received 1054968772093121

Сигнал за пресушаване на река Панега, ОТНОВО!!! – 17.05.2022г.

| |

Уважаеми дами и господа,

В качеството си на председател на УС и отговорник по проблемите свързани с околната среда в Сдружение Баланка – гр.София, в изпълнение на програмата на Сдружението за спасяване на българските реки от убийственото влияние на всякакви увреждащи инвестиционни намерения, прикрити зад едни или други „благородни“ инициативи, като например крадене на баластра облечено като „почистване на речното корито“; крадене на баластра от реките и крайречните местообитания представено като строителство на рибарници; изграждане на ВЕЦ-ове представени като рибарници и други подобни, във връзка с поетия ангажимент да помагаме на структурите на МОСВ, Ви информирам за следното: 

До нас достигна сигнал от разтревожени граждани, които явно нямат много вяра в институциите и се обръщат към нас. 

Настоящият Сигнал е насочен специално до БДДР и министъра на околната среда и водите, но го пращаме до всички БД, с една единствена цел: да виждат какво се случва навсякъде. Нашите сигнали и проверки нямат друга цел освен една единствена: опазване на местообитанията, чрез повишаване на информираността сред обществото и компетентните органи и засилване контрола над ползвателите на вони обекти, защото явно те не могат да се самоконтролират.

Молим да разгледате внимателно, защото докато ние си седим вкъщи, животът в реките изнемогва (там, където изобщо е останал) – в случая такъв не беше наблюдаван….

Моля, прочетете докрай, защото това е приказката за българските реки след 12 години ПУРБ-ове, след 15 години ЗВ, ЗБР, при налични ЗОПОЕЩ, ЗООС и при налично МОСВ.
Днес получихме информация,че река Златна Панега в градската част на Луковит отново е била пресушена от престъпниците от НЕК ЕАД и техният хипер стар ВЕЦ Луковит. За пореден път, нехайството на НЕК е свързано с пресъхване на река. Като не са склонни да се съобразяват с новите норми, да ги закриват. За пореден път НЕК показва,че за тях Законът за водите не важи и чл. 117 е сякаш добро пожелание, с което не чувстват необходимост да се съобразяват. Преди 2 години отново правиха профилактика и отново пресушиха реката за известно време. И МОСВ потвърдиха,че е имало понижение на нивото и нищо. Така ще е като не последват никакви действия по понасяне на отговорност!!!
На тоя хипер мижав и стар ВЕЦ ли ще крепим енергетиката на страната? Или да си оправят системите и да гарантират сигурността на речните системи или са за закриване, както ТЕЦовете, които не жалаят да инвестират в нови системи, а само трупат девиденти и се ползват от нерегламентирани държавна помощ.
Безобразията не бива да продължават повече и очакваме този път да има наказани. В противен случай ще излезем на протест, защото преди 2 години пак им се размина на нещастниците от НЕК ЕАД.
Припомняме,че река Панега в градската част е обект на засилени активности в лицето на местното доброволно сдружение, състоящо се и в голяма степен от деца и юноши, които вече 2 пъти за последните 2 години чистиха реката, зарибяваха, а от тази година участъкът е включен и в режим хвани и пусни за балканската пъстърва. На 12.06. пък ние сме планирали зелено училище по реката, в традиоционния за нас стил, заедно с местното училище, на което очакваме около 60 деца и учиници… И на фона на това че юношите вместо да се тровят по баровете се грижат за реката, НЕК се подиграват с тяхното бъдеще.
Ето едно видео от есента на 2020 година, да видите за какво зверско престъпление става въпрос:

Очакваме да ни изпратят все още актуални снимки от днес.
Моля за незабавна проверка и наказание за нехайството и безотговорното отношение на този ползвател на вода, превзел една от най-уникалните реки в България.

Поздрави,
Иван Пандъков
Председател на Сдружение „Балканка “    

Допълнение към сигнал с вх. №48-00-448/17.05.2022г. на МОСВ – Пресушаване на река Панега

Уважаеми дами и господа,

В качеството си на председател на УС и отговорник по проблемите свързани с околната среда в Сдружение Баланка – гр. София, във връзка с подадения вчера сигнал до БДДР и МОСВ за неосигуряване на минимални водни количества в коритото на река Златна Панега след ВЕЦ Луковит и стената на язовир Луковит, за който получихме входящ номер само от МОСВ с № 48-00-448/17.05.2022г., привеждаме допълнителна информация по случая. 

По-долу прилагаме снимка от камерите по реката, които местното рибарско сдружение поддържа съвместно с община Луковит. Видно на снимките е, че за някакъв период от време, по наша информация около 30 минути, вода в реката почти няма, като реката е останала на локви, но по-лошото е, че се наблюдават големи осушени участъци. Знаем и че е извършена проверка от служителите на БДДР, които когато са стигнали на място предполагаме водоподаването вече е било възстановено.

Това, което държим да подчертаем в случая е, че наблюдаваният ефект на осушаване със сигурност се е отразил на реката и след баража в долния край на град Луковит. В този участък няма естествени притоци на реката, а след баража река Златна Панега попада в защитена зона от екологичната мрежа Натура 2000 ЗЗ Карлуково (BG0001014). Ще отбележим, че това се случва в период на размножаване на пролетно-лятно размножаващите се риби определен съгласно Приложение №1 на ЗРА и Заповед на Министъра на земеделието.

Считаме, че щетите от подобно деяние и осушаването на големи участъци, в които може да има хайвер, малки личинки, да не говорим, за местообитанието на бентосните организми е на практика неоценимо. Още повече пък въздействието върху бентософагните видове като щипоците, или пък зависимите от мидите, които със сигурност са останали на сухо и са измрели – горчивки – все видове, които са включени в Приложение №2 на ЗБР и Директивата за хабитатите. 

Подобно поведение на оператора на хидротехническо съоръжение в случая е не само административно нарушение на материално-правните разпоредби на Закона за водите и разрешителното за водоползване, но е и престъпление по чл. 278в от НК. Да не говорим, че подобно действие би трябвало да се оцени и да се вземат необходимите мерки за намаляване на негативния ефект. За съжаление, както и вчера ви писахме, това не се случва и се разчита единствено на милостинята на оператора, т.е. НЕК ЕАД.

Провеждането на зарибяване, редовен мониторинг и популационна оценка, промяна в технологията на подаване на вода са само част от мерките, които можеше да се вземат, но не се е случило. Да ме говорим, че дори подаването на недостатъчно количество вода би трябвало да е съгласувано с действието на долния бараж, на който е разположен мВЕЦ Радомирци, който пък допълнително усложнява обстановката за защитените видове и зоната от Натура.

Искаме възмездие за негативното въздействие върху реката и търсене на отговорност от оператора на хидросъоръженията, както и вземане на мерки за възстановяване на част от загубите. Защото хората явно са глупави да събират пари и да правят доброволно зарибявания, чистения, детски училища по реката, да осигуряват доброволна охрана, да монтират камери и прочие, а НЕК само да унищожават бъдещето на хората в Луковит. Област за прикачени файлове

received 1054968772093121

Подобни публикации