Разломи

Язовир Яденица ще се строи върху разлом

| | |

Уважаеми дами и господа,

Днешното ни информационно комюнике е вдъхновено от ужасите, породени от земетресението в Турция.

По този повод ние се сещаме да споделим, че при силни земетресения не само поведението на сградния фонд е проблем. Много по-големите проблеми могат да се пораждат от елементите на критическата инфраструктура и опасните производства, щетите от които могат да засегнат огромни региони и извън зоните с повредени сгради.

Критично важна е сигурността на язовирите, хвостохранилищата, мостовете, заводите с опасни производства, атомните централи и т.н.

Колапс на някое такова съоръжение може да предизвика неизброими човешки жертви и/или непоправими щети върху водата, въздуха, природата и т.н. до такава степен, че засегнатите територии завинаги да останат необитаеми!

По този повод се сетихме за безобразията на М-во на Злото(МОСВ) и на М-во на регионалните далавери(МРРБ), които одобриха прословутия язовир Яденица, който попада буквално върху 30 метра широк разлом със средна опасност да се активизира и без да го има язовира, при положение че нормите ни за проектиране в земетръсни райони забраняват строителството на язовири върху разломи и при положение че Институтът по Геофизика на БАН потвърди възраженията ни, базирани на сеизмичните характеристики на площадката…

Сетихме се също така и за хвостохранилище Люляковица на Асарел, на което стената ще се надстроява с хвост до около 150 метра височина, а тя също попада по разлом, който пък е с висока опасност да се активизира!
И всичко това е одобрено от всички ръководства на М-во на Злото(МОСВ) още от Нено Димов, досега – в случая с язовир Яденица, и ще бъде одобрено от сегашните шефове на М-вото в случая с хвостохранилището на Асарел!

Разбира се, над всички тях сияе личността на президента Румен Радев, правителството на когото издаде финалните разрешителни.

Междувременно ДАНС се ослушват като гърмяни зайци по сигналите ни за рисковете, предизвикани и одобрени от двете корумпирани министерства, и не щат да зарежат кръстословиците и кройките си за нищо на света. Обаче, всичките съучастници в гореизбоените далавери до един ги знаем и стане ли Белята, им гарантираме дълго, но приятно прекарване зад решетките!

По-долу можете да видите картата на разломите в татковината. Според нея разломът при Яденица е със средна степен на опасност да се активизира, а разломът при Люляковица – с висока. А пък, както е известно, разломите са местата, където възникват земетресенията…

Населението в поречието да Марица да му мисли!

Подобни публикации