ОСНОВИ ЗА ФОТОГРАФИРАНЕТО НА РИБИТЕ ПРИ РЕЖИМ ХВАНИ-ПУСНИ

Макар да не се насърчава снимането на риби, когато практикуваме хвани-пусни, то може да се направи като спазваме определени правила.
Ето няколко прости неща, които трябва да вземете предвид следващия път, когато искате да снимате уловената риба.

1. УВЕРЕТЕ СЕ, ЧЕ КАМЕРАТА ВИ Е ГОТОВА!

Дръжте камерата си лесно достъпна и се уверете, че има достатъчно батерия, място за съхранение и че настройките за текущите условия са правилни. Това ще ви позволи бързо да снимате рибата си и след това да я пуснете.

2. „ТРИ, ДВЕ, ЕДНО, ПОВДИГНЕТЕ И ЩРАКНЕТЕ!“

Отброяване преди заснемането помага на рибите да са извън водата за по-малко време. Накарайте риболовеца да коленичи и да държи рибата потопена, докато фокусът и настройките на камерата се подготвят, след което комуникирайте, когато всичко е готово. Мократа риба е тази, от която капят капки вода, това е чудесен индикатор, че рибата не е била дълго време извън водата.
Не пускайте рибата от високо особено ако е голяма. Потопете я бавно в достатъчно дълбока вода.

3. ПРЕЦЕНЕТЕ ОБСТОЯТЕЛСТВАТА
Има моменти, когато условията просто не позволяват снимка и пускането на риба възможно най-скоро е приоритет. Понякога трябва да решите да не правите снимка, защото водата е особено топла, рибата е дълбоко закачена или има много хищници в района.
Преценката на  обстоятелствата, които могат да повлияят неблагоприятно на съдбата на освободената риба са също толкова важни, колкото и познаването на добрите практики за хвани-пусни.

Мънков 4 1
Станислав Мънков с балканска пъстърва от река Огоста



АКО СТЕ САМИ

Ако сте сами снимайте рибата в кепа или внимателно я вдигнете на повърхността(но не високо над водата) с една ръка и направете няколко бързи кадъра, след което я върнете във водата и я освободете веднага.
Снимайте на място с достатъчна дълбочина, така че рибата да не се удря в камъни и пръчки при потапянето ѝ.