336584335 1234201837226251 1740832912405396605 n

Почистване на река Искър под язовир Панчарево

|

След събота, река Искър след стената на Панчарево е едно по-добро място, символ на обединението на риболовците от София и не само. Беше проведена акция за почистване на река Искър, организирана от Риболовнo Сдружение „Искър – София“ и подкрепено от много приятели, местни граждани и разбира се ние имахме честта да се включим.

Над 100 човека се включиха и помогнаха с почистването на реката! Не само рибари, но и обикновени граждани разбрали от социалните медии за събитието. Интересно или не, имаше и силно присъствие на чужденци: гърци, французи, руснаци, половината китайско посолство, англичани, германци, китайски студенти…

От близо 4 километровото корито на реката бяха изчистени тонове боклук. (Според някои данни около 50 тона). Някои от находките са прекарали няколко десетилетия в или покрай водата. Тъжното е, че от опит знаем, че това не е далеч най-замърсената река в България. След подобна акция, хората сами разбират колко енергия и труд е нужен за почистването на толкова малък участък. Надяваме се обществото да се събуди и да успеем да сменим облика на българските реки и природа.

Освен боклуците, има още много, много работа за вършене, като най-големите проблеми за решаване тепърва предстоят. Ще акцентираме на най-гигантския от тях – осигуряването на достатъчно вода в реката след 3 язовира, защото като сме на реката положението всеки път е: „тука има, тука нема“. Така беше и в събота. Но вярваме, че ще стане, стига да се събере достатъчна критична маса, която да се интересува от темата. Браво на всички, които отделиха от свободното си време в събота и се включиха в почистването.

Благодарим на всички, които се включиха! Нека по-често се събираме на подобни мероприятия.

Подобни публикации