DSCF2609

Нападнаха наш представител при проверка на ВЕЦ

| | |

Днес член на сдружение Балканка беше нападнат от охраната на ВЕЦ Каломен. Лично определя нападението като опит за убийство!

Тази сутрин получаваме следното съобщение:

297564302 1111182376153203 1815807654752790529 n 1

Следват 3 часа в мълчание и липса на връзка, през което време ние бяхме потресени и търсихме връзка по случая от различни места. Лошият обхват в района обаче не ни позволяваше да реагираме адекватно. Впоследствие успяваме да се свържем с него. Успял е да се измъкне благодарение на лична съобразителност и пъргавост, тичайки през множество драки, избягвайки от ударите на подивелите неандерталци, гонещи го с думите:

„Ще те заколя! Ще те убия! Ще те обеся!“.

По-късно на мястото е пристигнала полиция, която е успокоила обстановката.

Конкретното посещение на ВЕЦ Каломен се извършва след покана от страна на служителите на РИОСВ В.Търново за извършване на съвместна проверка във връзка с наш сигнал до ДНСК и МОСВ, за незаконно изградени сградоцентрала и генераторни мощности.

Оказва се, че Собственикът на ВЕЦ-а е бил информиран по официален ред от РИОСВ за насрочената проверка и призован да осигури достъп. Същият не го е направил и не е информирал охраната!

Когато нашето момче пристига на място, мислейки си, че дори леко е закъснял за уречения час и виждайки други автомобили, решава, че служителите на РИОСВ са вече там. Спира до другите автомобили, излиза и не подозира за последствията. Към него се насочва охранител. Оказва се сам и след като информирал охраната, че е там във връзка с насрочена проверка и те научават, че е от Балканка, настъпва истинска суматоха. Членуването в сдружението и подадените множество сигнали срещу тази ВЕЦ от наша страна, дават повод за саморазправа и афектиране на охранителите. Всичко приключва „на косъм“, след като нашето момче се скрива нагоре в гората и подава сигнал до полицията.

От сдружение Балканка напълно осъждаме подобни прояви и обещаваме, че ще потърсим справедливост!!!

И преди сме имали разправии, били сме и на два ВЕЦ-а, на които имаше надпис, че се „Стреля на месо“. Припомняме и че преди месец екип на БНТ, заедно с наш представител бяха нападнати с камъни в опит да заснемат замърсяването от Мина „Подвирови“ в Сърбия, Босилеградско. Борбата за свободата на реките е жестока!

Благодарим на всички, които ни изпращат данни от посещения на ВЕЦ и се надяваме тази история да не ги откаже. Все пак се пазете и винаги имайте едно на ум, че си имате работа с хора, които щом са посегнали на реките, може да не се замислят за вашето здраве!!!

Малко за ВЕЦ Каломен. Преди години централата беше заснета да пресушава река Янтра, а от средата на миналата година работи с изтекло разрешително. На 27.06.2022г. приключи с окончателно решение на ВАС делото, образувано по жалбата на собственика на централата срещу отказ постановен на 01.07.2021г. от Басейнова дирекция – Дунавски район да удължи разрешителното за водовземане. От документите по делото установяваме,че причината за постановения отказ е новопостроена сградоцентрала с нови мощности, които изобщо не са оценявани за допустимост и не са проведени нужните процедури. А изменените параметри на съоръженията са нарушение на условията на действащото разрешително.

В резултат понастоящем ВЕЦ Каломен е запечатан от БДДР и не работи, а река Янтра тече! Последно е работил през месец май 2022г. по данни от регистрите на Агенцията за устойчиво енергийно развитие (АУЕР).

Повече за подадения сигнал може да научите от тук: https://balkanka.bg/%d1%81%d0%b8%d0%b3%d0%bd%d0%b0%d0%bb-%d0%b4%d0%be-%d0%b4%d0%bd%d1%81%d0%ba-%d1%80%d0%b4%d0%bd%d1%81%d0%ba-%d0%b2%d1%8a%d0%b2-%d0%b2%d1%80%d1%8a%d0%b7%d0%ba%d0%b0-%d1%81-%d0%bd%d0%b5%d0%b7%d0%b0%d0%ba/

Все още очакваме реакцията на РДНСК във връзка с подадените сигнали.

Подобни публикации