За публикация

Багери разкопават река Искър край местност Мечката

След подаден сигнал от сдружение Балканка репортерите на БТВ и БНТ се отзоваха на място и отразиха случая. Вече трети ден багери и булдозери копаят във и около коритото на реката. Много дървета са изкоренени и скоро коритото на реката ще бъде преместено. Инвеститорът твърди, че разполага с всички нужни разрешителни, но не става ясно защо е този грандиозен строеж за 50 литра в секунда вода.

Какво следва? Чакаме отговори от всички сигнализирани институции, а през това време ще направим опит да се сдобием и запознаем с цялата документация, за да проверим дали са спазени законовите процедури. Следващите дни няма да организираме събиране на място, но това не е изключено да се случи отново и по-ефективно, защото река Искър е превърната в лунен пейзаж. Двата дни бяхме сравнително малко, за да противодействаме наистина ефективно. Борбата продължава.

На пръв поглед се заявява, че имат всички разрешителни, но след запознаване с документите ще предоставим нова информация, а при установяване на процедурни нарушенията, ще сезираме компетентните органи, за да потърсим отговорност за деянието. До тук със заявката, че не са установени нарушения на терен за дейности, за които вече сме осъждали БДДР, намираме, че има индикации за извършено престъпление по чл. 282 от НК или 353а от НК. И разбира се, това, че дадени дейности са разрешени далеч не означава, че е спазен закона. Нито строителството на ВЕЦ, нито на мостове налага вкарването на цяла река в ново корито. А тук това се прави за едно незначително водовземане от река Искър.

Повече информация на може да намерите тук:
https://bntnews.bg/news/ribari-na-protest-bageri-razkopavat-reka-iskar-1186349news.html
https://btvnovinite.bg/predavania/tazi-sutrin/bageri-razkopavat-koritoto-na-reka-iskar.html

Специални благодарности на Станислав Мънков, Ваньо Контев и всички включили се в акцията.

Подобни публикации