БТА

Граждани протестират срещу изграждането на централа за изгаряне на отпадъци в павликенското село Върбовка

|

Пред регионалната екоинспекция във Велико Търново граждани протестират срещу изграждането на централа за изгаряне на отпадъци в павликенското село Върбовка

Велико Търново, 31 януари /Марина Петрова, БТА/
Пред регионалната екоинспекция във Велико Търново граждани протестират срещу изграждането на централа за изгаряне на отпадъци в павликенското село Върбовка.
Хората се събраха в сутрешните часове, когато започна заседанието на Експертния екологичен съвет в РИОСВ, на което трябва да бъде обсъдено инвестиционното намерение на фирма „Петрургия“, която възнамерява да построи завод за каменна вата с централа за изгаряне на 430 хиляди тона годишно модифицирано гориво от битови отпадъци.
Ние сме категорично против изграждането на централа за изгаряне на отпадъци, защото според нас тя ще замърси на практика почти цялата Великотърновска област, но не сме против инвестицията за добив на каменна вата, коментира пред БТА Роман Рачков, регионален съпредседател на партия „Зелено движение“.
Това е вторият публичен протест срещу инвестицията, припомни Владислав Иванов, който е от инициативната група. След първия, през миналата седмица в Павликени, местният общински съвет в града прие декларация срещу изграждането на централата за изгаряне на отпадъци, посочи той. „Спечелихме една малка битка, но борбата ще продължи дълго“, прогнозира Иванов.
В Експертния екологичен съвет участват представители на всички заинтересовани институции. Сред експертите, които трябва да изготвят предложението по казуса, е и Пенчо Пандъков – еколог и хидробиолог, представител на Сдружение „Балканка“. Той смята, че има основание за отказ за одобряване на ОВОС, който може да бъде обоснован с редица членове от съществуващото законодателство.
Срокът за произнасяне на решението е седемдневен, но ако има неразбирателство между членовете на съвета може да бъде насрочена нова дата, посочи той и уточни, че решението така или иначе може да бъде обжалвано на равнище Министерство на околната среда и водите и пред Административния съд.

Подобни публикации