деянието.

Преглед в регистрите на БДДР за водовземане / ползване на ПВО показва, че за района на стария бент(построен преди 10тина години, за който БДДР са ни отговаряли, че не знаят за него нищо) има издадено разрешително от 05.08.2021г. от БДДР за дренажно водовземане в някакви мижави обеми от 50л/сек за голф игрище с инвеститор Голф Окол ЕАД, за водоснабдяване на голф игрище.

Обръщаме внимание, че съгласно координатите от регистъра  и описанието става въпрос за дренажна тръба. И не се знае какво правят всички тези багери и камиони, които са изкопали няколко стотин кубика камъни, кал и чакъл от реката и са ги депонирали в имотите, на около 100м от реката. Освен това, дейностите, които се наблюдават са в нарушение на Закона за водите и тотално погазване на мерки в ПУРБ. 

Обръщаме внимание, че от 2015г. до сега не намерихме процедура към РИОСВ София, както и решение за преценяване на необходимостта от извършване на ОВОС за ИП с въпросното местонахождение, което означава, че дори да има нещо старо, то е с изтекла 5г. давност и за нас буди недоумение как е издадено разрешително с №11190082 от 05.08.2021г. по описа на БДДР без да е проведена процедура по ЗООС!!!

С направеното наблюдение можете да се запознаете от следните видеоматериали, както и снимки, приложени към настоящия сигнал. Подали сме информацията по Зелен телефон, затова молим за незабавна проверка и установяване на дейностите в коритото на река Искър, както и да бъдем информирани за постигнатите резултати.

Обръщам внимание, че участъкът от река Искър от 2020г. е включен в специална регулация по признака наличие на стопански ценен вид балканска пъстърва, като всяка уловена пъстърва задължително трябва да се връща в реката с цел опазване на популацията и осигуряване на възможност за естествено възпроизводство. Доброволци от години почистват битовите боклуци по реката и зарибяват реката.

Описаните по-горе дейности, които ще видите по-долу напълно противоречат на режимите по реката и целите, които са поставени от министрите на околната среда и водите и министъра на земеделието.

Видео 1: https://youtu.be/tryeg_tx6xw

Видео 2: https://youtu.be/AAEQ49Ksqes

Видео 3: https://youtu.be/AAEQ49Ksqes

Пак повтаряме: мостът на река Искър в м. Мечката, каменен мост, след моста по черния път в ляво(на десния бряг на реката) Би трябвало да има някъде път и на левия бряг на реката, по който е закарана лодката с верижния багер, но не го знаем.

Координати тук: https://goo.gl/maps/nvTbmKD6EdbBFV637

Поздрави,                                                                                  
Иван Пандъков
Председател на Сдружение „Балканка “    

Подобни публикации