Dam removal europe Sindi Dam Estonia header 1 1

Обучeние за премахване на прегради по реките, Рен, Франция – 27-30 юни 2023г.

Между 27 и 30 юни 2023 г. Сдружение “Балканка“ взе участие в обучение за премахване на бентови съоръжения в град Рен, Франция.

Семинарът е инициатива на движението Dam Removal Europe и се осъществи в сътрудничество с World Fish Migration Foundation, WWF Netherlands, The Nature Conservancy, WWF Living European Rivers, INRAe, Luke – Natural Resources Institute Finland, Open Rivers Fund, Agence de l’eau, Forest Peace Foundation.

Целта на семинара бе да запознае участниците от 14 държави с философията за премахване на остарели бентови съоръжения от европейските реки и да се обмени опит относно стъпките, които една държава трябва да предприеме, за да приложи премахването на бентови съоръжения на национално ниво. Участниците научиха за добрите практики на други държави и как да се справят с някои от предизвикателствата при премахването на напречните прегради по реките. Водещи експерти от Европа и Америка споделиха своя богат опит с участниците

9

Участниците имаха възможност да споделят опита и проблемите си в премахването на бентови съоръжения в техните страни, идентифицираха най-важните стъпки, които всяка страна трябва да предприеме, за да започне със премахването на бентове.  В сътрудничество с организаторите набелязаха области, в които е необходимо бъдещо обучение, за да се разработят повече последващи курсове.

Нашият представител, Хелена Худжек, изнесе презентация разкаваща за част от проблемите, с които се сблъскваме в България. Хелена е хидробиолог, докторант в Института по сладководна екология, Лайбниц, Берлин. Хелена е от Хърватия, но от няколко години избра да заживее в България, като взема дейно участие в инициативи свързани с опазване на реките на сдружение Балканка и повишаване на екологичното образование на местните жители.

Сега е време България да премахне остарелите бентови съоръжения в полза на хората и природата. Премахването на бариерите е очертано в десетгодишната Европейска стратегия за биологичното разнообразие до 2030 г. и в проекта на Закона за възстановяване на природата на ЕС (EU Nature Restoration law), който беше приет от европейския парламент. В ръцете на нашето поколение е да приложи на практика препоръките на учените.

Каним ви да изгледате едно кратко клипче за премахването на бентови съоръжения във Финландия и да се вдъхновите от красивата река, която потече след приключване на демонтражно-разрушителните дейности:

Снимка на корицата: Dam Removal Europe

Подобни публикации