протест

Протест пред МОСВ срещу рудодобива в Босилеградско

| | |

снимка корица: БГНЕС

Бъдещи намерения за нови мини в Босилеградско, Република Сърбия, застрашават сериозно природата и водите в Област Кюстендил. Сдружение Балканка алармира за престъпно бездействие от страна на компетентната
институция – Министерство на околната среда и водите.

Ето защо Сдружение Балканка беше организатор на протест на 14-ти юни 2024г. от 10:00часа пред сградата на МОСВ на Мария Луиза №22, с искане на незабавната оставка на министъра на околната среда и водите – Петър Димитров.

Протестът се проведе под надслов: КАЖЕТЕ СБОГОМ НА ДРАГОВИЩИЦА И НА СТРУМА!

Всички помним замърсяванията от мините Подвирови и Грот в Босилеградско, които тровят водите на всички притоци на река Драговищица, която идва от Сърбия и тече през Кюстендилския край в България, за да се влее в Струма. Няколко телевизионни репортажа показаха на цялото общество отровените води, които се изхвърлят от мината Подвирови в Караманичката река при село Караманица, Босилеградско.

Водите на Драговищица и на Струма се използват за напояване в овощната градина на България в Кюстендилско, а питейните кладенци за Кюстендил се намират при вливането на Драговищица в Струма…

Срещу непрекъснатото отравяне на Караманичката река досега имаше протести в София пред сградата на Министерството на околната среда и водите и в Босилеград пред общината.

Сега предстои разширение на мината Подвирови и изграждане на нова мина Поповица в непосредствена близост до Подвирови в района на село Караманица, Босилеградско, РСърбия, за което се оказва, че на сайта на МОСВ е качен сръбски доклад по ОВОС.

В придружителното писмо на сърбите, с което е изпратен докладът по ОВОС, самите сърби настояват МОСВ да спази изискванията на Конвенцията за оценките на въздействие в трансграничен контекст /от Еспоо/ и да проведе съгласуване на този доклад с държавните органи у нас. Такива органи например са Министерствата на здравеопазването, на земеделието /те отговарят за напояването/, на регионалното развитие – те отговарят за ВиК услугите в района на Кюстендил и пр.

Сърбите изразяват очакване също така МОСВ да организира обществено обсъждане в засегнатите общини и, базирано на резултатите от
съгласуването и обсъждането, да изпрати в Сърбия становище по доклада в срок най-късно до 15-ти юни 2024г.

Оказва се също така, че към 10-ти юни 2024г. Петър Димитров се е ослушал и въобще не е последвал процедурата по Конвенцията от Еспоо, за която са настояли и самите сърби!

Така например, иначе „компетентният“ Димитров не е изпратил доклада до останалите министерства за становище, не е разгледал доклада, не му е дал оценка на качеството…

И евентуално след положителна оценка на качеството НЕ е изпратил доклада на сърбите до община Кюстендил, за да бъде публикуван и да се проведе обществено обсъждане със заинтересованата общественост.

Срокът за отговор от МОСВ, който сърбите са Му дали на Петър Димитров в съответствие с Конвенцията от Еспоо, е… 15-ти юни 2024г., а към 10-ти юни няма никакви следи на сайта на МОСВ за никакви действия по въпроса, което прави невъзможна правилната реакция на писмото на сърбите, най-малкото защото за пет дена е невъзможно докладът по ОВОС да бъде разгледан в МОСВ, изпратен на община Кюстендил и обявен, там за да се осъществи обществено обсъждане.

По този начин Петър Димитров удря последния пирон в ковчега на Драговищица и на поминъка на българското население в Краището, но през годините назад подобни престъпни бездействия има и от доста министри преди него, които вкупом съсипаха борбата на местното население.

Повече подробности за бездействията по отношение на замърсяването на Драговищица от страна на всички министри от Ивелина Василева, досега, и какво трябва да се направи спешно по случая, можете да прочетете на следния линк:

Организаторите от сдружение Балканка бяха поканили местните хора от Кюстендилския и Босилеградския край да дойдат в София и заедно да поискат оставката на министъра!

Докато течеше организацията на протеста и след подаденото възражение, МОСВ реагираха в последния възможен ден, с което една от основните цели на протеста беше постигната – даде се гласносност на проблема. В писмото на МОСВ е казана:

„Положителна оценка за допустимост на инвестиционното предложение НЕ МОЖЕ да се даде както по отношение на околната среда, така и от здравна гледна точка.“

Протестът може да не беше толквоа мащабен, колкото ни се искаше, но обърна внимание на проблема, съответно в предпоследния ден се случиха чудеса. Разбира се, опасността не е приключила и битката тепърва предстои. Трябва да се внимава да не изпусне още някой срок и като се организира нещо в България, на общественото обсъждане да има „тесла“. Дали обаче изобщо ще се стигне до такова …. ще видим.

Повече може да научите от репортажа на Българското Национално Радио:

протест

Подобни публикации