Messenger creation 1e3b6bff 7941 4e11 aabb 888775150b37

Сигнал за поредното пресушаване на река Тополница след язовир Тополница

|

Уважаеми дами и господа,

В качеството си на председател на УС и отговорник по проблемите свързани с околната среда в Сдружение Балканка – гр.София, изпращам сигнал за поредното забелязано пресушаване на река Тополница след язовир Тополница.

Молим да разгледате внимателно, защото докато ние си седим вкъщи, животът в реките изнемогва (там, където изобщо е останал).

Настоящият доклад е насочен специално до БДУВ-ИБР, но го пращаме до всички, с една единствена цел: да виждат какво се случва навсякъде.

Моля, прочетете докрай, защото това е приказката за българските реки след 14 години ПУРБ-ове, след 17 години ЗВ, ЗБР, при налични ЗОПОЕЩ, ЗООС и други.

Сигналът до нас постъпи днес от притеснени граждани, които са заснели днес река Тополница – Оставена на локви.

Само преди месец и половина отново ви занимавахме с река Тополница и нейното осушаване.

Отправяме призив за преразглеждане на разрешителното за язовира и ВЕЦ-а с оглед действащите методики за определяне на минимално допустимия отток към точката на водовземане и в съответствие с мярка в ПУРБ. Вмомента по графика за ползване на води от язовира за реката са определени мижавите 385л/сек, което е по-малко от 10%Qср. към точката за водовземане и е двойно по-малко от Qmin95% според данни на НИМХ.

Днес в реката над язовира протичат 4м3/с (за ХМС с. Поибрене), а реката е пресъхнала! Пка ли отговорът ще е, че няма вода в реката? Това е недопустимо. И то в период, когато почти всеки ден вали. В период, когато се излюпва хайвера на ихтиофауната в реката.

С вашите действия вие провалихте усилията на доброволците, които преди 2 седмици, когато се осигуряваше вода в реката, извършиха зарибяване.

Отказвате да припознаете хидро-пикинга като вреден за реките и че трябва да се отчита и да се вземат мерки, но поне спазете Закона за водите и осигурете вода в реката ПРИОРИТЕТНО. Графикът на министъра установява ползването на води от язовира в съответствие със заложените приоритети по чл. 50 от Закона за водите, но реката не е ползвател на вода. Водата си е на екосистемата и тя се осигурява ПРИОРИТЕТНО по смисъла на чл. 116 от Закона за водите.

Прави впечатление, че независимо дали за напояване определяте 4млн м3 или 25млн.м3, позволявате на ВЕЦ Тополница да преработва водни обеми. Това също е в сложно противоречие с логиката, доколкото турбините на ВЕЦ Тополница работят на 10м3/сек номинален дебит всяка. Поне напишете, че е допустима работата само на 1 турбина, доколкото за толкова вода сте отпуснали да се ползва. Големи отклонения от този дебит ще означават сериозни отклонение от нормалния режим на работа, което е проблем за енергийната система и за самите машини и е недопустимо. Това дава права на оператора да играе в широки граници, като ту работи, ту не. Това ще означава само едно – неравномерност в работата на ВЕЦ и изпълнение на графиците на осреднена база. А от там и тов,а което се наблюдава. Така или иначе, ако водата за напояване се осигуряваше денонощно, тя трябваше да е налична в реката над бента Лисичово, а я НЯМА!

На реката са и нужни по 25млн м3 на година, в язовира има 76млн м3, вмомента влизат по 4м3/сек, а за реката вода няма. На снимката, която прилагаме се виждат неповече от 150-250л/сек повърхностен воден отток, пък ако ще горе на стената да си изпускат в рамките на графика. Реката просто я няма!

Моля от БДИБР да получим входящ номер по настоящия сигнал и информация за извършена незабавна проверка и предприети действия.

Messenger creation 1e3b6bff 7941 4e11 aabb 888775150b37

Подобни публикации