GHS09 aq pollut

Сигнал до Инспектората на МОСВ, с копие до РИОСВ Пловдив и до областния управител на област Пловдив от сдружение Балканка против поредното нарушение на законите от директора на БДИБР и директора на РИОСВ Пловдив

|

ВЪЗРАЖЕНИЕ 

Против:   ИП „Почистване коритото на р. Марица от наносни отложения, саморасла растителност и укрепване на бреговете, с цел осигуряване на нормална проводимост“ в землището на с.Чалъкови, община Раковски, област Пловдив,

Уважаема г-н Димитров,

Уважаеми г-н Йотков,

Уважаеми г-н Зюмбилев,

Възразяваме в срок против реализацията на гореописаното инвестиционно предложение /ИП/. 

Реализацията на процесното ИП считаме за незаконосъобразна, нецелесъобразна и несъвместима със здравия разум. За него ние разбрахме от едно злощастно становище за допустимост на директора на БДИБР, което се открива на следния линк:

https://earbd.bg/files/File/Stanovishta_dopustimost/2024/April/%d0%9f%d0%a3-01284(1).pdf

Съобщение от дата 29.03.2024г. за  процесното ИП, ведно с описание, откриваме и на сайта на РИОСВ Пловдив, наличен на следния линк:

https://plovdiv.riosv.com/main.php?module=documents&object=category&action=li st&doc_cat_id=42

Мотивите ни да възразяваме са следните:

В становището на директор Узунов са пропуснати забрани от действащото законодателство, релевирани в чл.118з, точка 1 от Закона за водите, където е казано следното:

 Чл. 118з. (Нов – ДВ, бр. 61 от 2010 г.) Мястото за изземване на наносни отложения не се определя в участък:

1. където наносните отложения са разположени след язовирни стени или бентове на 500 м надолу по течението на реката или до първия непресъхващ приток, когато той е на разстояние повече от 500 м от съоръжението;

 Според нас горните текстове означават, че ако има някъде бент на някоя река, то участъци за „почистване“ не се определят между бента и първия непресъхващ приток и тогава „почистване“ в такъв участък е невъзможно.

 А за процесното ИП имаме точно такъв случай с бент Маноле, който се намира непосредствено под вливането на река Стряма, и под него няма непресъхващ приток на Марица чак до вливането на река Черкезица според схемата, която се открива в РАЗДЕЛ 1, том 4 МАРИЦА от действащия ПУРБ 2016-2021 на Източнобеломорски район. Ето линк, да я видите:

https://earbd.bg/files/File/PURB/PURB-

2009/TOM%204%20Maritsa/R01/MARITZA_R1_G1.pdf

Обръщаме вннимание на Узунов, че на картата на БДИБР от линка има само една малка грешка и тя се състои в това, че река Азмак /Сребра/ се влива в Марица след вливането на Черкезица, а не преди нея, както е показано на самата карта на БДИБР. Разбира се, този въпрос ще бъде изследван в рамките на предстоящото ни административно производство по реда на АПК, ако трябва и чрез експертиза от вещи лица, за която РИОСВ Пловдив ще плати разноските накрая!

 Така или иначе, според координатите за начало и край на участъка за „почистването“ в рамките на процесното ИП, той попада между бент Маноле и първия непресъхващ приток, без значение дали Азмак /Сребра/ е преди Черкезица или е след нея, следователно поредната кражба на баластра от Марица в този участък, която всичи Вие превърнахте в национален спорт, Е Забранена от закона!

Нещо повече, участъкът се намира близо и до моста при село Мирово, където вследствие на друга такава кражба реката беше вкопана с близо четири метра и основите на моста увиснаха във въздуха, подземните води потънаха, къщите на хората се напукаха и т.н. После на моста уж му усилваха основите срещу само 2.5 милиона лева, за да може Марица да подкопае вече и „Усилването“…

Новата кражба при Чалъкови е и при с. Селци в община Садово, в която община се вдигнаха на бунт преди време И единственият рузултат е, че сега община Садово изобщо е изтрита от наименованието на ИП и от хартиите на Узунов, въпреки че ефектите от кражбата ще засегнат и община Садово по същия начин, както Раковски! Който не вярва – да отиде и да пита в Мирово какво Чудо ги сполетя!   Новата Кражба  неминуемо ще доведе до ново вкопаване на реката, което ще се отрази в много по-голяма зона, отколкото е дължината на самия участък, И ще засегне цялата река от бент Маноле до моста при Мирово, както и самия бент, разбира се.

 Ето защо ние подкрепяме напълно мерките за укрепване на бреговете в рамките на процесното ИП, които трябва да се изпълнят с „биологични“ методи, съгласно становището по ЕО и ОСВ на ПУРБ 2016 – 2021 на ИБР, и пожелаваме успех на възложителя при изпълнението им, щом толкова се тревожи за състоянието на бреговете. Щом като е необходимо укрепване, нека то да се изпълни, НО няма да се копае реката и да няма се краде баластра от нея, защото това е забранено от закона, пък и ще подкопае и „укрепването“, не че във всички останали подобни случаи на кражби от Марица е било изпълнено дори само едно от „укрепванията“ досега, въпреки че са били предвиждани навсякъде при подобни кражби!

 Въз основа на гореизложеното, ние възразяваме най-категорично срещу определения участък за изземването на наносни отложения от Марица, оценен за допустимост спрямо ПУРБ на ИБР в становището на директора на БДИБР по-горе, тъй като този участък в случая е определен в брутално нарушение на закона.

 Изразяваме учудване също така, че в състава на цяла междуведомствена комисия, съставена от един куп компетентни учереждения  и ведомства, не се е намерил нито един експерт, който да посочи нарушението на закона на лицето Узунов – директор на БДИБР все още…

 Разбира се, в самата БДИБР непознаването на законите не ни учудва въобще, тъй като там то е константна величина. И все пак, според нас и в областната управа също трябва да познават  и спазват Закона за водите, за да не въвеждат в заблуждение компетентния орган за осигуряване на проводимостта на реките извън урбанизираните територии, съгласно чл.140 от ЗВ.

Припомняме на директор Йотков, че Той наскоро загуби делото в АССГ за същата кражба на инертни материали от Марица при Цалапица при същите обсотятелства под Бент Полатово и, след като обжалва пред ВАС, в откритото съдебно заседание даже и прокурорът заяви, че жалбата Му е неоснователна, а решението на АССГ трябва да се остави в сила!  Няма да е зле Йотков да прочете цялото решение на АССГ, защото Му предстои да наруши и ЗООС, и ЗБР, ако одобри кражбата и при Чалъкови.

 Ето защо, настояваме процедурата по реда на глава шеста от ЗООС и по чл.31 от ЗБР за процесното ИП да бъде прекратена моментално и молим областния управител да вземе необходимите мерки, за да се спазват законите и от самата, поверена Му управа! 

 Предлагаме също така на министър Димитров да обмисли задълбочено едно евентуално освобождаване на директорите на БДИБР и на РИОСВ Пловдив от длъжност, че прекалено много им станаха нарушенията на законите напоследък, доказани и с решения на съда! Не че и самия министър не Го осъдихме навремето за това, че разреши подобна кражба на дървесина от Янтра под Велико Търново. Изглежда, че нарушенията на законите и неизпълнението на задължения в неследваща се облага за трети лица е необходимо и задължително условие за професионално и кариерно израстване в органите на МОСВ, но все пак Узунов и Йотков наистина прекаляват, а Марица е почти напълно унищожена! Чакаме първото сериозно земетресение, което ще изпосъбори всички подкопани мостове по Марица, а след това замесените лица ще управляват водите на Марс! За незапознатите с проблема, ето за какво става дума:

https://bnt.bg/news/zashto-11-mosta-okolo-plovdiv-sa-s-podkopani-osnovi301184news.html

 Ето защо изразяваме и учудване, че според становището на Узунов, за далаверата е издал съглаасие и г-н Гуджеров, дългогодишен приятел на сдружението още от времето, когато беше заместник министър на Ивелина Василева и ние го помним с добро. Ако не знае какво ще стане, да отиде и да пита в Мирово!

 Не на последно място, обръщаме внимание И на кмета на община Садово върху следното:

Уважаеми г-н Здравков,

 Кражбата, която сега Йотков и Узунов се пробват да прокарат за пореден път, си е същата, за която се тия, двамцата, се пробваха преди около една година и срещу която в община Садово протестираха! Двамата „компетентни“ мошеници само са изтрили община Садово и землището на Селци, иначе ефектите, които очакват и двете общини, са показани много добре във филма на БНТ от линка по-горе!  Вярваме, че в това Възражение Вие ще откриете необходимите основания да обжалвате предстоящото решение на Йотков, без значение дали то ще бъде с характер да се извърши ОВОС/ОСВ или да не се извърши. Когато Йотков издаде решението си, моля, да влезете във връзка с нас, за да Ви предоставим и допълнителни правни основания, с които ще ги разбиете в съда така, както ние ги разбихме за същата Кражба при Цалапица!!! Подобни, отлично мотивирани основания се откриват и във Възражението срещу ИП на сдружение ГЕО…

Молим всичките получатели да ни уведомите в разумен срок за предприетите от Вас действия или бездействия по това възражение!

Предварително благодарим за разбирането и съдействието.

Сдружение Балканка, гр.София

Подобни публикации