201096596 4186312721449223 5162727776268612310 n

Зелено училище на река Ботуня покрай град Вършец

| | |

Сутринта рано всичко изглежда спокойно. Около 8:30 Райчо вече се е показал, а локвите вода по улиците, мократа трева, „плачещите дървета“ и шумът на река Ботуня разказват историята за отминалия през нощта дъжд. Ето, че става 8:45 и по черното пътче, нижещо се небрежно край водите на река Ботуня, сякаш нещо се случва. Малки и големи „мравчици“ започват да ходят напред назад, настава някаква суматоха, а обикновените чинки в короните на елшите затаяват дъх. Явно този ден ще е малко по-различен. Предстои нещо голямо.

Този ден беше специален, защото малки и големи трябваше да прекарат няколко часа край една от красивите български реки, споделяйки с човека до себе си най-чистата емоция, която ни държи живи от първия миг, в който сме натопили крака в река. В този ден не само, че щяха да се зародят нови приятелства, но и „малките мренки“ щяха да получат академични познания свързани с биоразнообразието на река Ботуня, а освен това, запрятайки ръкави да спомогнат това красиво планинско кътче да даде смисъл на думите „парче от Рая“.

В този ден се проведе 4-то издание на станалото традиоцинно като формат Зелено училище, което ние, членовете на Сдружение Балканка, организираме по планинските реки на България. Наред с всички останали акции и инициативи, зеленото училище през последните години се превърна в едно от лицата на сдружението ни. Само по себе си то е уникално, защото съчетава в себе си всичко, което се опитваме да бъдем – една симбиоза между науката и повече от 30 години опит по реките. В него ние, заедно с децата от дадена община се опитваме да дадем отговор на няколко основни въпроса:

– какво е ценното на една река?
– защо трябва да я опазваме?
– как трябва да я опазваме?

Зеленото училище се проведе в няколко основни направления:

1. Познанието
Тук нашият хидробиолог Пенчо почти през цялото време имаше възможност да запознава участниците с живота, биоразнообразието и уникалността на природата във водосбора на река Ботуня. Всъщност много нови познания получиха не само малките ни приятели, но и техните придружители.

Оля от ПП Врачански Балкан споредели интересна информация за защитената територия, а така също раздаде на участниците красиви информационни книжки за различните групи животни.

201808578 4185937238153438 3899741488663195274 n

2. Почистването
В 4 пункта по поречието на река Ботуня се извърши почистване, като малко над 50 деца, ученици и около 25 възрастни запретнахме ръкави и събрахме един камион с боклук. По-голямата част от участниците бяха ученици в местното училище СОУ Иван Вазов в град Вършец, като се включиха предвождани от няколко техни учители. Изключително сме впечатление от възпитанието и ентусиазма на младите, които изключително сериозно се отнесоха към дейностт като обещаха да запалят занапред и още хора.

3. Зарибяването
На участък около 4км бяха разселени 4000 малки балкански пъстърви, които ще имат възможността да отраснат в реката. Децата получиха ценни познания за живота на балканската пъстърва.

4. Рибното разнообразие
Децата получиха много информация за обитателите на река Ботуня по цялото поречие на реката, като акцент беше поставен върху планинските обитатели.

5. Риболова
Част от децата се запознаха за първи път с два от методите за риболов, със спининг и муха, като това, което беше важно, наред със сухите тренировки, беше посланието, че риболовът има смисъл само когато не води до увреждане на популациите.

След като и последното дете се докосна до магията на река Ботуня, децата бяха наградени с грамоти, получиха интересни брошури, които сме подготвили за тях.
За нас останаха безкрайните усмивки, положителни емоции, благодароности на чистите души и разбира се надеждата, че има едно добро бъдеще за река Ботуня.

Изказваме специални благодарности на всички, които спомогнаха за организацията и провеждането ѝ в този ден:

– на община Вършец за цялостната комуникация, за популяризирането на събитието и записването на участниците;

– на дирекцията на ПП Врачански Балкан, които изпратиха експерт в лицето на Оля, да изнесе кратка беседа на участниците и да разкаже за защитената територия;

– на Димитър Градинаров, който се нагърби със задачата да отрази с фотоапарата усмивките на децата;

– на художниците Асен Игнатов и Виктор Василев, предоставили свои рисунки на риби;

– на художник Русана Цветанова, спомогнала с фотошоп обработката на материалите и изработката на грамотите

– на Николай Граждански, човекът- учителят от Луковит, който заразява всички ученици около себе си с идеята да пазят реките и който доведе една дузина млади, възпитани и нахъсани деца, за да се погрижим за река Ботуня;

– на ИАРА, които дойдоха да изготвим протокол за зарибяването;

– на Веско Урумов от Тошков чарк, който осигури рибките;

– разбира се и на нашите членове, които се включиха в акцията със своите познания и желания, за опазване на реката, които безспорно въздействат на младите.

Събитието беше отразено от Българското Националено Радио, където има звуков файл на интервюто:
https://bnr.bg/vidin/post/101485020/zeleno-uchilishte-se-provede-krai-reka-botuna-do-varshec?fbclid=IwAR0f2m6HZ0Dzom31dct6q0s0cpikDXbPafSE3cssWIVmXlPRIlMvO_frwpE

Подобни публикации